Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την τροπολογία με τις τηλεοπτικές άδειες
Για να δείτε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής πατήστε ΕΔΩ
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας), ενώ η τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης θα ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας και θα είναι για δέκα έτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας απαιτούν την καλύτερη ποιότητα περιορίζοντας τις δυνατότητες του φάσματος, απαντώντας εμμέσως στις φωνές που μιλούν για απεριόριστο φάσμα.
Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις, είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους οι οποίοι θα προστατεύονται καθώς ο νόμος 4339/2015 προβλέπει το εύνομο των εργασιακών σχέσεων που θα συνάπτονται.
Απαντήσεις επί των συμπερασμάτων της ΕΙΤΗΣΕΕ για τη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας
Απαντήσεις επί των συμπερασμάτων της ΕΙΤΗΣΕΕ για τη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου σχετικά με τον αριθμό ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα:
Συμπέρασμα 1ο ΕΙΤΗΣΕΕ: «Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα».
Όπως εύστοχα παρουσιάζεται στη μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, η προσθαφαίρεση συχνοτήτων που πραγματοποιήθηκε κατά τη σχεδίαση του χάρτη συχνοτήτων θα δημιουργήσει προβλήματα παρεμβολών με τις όμορες χώρες στο εγγύς μέλλον. Ο ψηφιακός Χάρτης Συχνοτήτων θα πρέπει να επανασχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις για την απελευθέρωση της ζώνης των 700 ΜΗz καθώς και τις συχνότητες που της έχουν αποδοθεί από την ITU – και μόνον αυτές. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, καθώς και τις συστημικές παραμέτρους όπως ορίζονται στον χάρτη συχνοτήτων και αναφορικά με την τεχνική συμπίεσης, ο μέγιστος αριθμός προγραμμάτων εθνικής εμβέλειας, υψηλής ευκρίνειας που δύναται να εκπέμψει ο πάροχος δικτύου είναι τέσσερα (4). Οποιαδήποτε προσθήκη σε αυτόν τον αριθμό σημαίνει ότι είτε δεν θα έχουμε περιφερειακά, ούτε δημόσια προγράμματα είτε ότι ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων θα αναπαράγει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα του προηγούμενου.
Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι δεν αρκεί να εξετάσουμε την τεχνολογία του παρόχου δικτύου προκειμένου να προσδιορισθεί ο αριθμός των αδειών (σημειώνεται ότι οι παρατιθέμενοι αριθμοί δεν τεκμηριώνονται από την ΕΤΗΣΕΕ), αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι παράμετροι που προαναφέρθηκαν.
Συμπέρασμα 2ο ΕΙΤΗΣΕΕ: «Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις».
Σύμφωνα με ITU-R-REP-BT.2386-2015, η χωρητικότητα του κάθε πολυπλέκτη καθορίζεται από το είδος της διαμόρφωσης, την κωδικοποίηση και το διάστημα διαφύλαξης (guard interval).