Δάνεια με σκληρούς μνημονιακούς όρους απαιτούν οι Βόρειοι

Οι αγορές είναι έτοιμες να… πυροβολήσουν Ελλάδα, Ιταλία, και Ισπανία αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούλιο – Τι σηματοδοτεί το ναυάγιο της συνόδου κορυφής

Η απαίτηση των πλούσιων χωρών του Βορρά να χορηγήσει το ταμείο ανάκαμψης, δάνεια αντί για ενισχύσεις και μάλιστα επιβάλλοντας σκληρούς μνημονιακούς όρους, οδήγησε τη Σύνοδο Κορυφής σε ναυάγιο.

Οι χώρες του Νότου σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να βρεθούν σε ένα καθεστώς ομηρίας, φορτώνοντας στην πλάτη τους και άλλα χρέη, γιατί οι αγορές παραμονεύουν και είναι έτοιμες να πυροβολήσουν.

Όλα πλέον κρίνονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα έχουν φυσική παρουσία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών με τους Γερμανούς να αισιοδοξούν ότι θα βρεθεί λύση.

Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα περιλαμβάνει η λύση και πόσο γρήγορα θα συσταθεί το ταμείο ανάκαμψης.

Γιατί με τους ρυθμούς που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί η… εγχείρηση να πετύχει, αλλά ο ασθενής να αποβιώσει.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στις οικονομίες των χωρών του Νότου, είναι τραγική.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Τα λουκέτα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη της ανεργίας με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πείσει τους Βόρειους, προειδοποίησε ότι αν δεν δοθούν άμεσα ενισχύσεις θα υπάρξουν επικίνδυνοι κλυδωνισμοί στο πολιτικό σύστημα.

Αυτό έτσι κι αλλιώς είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και ο φετινός χειμώνας αναμένεται θερμός.

Γιατί, μετά τον φόβο που προκάλεσε η πανδημία έρχεται νομοτελειακά η οργή και το ξέσπασμα.

Η διάλυση της μεσαίας τάξης και οι στρατιές των ανέργων αναγκαστικά τροφοδοτούν ακραίες καταστάσεις, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να ελέγξει.

Το σύστημα δεν σώζεται με διάφορα μαγικά τρικ που πάνε να εφαρμοστούν βασισμένα στο γνωστό δόγμα, «μισή δουλειά – μισός μισθός».

 

Χωρίς αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Politico», οι ηγέτες της Ευρώπης εξέφρασαν μια σειρά ενστάσεων και διαφωνιών για το μέγεθος και τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αφορά τη στήριξη των οικονομιών από την πανδημία του κορωνοϊού. Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον όγκο και την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η Μέρκελ ζήτησε ακόμη σπουδή και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων της ΕΕ.

 

Σαρλ Μισέλ: Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά το τέλος της τετράωρης Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Μισέλ εξέφρασε τη δέσμευσή του «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27. Βασικό μέλημα είναι να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά» Επιπροσθέτως, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης». Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο» και είναι «αναγκαίο να μη χαθεί χρόνος». «Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη , με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες και για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

 

Μητσοτάκης: Παράδοξο να μιλάμε για κυρώσεις στη Ρωσία και να μη συζητάμε για την τουρκική προκλητικότητα

Στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στάθηκε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός, άφησε αιχμές για τη στάση των χωρών – μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

 

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης». «Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή