Χτυπάνε κάτω από τη μέση οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ την κρίση από τον κορωνοϊό οι γύπες των οίκων αξιολόγησης άρχισαν τα βρόμικα παιχνίδια στρώνοντας τον δρόμο στους κερδοσκόπους.

Η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody΄s συνιστά πισώπλατη μαχαιριά σε μια περίοδο κατά την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Αποτελεί επίσης μέσο πίεσης προκειμένου να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Η Moody΄s επιχειρεί να δικαιολογήσει την υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Βέβαια τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά οι γύπες της Moody΄s συνειδητά επιδιώκουν να χτυπήσουν πρώτα την εύθραυστη ελληνική οικονομία.

Άλλωστε ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης στα κερδοσκοπικά παιχνίδια είναι γνωστός από την περίοδο των εφιαλτικών μνημονίων, όταν δεν άφηναν τη χώρα να πάρει ανάσα.

Είναι σίγουρο ότι μετά τη Moody΄s θα ακολουθήσουν και άλλα κοράκια, διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα για νέα σκληρά μέτρα που θα οδηγήσουν τον λαό σε εξαθλίωση και την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση.

Η έκθεση της Moody΄s

Όπως αναφέρει η Moody’s αναμένει ότι οι οικονομίες και των δύο χωρών θα συρρικνωθούν φέτος, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, επανερχόμενες σε ανάπτυξη το 2021.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του: «Η κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξασθενίσει και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά του (NPEs) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και κοντά στο 40% περίπου των δανείων τους στο τέλος του 2019. Τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν την παροχή πρόσθετης ρευστότητας και διευκολύνσεων για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων, τα οποία θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της δημιουργίας νέων NPEs, όπως θα βοηθήσει και η παράταση των περιόδων αποπληρωμής για τους ευάλωτους πελάτες των τραπεζών. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, στον οποίο αντιστοιχεί περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα, μία μεγάλη μείωση της εγχώριας ζήτησης θα επιβαρύνει τους κλάδους των μεταφορών και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, του εμπορίου και της μεταποίησης. Αν και οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία, δεν είναι πιθανή μία σημαντική διόρθωση, δεδομένης της μεγάλης μείωσής τους από το 2010 έως το 2017».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή