Χρονιά τρόμου το 2015 για τη Γαλλία: Από το Charlie Hebdo μέχρι τη “Mαύρη Παρασκευή και 13”

Και κανείς δεν ξέρει τί θα ακολουθήσει…

Στο έλεος της τρομοκρατίας βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο η Γαλλία τη στιγμή που η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση δείχνει ανύμπορη να ελέγξει τους αναρίθμητους «μοναχικούς λύκους»  αλλά και τους τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκορπίζουν το θάνατο και τον όλεθρο.

Οι επιθέσεις-σοκ στα γραφεία του Charlie Hebdo. Η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο. Εκκλησίες στο στόχαστρο, η απόπειρα στο τρένο της Thalys. Και η νύχτα 13ης Νοεμβρίου που θυμίζει εικόνες Βομβάης του 2008.

Πεινασμένοι «λύκοι», απρόβλεπτοι, όντα διψασμένα για εκδίκηση στο όνομα του Αλλάχ, που χτυπούν κατά μόνας ή σε αγέλες και αφαιρούν ετσιθελικά ζωές με το μανδύα της τζιχάντ. Αυτοί έφεραν τον τρόμο στη Γαλλία μέσα στο 2015, μία χρονιά που οι Παριζιάνοι θέλουν να ξεχάσουν.

Το «Annus Horrribilis» για τη Γαλλία ξεκίνησε το πρωινό της 7ης Ιανουαρίου με τη σφαγή στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι με δράστες τους αδελφούς Κουασί για να ακολουθήσει η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Απέραντος θρήνος στη Γαλλία που αντικρίζει κατάματα την τρομοκρατία.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, σήμανε συναγερμός για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη με την απόπειρα ενόπλου να αιματοκυλίσει τρένο της Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Αμστερνταμ στο Παρίσι. Αμερικανοί πεζοναύτες που επέβαιναν στο τρένο εξουδετέρωσαν τον βαριά οπλισμό Μαροκινό άνδρα πριν γραφτεί μία ακόμη τραγωδία.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγους μήνες νωρίτερα ότι απετράπη επίθεση εναντίον «εκκλησίας-συμβόλου» της Γαλλίας με τη σύλληψη 24χρονου από την Αλγερία. Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών για το σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης.

Τον Ιούνιο, παρόλο που όπως αποδείχθηκε τα κίνητρα της επίθεσης ήταν προσωπικά, ο αποκεφαλισμός διευθυντή εταιρείας στη Λυών ανέβασε ξανά δραματικά την ένταση στη χώρα καθώς ο δράστης ήταν αραβικής καταγωγής και η επίθεση έφερε τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους.

 Σήμερα, οι συντονισμένες, πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οδηγούν πλέον ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Αλγερίας. Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις εδώ και δεκαετίες, ίσως και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι σαφές λοιπόν πως στη Γαλλία βρίσκονται εν ενεργεία πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι λεγόμενοι μοναχικοί λύκοι. Εκείνοι που ξεφεύγουν συχνά από τις υπηρεσίες πληροφοριών, δεν μπορούν να ελεχθούν από κανέναν, δεν μπαίνουν σε καλούπια και δε μπορούν να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Με λίγα λόγια, κάνουν τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας να μοιάζουν με παιδικό πάρτι και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης να ωχριούν μπροστά στο χειρότερο εχθρό τους: το απρόβλεπτο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή