Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
11
50
03

Χρυσοχοΐδης: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για το παρωχημένο σύστημα

Μοιραστείτε το

Την πολιτική ευθύνη για τη διαιώνιση ενός αναποτελεσματικού και παρωχημένου συστήματος φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων που άφησε έδαφος για αστοχίες και χώρο για “ποντικούς”, ανέλαβε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και προανήγγειλε αλλαγές σε νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση ώστε να διορθωθούν οι αντιαισθητικές ανορθογραφίες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον τηλεπαρουσιαστή και τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί εις βάρος του ανέφερε πως οι έως τώρα απόπειρες διόρθωσης των κακών κειμένων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ήταν «μικρές ασπιρίνες» και πως στόχος είναι η δημιουργία ενός αμερόληπτου συστήματος με σταθερή λογοδοσία και διαφάνεια. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται πρακτικές άλλων χωρών, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής φύλαξης.

«Αφού η ΕΛΑΣ δεν αρκεί χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά. Γιατί τα υπουργεία και οι αρχές να χρειάζονται τόση αστυνομική δύναμη και δεν προστρέχουν εταιρείες φύλαξης; Ακόμα και η Βουλή σε όλη την Ευρώπη φυλάσσει εξ ιδίων πόρων τις εγκαταστάσεις της. Η Βουλή αποφασίζει ποιοι βουλευτές και για πόσο δικαιούνται προστασία. Σε κάθε χώρα η φύλαξη βουλευτών δεν είναι ec officio δικαίωμα. Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβoύλιο η διάθεση οχήματος για συνοδεία ορίζεται με σαφείς διατάξεις. Παντού στην Ευρώπη υπάρχει και η κατά τμήματα φύλαξη κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Χρειάζονται μεγάλες τομές», είπε και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα για έναν παραγωγικό διάλογο, ώστε να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, καθώς κανείς δεν θέλει να γίνεται κατάχρηση από πρόσωπα που κάνουν κάκιστη χρήση αυτών των υπηρεσιών. «Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη, φαντασία και πολύ διάλογο», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στον τηλεπαρουσιαστή, στον οποίο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, διέψευσε ότι «τερατολογίες» όπως είπε που ακούστηκαν και γράφτηκαν. Όπως είπε, ποτέ το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν φυλασσόταν από 14 αστυνομικούς, ούτε είχε θωρακισμένο αυτοκίνητο όπως χαιρέκακα έλεγαν κάποιοι, σκορπίζοντας λάσπη από τον ανεμιστήρα. Όπως είπε, «τον φύλαγε ένα άτομο τον Μάιο του 2020 και έπειτα από περιστατικά εμπρησμών και επιθέσεων φτάσαμε μετά από μήνες σε τέσσερα άτομα, αυτοκίνητο και 24ωρη φύλαξη της οικίας τους. Ποτέ δεν φύλαξαν 14 άτομα τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα σκορπίζεται από ανεμιστήρα λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα. Στους δέκα από τους έντεκα μήνες είχε 1 ή 2 άτομα χωρίς αυτοκίνητο».

Επικαλούμενος στοιχεία για τη φύλαξη προσώπων, είπε πως το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων: «Στην κατανομή των επωφελούμενων είναι 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και κάποιοι ιδιώτες και 10% διπλωμάτες και ειδικά σε δημοσιογράφους και εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2%».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε κάλπικη την επίθεση που δέχεται η ΕΛΑΣ για πρακτικές αυταρχισμού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται σάκος του μποξ για κανέναν σε μια κοινωνία που είναι κουρασμένη από την πανδημία και που όλες οι ομάδες αναγκάζονται να τρέχουν με μπλοκάκια για να καταγράφουν τον συνωστισμό.

«Η αστυνομία αξιολογεί κινδύνους και δεν μπαίνει σε υποκειμενικές κρίσεις για πρόσωπα και χαρακτήρες, δεν στιγματίζουμε και δεν λιντσάρουμε» είπε ο κ Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με όσα είπε, σε ένα μήνα θα κατατεθεί ρύθμιση τόσο για την εκπαίδευση των αστυνομικών όσο και για την φύλαξη προσώπων.

H απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Χρυσοχοΐδη

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για όσα ειπώθηκαν σήμερα στη Βουλή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

” Ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα το πρωί αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως επί ένα και πλέον χρόνο προσέφερε αστυνομική φύλαξη στον κ. Φουρθιώτη, τον άνθρωπο που κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ και που έμπαινε σε υπουργικά γραφεία τραμπουκίζοντας συναδέλφους του υπουργούς.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν απέφυγε, ωστόσο, την αγαπημένη του συνήθεια: να ψεύδεται. Δήλωσε μπροστά στα μάτια των έκπληκτων βουλευτών ότι η αστυνομία ουδέποτε διέψευσε την φύλαξη Φουρθιώτη, κάτι που φυσικά όχι μόνο είχε διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωσή της, αλλά είχε επιτεθεί και στους δημοσιογράφους που έκαναν τις αποκαλύψεις.

Η κυβέρνηση σήμερα δια στόματος Χρυσοχοΐδη αναγνώρισε ότι ένα χρόνο τώρα αγκάλιαζε τον Μένιο Φουρθιώτη και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα ψέματά της λέγοντας και πάλι ψέματα.

Το ψέμα στο ψέμα, όμως, δηλώνει την ενοχή της.

Υ.Γ. Ακόμα δεν μας έχει πει ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε κανείς άλλος με ποιες πλάτες ο συγκεκριμένος κύριος έκανε ό,τι έκανε και τι σχέσεις έχει με την κυβέρνηση της ΝΔ. “

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.