Δάνεια 13 δισ. για μόλις 1,5 δισ. ξεπουλάνε οι τράπεζες

ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ

• Τα 10 συμβόλαια με τα funds για τα χρέη των ιδιωτών

• Ερχονται 12.648 πλειστηριασμοί έως το τέλος του 2019 Του

ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

«Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας» αν πούμε ότι η μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας, των πολιτών και των τραπεζών είναι τα «κόκκινα δάνεια». Για την ελληνική οικονομία είναι πληγή, γιατί οι τράπεζες αδυνατούν να επικεντρωθούν στον κύριο ρόλο τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Για τους πολίτες, γιατί πάντοτε κινδυνεύουν με την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, κυρίως σπιτιών και άλλων ακινήτων τους. Για τις τράπεζες γιατί τις εμποδίζει να λειτουργήσουν κανονικά και συνεπώς να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και να βγάλουν κέρδη.

Να είναι δηλαδή κανονικές τράπεζες και όχι ζόμπι.

Σήμερα τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται σε 80 δισ. ευρώ περίπου, ενώ πριν από δύο χρόνια, στο υψηλότερο σημείο, ξεπερνούσαν τα 106 δισ. ευρώ. Στόχος είναι την επόμενη διετία να μειωθούν κατά 54 δισ. ευρώ.

Όμως ακόμη και τότε ο δείκτης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα έχει μειωθεί στο 19%, επίπεδο εξαπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Οι στόχοι των τραπεζών θα έχουν ως αποτέλεσμα εκτός των άλλων και τη χιονοστιβάδα των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, για το Α’ εξάμηνο του έτους σχεδιάστηκαν 9.882 πλειστηριασμοί ακινήτων, διεξήχθησαν 6.476 και χέρια άλλαξαν τελικά 2.346 ακίνητα εκ των οποίων τα περισσότερα πέρασαν σε τράπεζες.

Μένει να δούμε πόσο δριμύτεροι θα επιστρέψουν οι πλειστηριασμοί από Σεπτέμβριο με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί 12.648 πλειστηριασμοί για το ΄Β εξάμηνο του 2019 καθώς οι διαδικασίες από πλευράς τραπεζών πρέπει να επιταχυνθούν μετά το εκλογικό «μορατόριουμ».

Αλλά τί οδήγησε άραγε στο τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια».

Το πρώτο και κυρίαρχο είναι η κρίση και τα μνημόνια.

Το δεύτερο η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος και το τρίτο οι αποτυχημένες επιλογές των τραπεζών για ρυθμίσεις δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το υπόλοιπο των ρυθμισμένων δανείων ανερχόταν σε 29,4 δισ. ευρώ, ποσοστό 37% επί του συνόλου των ανοιγμάτων.

Το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση, παραμένει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο.

Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης. Συνεπώς είναι αναγκαίο οι νέες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

Πάντως, από το 2017 έως σήμερα, το βάρος της μείωσης έχει πέσει στις μη οργανικές μεθόδους, δηλαδή στις διαγραφές και τις πωλήσεις. Οι ρυθμίσεις λίγα σχετικά απέφεραν.

Την επόμενη διετία οι προσπάθειες για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» θα επικεντρωθούν στην πώλησή τους σε εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες βλέπουν στη χώρα μας μία τεράστια ευκαιρία να βγάλουν πολύ μεγάλα κέρδη.

Βλέπετε η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» είναι μία από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Και κατά ένα πού μικρότερο μέρος στις ρυθμίσεις, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί είναι πολύ πιο αποδοτικές για τις τράπεζες.

Το μεγάλο κακό είναι πως καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να θεσπίσει προτιμησιακό δικαίωμα για τον δανειολήπτη.

Δηλαδή όταν η τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει σε εταιρείες ένα δάνειο σε μία τιμή ίση με το 2 ως 3% (καταναλωτικά ή κάρτες) ή σε ποσοστό 15% ως 20% για στεγαστικά δάνεια, να καλεί προηγουμένως τον δανειολήπτη και να του προτείνει να αγοράσει αυτός το δάνειο σε μία παραπλήσια τιμή.

Ετσι, θα αποφεύγονταν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Πάντως, ήδη η Πειραιώς ανακοίνωσε συμφωνία με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη 10ετή ανάθεση διαχείρισης τόσο των «κόκκινων δανείων» της, ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ, όσο και του συνόλου των ανακτηθέντων ακινήτων, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο. Εκτός από την Intrum, δυνατά στην αγορά θα μπει όποιος παίκτης καταλήξει σε συμφωνία με τη Eurobank.

Oι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν την Pimco να αποκτά προβάδισμα για να αποκτήσει το 80% της FPS, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Πάντως, ήδη δέκα πακέτα με «κόκκινα δάνεια» έχουν πωλήσει την τελευταία διετία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ.

Ποια είναι τα 10 deals της διετίας για τα κόκκινα δάνεια

1. «Elipse», Νοέμβριος 2017: Χαρτοφυλάκιο της Eurobank, μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων λιανικής (κάρτες, καταναλωτικά), με συνολική λογιστική αξία 1,5 δισ. ευρώ. Πωλήθηκε στην Intrum έναντι 45 εκατ. ευρώ. Έχει ανατεθεί στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, FPS.

2. «Venus», Μάρτιος 2018: Χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Πωλήθηκε στις B2 Holding και Waterfall Asset Management έναντι 50 εκατ. ευρώ.

3. Amoeba, Μάιος 2018: Το πρώτο εξασφαλισμένο χαρτοφυλάκιο που πωλείται στην ελληνική αγορά. Περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αξίας 1,45 δισ. ευρώ και το αγόρασε η Bain από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 432 εκατ. ευρώ. Ανατέθηκε για διαχείριση στη Special Financial Solutions.

4. Earth, Ιούνιος 2018: Πώληση μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων λιανικής από την Εθνική Τράπεζα στις Carval-Intrum έναντι 100 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ. Ανατέθηκε για διαχείριση στην QQuant.

5. Arctos, Σεπτέμβριος 2018: Μη εξασφαλισμένο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 400 εκατ. ευρώ που πωλήθηκε έναντι 50 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς στις APS, IFC, EBRD και Balbec Capital. Ανατέθηκε για διαχείριση στην APS.

6. Zenith, Οκτώβριος 2018: Πώληση μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων 1 δισ. ευρώ από τη Eurobank στην B2 Holding και τη Waterfall Asset Management. Το τίμημα ανήλθε σε 66 εκατ. ευρώ και την ανάθεση ανάλαβε η B2 Kapital.

7. Mercury, Νοέμβριος 2018: Ξενοδοχειακά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ που πωλήθηκαν από την Alpha Bank στη Hoist έναντι 76 εκατ. ευρώ. Ανατέθηκαν για διαχείριση στη Cepal.

8. Jupiter, Νοέμβριος 2018: Εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ τα οποία πωλήθηκαν από την Alpha Bank στην Apollo έναντι 300 εκατ. ευρώ. Ανατέθηκαν για διαχείριση στη Cepal.

9. Symbol, Μάιος 2019: Δάνεια ΜμΕ με εξασφαλίσεις ύψους 1,6 δισ. Ευρώ τα οποία πωλήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα στις Elliott-Centerbridge έναντι 480 εκατ. ευρώ.

10. Pillar, Μάιος 2019: Είναι η πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων που υλοποιείται στην Ελλάδα. Η Eurobank έκλεισε συμφωνία με την PIMCO για την πώληση του mezzanine note του χαρτοφυλακίου 2 δισ. ευρώ και για δεσμευτικές διαπραγματεύσεις για το Cairo και την FPS.

Σημειώνεται ότι το βάρος της επόμενης διετίας θα πέσει εκτός των άλλων και στις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων απαιτήσεων, και δη στεγαστικών δανείων, με την Alpha Bank να ετοιμάζει ήδη την επόμενη, γνωστή ως project «Orion».

Περιλαμβάνει κατοικίες αξίας από 35.000 έως 110.000 ευρώ, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή