Δ. Παπαδημούλης στην κυριακάτικη Kontra News: Xαρίζουμε τις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ και κρατάμε τα αποτελέσματα της κάλπης

3
Δ. Παπαδημούλης στην κυριακάτικη Kontra News: Xαρίζουμε τις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ και κρατάμε τα αποτελέσματα της κάλπης

Συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα Kontra News, που κυκλοφορεί σήμερα 9 Μαρτίου, παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντας τη συγκάλυψή της από τη ΝΔ προκλητική,  στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, που αποτελεί «μονόδρομο για την αντιμετώπιση  των εντεινόμενων ανισοτήτων, του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς», στις δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν «διαρκή μείωση της ψαλίδας», αλλά και στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θα είναι «ντέρμπι, με τις περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει να τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή:
Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ στην υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη;

Η πλήρης κάλυψη της ΝΔ μέχρι και σήμερα στον καταδικασθέντα για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων επί πληρωμή και «δεξί χέρι» του Κυρ. Μητσοτάκη, Νίκο Γεωργιάδη, είναι αηδιαστική και συνάμα προκλητική. Ο πρόεδρός της σιωπά, ο γραμματέας της μιλά για σκευωρία, ενώ κορυφαία στελέχη της προσήλθαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισής του.

Τα δε φιλικά της ΜΜΕ και οι παράγοντες που την στηρίζουν επέλεξαν να «θάψουν» και να συγκαλύψουν συνειδητά μια πράξη απεχθή, ηθικά και ποινικά, με το εμετικό άρθρο της «Καθημερινής» να αποτελεί την τρανταχτή απόδειξη αυτής της «υπερασπιστικής γραμμής».

Κατά τα άλλα φυσικά, λάβαρο της ΝΔ εξακολουθεί να αποτελεί το τρίπτυχο «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια». Ντροπή και υποκρισία!

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο κρύβει πολιτικούς κινδύνους; Κάποιοι μιλούν για «πασοκοποίηση».

Η «πασοκοποίηση» συνίσταται στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων συνταγών και πολιτικών λιτότητας, που οδηγούν στη φτωχοποίηση των πολλών και τον πλουτισμό των λίγων, τις οποίες υιοθετούν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν ελλοχεύει για τον ΣΥΡΙΖΑ κανένας τέτοιος κίνδυνος, λόγω του «ανοίγματος» που επιδιώκουμε στις ευρύτερες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα της Αριστεράς. Βρισκόμαστε στον αντίποδα της δεξιάς, γι’ αυτό και επιδιώκουμε προοδευτικές συμμαχίες, γύρω από κοινούς στόχους, για την αποτροπή της οπισθοδρόμησης που εκπροσωπεί η ΝΔ. Οι δικές μας πρακτικές και πολιτικές είναι ξεκάθαρες και είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται και διεκδικεί για τους πολλούς.

Έχει έρθει επιτέλους η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο διάλογος και η συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς, γύρω από κοινούς στόχους για το μέλλον της χώρας, είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση των ανισοτήτων, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Με σεβασμό στην πολυμορφία της κάθε δύναμης και με τον ΣΥΡΙΖΑ -ως κορμό αυτής της συμμαχίας- να διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του, ως κόμμα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πιστεύω πως θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μια νέα νικηφόρα πλειοψηφία, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη 4ετία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι εφικτή η συνεργασία της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές;

Το γεγονός ότι στην εκδήλωση της 4ης Μαρτίου, που διοργάνωσε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε ως ομιλητές τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και εγώ, δηλώνει ότι η συνεργασία Αριστεράς – Σοσιαλιστών – Πρασίνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όχι μόνο επείγουσα και αναγκαία αλλά και, παρά τις διαφορές μας, εφικτή.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καλούν τα τελευταία χρόνια τον Τσίπρα στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κεντρικό πυλώνα του αριστερού, προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα κι αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στην Ευρώπη.

Σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, μετά από συνεχείς εκλογικές ήττες, λόγω της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, αρχίζει πλέον να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δημιουργηθούν προοδευτικότεροι συσχετισμοί, που θα φέρουν τη δίκαιη ανάπτυξη στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

Η Πορτογαλία, η Ισπανία, αλλά και το Εργατικό Κόμμα με τον Κόρμπυν, είναι τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα Σοσιαλιστικά κόμματα τα πηγαίνουν καλύτερα, όταν και όπου «ξεκολλούν» από τη σύμπλευση με τη Δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει αντιληπτό και από όλους και στην Ελλάδα. Κι όσο γρηγορότερα το καταλάβουν αυτό και στο ΚΙΝΑΛ, τόσο το καλύτερο και για αυτούς και για τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να στηρίζει την αποπομπή Όρμπαν από το ΕΛΚ. Παλιότερα, όμως, κάποια στελέχη της ΝΔ τον είχαν στηρίξει. Ποια η θέση σας;

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά από σιωπή δύο εβδομάδων, όπου όλοι οι κορυφαίοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έλεγαν ότι ο Όρμπαν δεν έχει θέση εντός του ΕΛΚ, βγήκε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και είπε ότι θα προτείνει όχι τη διαγραφή, ούτε την αποπομπή, αλλά την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ.

Στη συνέχεια ο Όρμπαν πέρασε στην αντεπίθεση, αποκαλώντας όλους όσοι του ασκούν κριτική «χρήσιμους ηλίθιους της Αριστεράς». Περιμένω, λοιπόν, με ενδιαφέρον να δω την αντίδραση του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι σε αυτή την προσβλητική στάση του κ. Όρμπαν.

Στον αντίποδα, βέβαια, τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο κι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξαν πρόσφατα με δηλώσεις τους ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται τον Όρμπαν. Μάλιστα, ο κ. Κύρτσος τον χαρακτήρισε «επιτυχημένο πρωθυπουργό», τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν τον θεωρεί ακροδεξιό, αλλά κι ότι δεν αποκλείει μελλοντική συνεργασία του ΕΛΚ με τον Σαλβίνι. Επομένως, ποια αποπομπή του Όρμπαν στηρίζει ο Μητσοτάκης, όταν ηγετικά του στελέχη τον υποστηρίζουν με τα μπούνια;

Όσο το ΕΛΚ κρατά τον Όρμπαν στις γραμμές του, θα υφίσταται και μεγαλύτερη πολιτική ζημιά, καθώς ο Όρμπαν αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ μιας ακροδεξιάς με μια δεξιά, που μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο προς τα δεξιά, και δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροδεξιά που εκπροσωπεί ο Γιούνκερ.

Πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις; Είστε υπέρ της προκήρυξης εθνικών εκλογών τον Μάιο ή τον Οκτώβριο;

Όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται σε μέσα αντιπολιτευτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν διαρκή μείωση της ψαλίδας.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει επανειλημμένα έξω όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, χαρίζουμε τις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ και κρατάμε τα αποτελέσματα της κάλπης.

Θεωρώ ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, με τις περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει να τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το καλύτερο για τη χώρα, την οικονομία και τη σταθερότητα είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας, τον Οκτώβριο του 2019.

Θα είστε ξανά υποψήφιος για την Ευρωβουλή;

Το αν θα είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί του παρόντος, υπάρχει η πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να είμαι και πάλι υποψήφιος στην Ευρωβουλή, γιατί θεωρεί ότι από εκεί βοηθάω τη χώρα, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.