Δεν σταματά να… τρέμει η γη στη Ν. Ζηλανδία

ΜΠΑΡΑΖ ΙΣΧΥΡΩΝ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ 7,8 ΡΙΧΤΕΡ – ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ                                                                                           

Ούτε λεπτό δεν έχει σταματήσει να κινείται στο ρυθμό των Ρίχτερ η Νέα Ζηλανδία. Τα ξημερώματα της Δευτέρας άλλος ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ έσπειρε τον πανικό στους κατοίκους, σε συνέχεια του σεισμού-γίγαντα των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί την Κυριακή.

1

Μετά την τελευταία ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκε ρήγμα σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς προκαλώντας τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο “Radio New Zealand.” 

1

«Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τις τοπικές αρχές.

Υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος για τσουνάμι

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποβάθμισαν τον κίνδυνο ενός καταστροφικού κύματος (τσουνάμι) μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που ακολουθήθηκε από εκατοντάδες μετασεισμικών δονήσεων.

1

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα και έγιναν μεγάλες ζημιές σε δρόμους και στις υποδομές και διεκόπη το ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο, οι αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση στους κατοίκους για την πιθανότητα ενός τσουνάμι τουλάχιστον 5 μέτρων η οποία ώθησε τον πληθυσμό του νησιώτικου κράτους να καταφύγει σε υψώματα.

Αργότερα όμως, και αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και τα 2,5 μέτρα στις ακτές της της πρωτεύουσας Ουέλλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι.

1

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι είπε σε δημοσιογράφους, “Ήταν το πιο μεγάλο σοκ που θυμάμαι (να έχει συμβεί) στο Ουέλιγκτον. Θα υπάρξουν μεγάλα έξοδα (επιδιόρθωσης) οδών και δομών”.

1

Ο Κι ανέβαλλε ένα ταξίδι του στην Αργεντινή για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με το εμπόριο προτού την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα διεξαχθεί στο Περού προς το τέλος της εβδομάδας.

Είπε ότι ήλπιζε να ταξιδέψει σήμερα στο τουριστικό θέρετρο της Καϊκούρα, το οποίο επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, και όπου σκοτώθηκε ένα άτομο από κατάρρευση κτιρίου.

Στο Ουέλιγκτον οι κάτοικοι δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

“Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα πήγαινα στη Βουλή με τις πιτζάμες μου”, είπε η Γερμανίδα τουρίστρια Άγκατα Μπλαζίνσκι, 35, που κοιμόταν σε ξενώνα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

1

Πάνω από 2 δισ. δολάρια, το οικονομικό ύψος των καταστροφών

Το οικονομικό ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, αναμένεται ότι “θα είναι τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια,” σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος έκανε λόγω για “βιβλική καταστροφή” γύρω από την τουριστική πόλη Καϊκούρα.

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους, ενώ οι τοπικές αρχές προσπαθούν ν’ αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και νερού, αλλά και τα δίκτυα επικοινωνιών και οδικής πρόσβασης προς την Καϊκούρα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή της Νότιας Νήσου, της Νέας Ζηλανδίας.

1

Οι δρόμοι προς την πόλη έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις που έγιναν, μετά τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών, ενώ στην περιοχή πετούν ελικόπτερα και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η Καϊκούρα αποτελεί δημοφιλή τουριστική περιοχή για την ακτογραμμή της, αλλά και για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των φαλαινών.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της χώρας έχουν σπεύσει στα σούπερ μάρκετ για να συγκεντρώσουν προμήθειες ώστε να είναι προετοιμάσμενοι για την πιθανότητα ενός ακόμα ισχυρού μετασεισμού.

 

Διαβάστε επίσης: Ρήγμα σε φράγμα προκάλεσε ο σεισμός στη Ν. Ζηλανδία (Βίντεο)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή