Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να χαρίσουν ούτε χρόνο, ούτε τη δύναμή τους

Toυ ΘΑΝΟΥ ΓΚΏΓΚΟΥ* απο την Κυριακάτικη Kontranews

Η αντίσταση απέναντι στα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον εργάσιμο χρόνο και το χτύπημα στη συλλογική, συνδικαλιστική δράση δεν τελείωσε με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Θα συνεχιστεί αδιάκοπα και με περισσότερο πείσμα, με την καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, ώστε να μην περάσουν οι ανατροπές του αιώνα στη ζωή, θα ακυρωθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα.

Ήδη το πρώτο μήνυμα το πήραν, με τη μαζική απειθαρχία στις δικαστικές αποφάσεις που -μες στη νύχτα και σαν τον κλέφτη- έβγαλαν παράνομες τις απεργίες δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων. Η απεργία και πραγματοποιήθηκε και πέτυχε! Στο λιμάνι -και παρά τη λυσσαλέα επίθεση από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά και καλοπληρωμένους δημοσιογράφους που είχαν στήσει σκηνικά κοινωνικού αυτοματισμού- έσπασαν τα μούτρα τους. Εργαζόμενοι αλλά και επιβάτες αντέστρεψαν την κυβερνητική προπαγάνδα και με τη δράση τους έστειλαν το μήνυμα πως «το νομοσχέδιο θα πεταχτεί στα σκουπίδια».

Η ίδια εικόνα ήρθε από εκατοντάδες χώρους δουλειάς, από εργοστάσια, γραφεία, εμπορομάγαζα, αποθήκες, τις ταχυμεταφορές, που παρά τα ψεύτικα νούμερα συμμετοχής της κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, συνέχεια των όσων εφάρμοσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ πριν, έχουν μεγάλη σημασία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς μειώνουν ακόμα περισσότερο την αξία της εργατικής δύναμης και παράλληλα ελαστικοποιούν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό και έπεσαν λυτοί και δεμένοι, ώστε το νομοσχέδιο να περάσει μέσα σε σιγή ή στη διαστρέβλωση. Έκαναν το μαύρο-άσπρο ορίζοντας την επίθεση στους εργαζόμενους ως «προστασία»! Ο πολυδιαφημισμένος εκσυγχρονισμός από την κυβέρνηση φέρνει 10ωρη ημερήσια εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά τις Κυριακές. Οδηγεί σε νέες μειώσεις τους μισθούς, τραβώντας τα όριά τους προς το «απόλυτο χαμηλό».

Δεν υπάρχει ούτε καν φύλλο συκής για να κρύψει τα νέα ισχυρά πλήγματα που προσπαθούν να περάσουν στη ζωή της εργατικής οικογένειας και κυρίως στους νέους εργαζόμενους, που ήδη εργάζονται χωρίς τα βάθρα της σταθερής εργασίας και βρίσκονται πνιγμένοι στις διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, στην ανεργία. Δε μπορεί να κρυφτεί το νέο σαρωτικό χτύπημα που θέλουν να φέρουν στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ο οποίος αποτελεί σταθερό εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι, ως σύγχρονοι σκλάβοι, θα αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών άδεια στο ίδιο διάστημα. Η εκτίναξη της υπερωριακής εργασίας, μαζί με φωνές που χτίζουν και το επόμενο βήμα της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα, δηλαδή για «υπερωριακή αμοιβή σε λογική βάση», είναι βάσεις της εξαθλίωσης, της εντατικοποίησης, της ουσιαστικά απλήρωτης εργασίας.

Γι’ αυτό ακριβώς δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να χαρίσουν χρόνο, αλλά ούτε τη δύναμή τους. Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στο δίκιο μας, θα πρέπει να απαντήσουμε από σήμερα κιόλας.

Η δράση του εργαζόμενου λαού, ιδιαίτερα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι αυτή που δεν θα επιτρέψει να πισωγυρίσουμε σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που θα ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασταλεί κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Σε αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

* Στέλεχος του ΚΚΕ & Μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή