Δεν περνάνε τα νέα κόλπα του Σόιμπλε

Γενναίο κούρεμα απαιτεί η Λαγκάρντ – Αλέξης: Μαζί με τα μέτρα και η λύση για το χρέος

Τα νέα κόλπα του Σόιμπλε για μετάθεση των αποφάσεων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, δεν περνάνε και αποσκοπούν για εσωτερική κατανάλωση, ενόψει των κρίσιμων εκλογών στην Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Σύνοδο των Χωρών του Νότου, που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να εφαρμοστούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ, που απαίτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους για να γίνει βιώσιμο.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Οδικός Χάρτης της Συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

«1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις χθεσινές δηλώσεις του.

Άλλωστε το κούρεμα του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα στις αγορές το επόμενος έτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γερμανικός τύπος με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που έστησε σε βάρος της Ελλάδας.

Η εμμονή του για παραμονή του ΔΝΤ, στο πρόγραμμα, προκειμένου να επιβάλλει σκληρότερα μέτρα τον εξαναγκάζει τώρα να δεχθεί τη μείωση του δημόσιου χρέους την οποία η Λαγκάρντ θέτει ως προϋπόθεση για την παραμονή του ταμείου.

Μάλιστα οι λεγόμενοι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα αποτυπωθεί και το ποσοστό μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η Γερμανία και ο Σόιμπλε είναι πλέον υποχρεωμένοι να δεχθούν τις εισηγήσεις του ΔΝΤ και να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών θεωρούν αναγκαία μια τέτοια κίνηση και ο μόνος που επιμένει να αντιδρά για λόγους κυρίως επικοινωνιακούς είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών του Νότου, στην Μαδρίτη, επανέφερε την πρότασή του για ευρωομόλογο και αύξηση των επενδύσεων για να αντιμετωπιστεί τόσο το πρόβλημα της ανεργίας, όσο και οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, τα ελλείμματα των Χωρών του Νότου, γίνονται πλεονάσματα για κάποιες Χώρες του Βορρά, φωτογραφίζοντας την Γερμανία, η οποία κερδοσκοπεί στην κυριολεξία με το υποτιμημένο ευρώ σε βάρος των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η καθυστέρηση στην άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει ταυτόχρονη λύση με το χρέος μαζί με την ψήφιση των μέτρων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup. Πάντως, σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα, που προβλέπει η συμφωνία, αν προηγουμένως δεν ληφθούν οι αποφάσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους που θα φέρει και την ποσοτική χαλάρωση, δίνοντας ρευστότητα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το χρέος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπός του, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πριν να εξεταστεί το αν η χώρα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση στο χρέος της.

«Θέλουμε πρώτα να υπάρξει εκτέλεση των μέτρων που συμφωνήσαμε» είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν (σ.σ. στο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή) ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Η αντίδραση του Βερολίνου ήρθε μέσα σε 24 ώρες από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το πρωί ότι χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπάρχει εφαρμογή των μέτρων όπως το αποφασίσαμε.

Η θέση αυτή, μάλιστα, αποτυπώθηκε και στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα στο σημείο 5 όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: Τονίζουμε εξάλλου ότι τα αρνητικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Απομένει πλέον η αντίδραση της ελληνικής πλευράς μετά τον ξεκάθαρο «πάγο» από το Βερολίνο στη θέση αυτή και αν θα αποτελέσουν ένα νέο εμπόδιο για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας καθώς η Τρόικα αναμένεται στην Αθήνα μετά το Πάσχα και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά στις 21 Απριλίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή