Δείτε ποια είναι η υπερτροφή των Σαμουράι!

Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση το συγκεκριμένο φρούτο καταναλώνεται από τους σαμουράι ως ενδυναμωτικό για τον οργανισμό τους πριν από κάθε μάχη ενώ σήμερα οι Ιάπωνες το έχουν ψηλά στην διατροφή τους καθώς μεταξύ άλλων είναι και το αντίδοτο του ενοχλητικού hangover.

Τι είναι όμως το δαμάσκηνο umeboshi;

Είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα ευρύτατα διαδεδομένο στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα που ουσιαστικά είναι δαμάσκηνα τουρσί ενώ φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Κυριολεκτικά, η λέξη “umeboshi” σημαίνει “αποξηραμένο ume (είδος ασιατικού πράσινου δαμάσκηνου)”. Στην ιαπωνική αγορά διατίθεται ολόκληρο και σε μορφή πάστας όμως κυκλοφορεί και ξίδι από umeboshi (ume su). Σε ευρωπαϊκό έδαφος θα το βρείτε σε πολύ “ψαγμένα” delicatessen ή θα το προμηθευτείτε κατόπιν ειδικής παραγγελίας.

Το umeboshi είναι πλούσιο σε οργανικά οξέα- ειδικά κιτρικό και φωσφορικό- τα οποία μειώνουν δραστικά το πλεόνασμα των οξέων στο σώμα (όπως το γαλακτικό και το πυροσταφυλικό). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση -ενίοτε και την εξάλειψη- των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την αύξηση της οξύτητας του αίματος όπως το hangover, η πρωινή ναυτία και η ναυτία στο αμάξι ή το πλοίο, οι πονοκέφαλοι, τα στομαχικά προβλήματα, η κόπωση, η ανεμία κ.ά. Επίσης, τα umeboshi που έχουν ωριμάσει 6-7 χρόνια καταπολεμούν τα συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες αποκαλύπτονται σταδιακά τα τελευταία 40 χρόνια. Τη δεκαετία του ’50 Ιάπωνες επιστήμονες απέσπασαν μια ουσία από το umeboshi με ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες ενώ το 1968 βρέθηκε συστατικό με αντίστοιχη δράση στο βακτήριο της φυματίωσης. Η λίστα των ευεργετικών του ιδιοτήτων μοιάζει ατελείωτη αφού είναι επίσης φυσικό χωνευτικό, βοηθά στην καλή λειτουργία του συκωτιού και του εντέρου, την πρόληψη της γήρανσης και δερματικών ασθενειών όπως το έκζεμα, την αποτοξίνωση, ενώ μπορεί να είναι αποτελεσματικό ακόμα και σε δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα.

Πώς καταναλώνεται;

Και οι τρόποι που μπορείτε να το δοκιμάσετε, ποικίλουν: Αν σας αρέσουν οι αλμυρές γεύσεις, τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε σκέτο, αν όχι, προτιμήστε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη δοκιμή του. Για περιπτώσεις όπως hangover, ναυτία ή ίλιγγο, βυθίζετε ένα umeboshi σε ζεστό νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια πίνετε το υγρό και τρώτε το δαμάσκηνο μαζί. Αυτή είναι η συνηθέστερη μέθοδος κατανάλωσης. Άλλοι ωστόσο το αναμιγνύουν με ρύζι και το τρώνε το πρωί ή το συνδυάζουν με το κυρίως γεύμα. Η εβδομαδιαία συνιστώμενη δόση είναι 2-3 umeboshi όμως αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας καλό θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου συμβούλου μακροβιοτικής διατροφής για πιο εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή