Χρήστος Σπίρτζης: Βρήκαν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και την έριξαν στα τάρταρα

2
Χρήστος Σπίρτζης: Βρήκαν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και την έριξαν στα τάρταρα

“Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Η Ν.Δ. βρήκε τη χώρα εκτός μνημονίων και εφαρμόζει πάλι μνημόνιο”! τόνισε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης εξήγησε μιλώντας στην FM VOICE, “ότι κρίσιμοι δείκτες στην οικονομία φανερώνουν τις συνέπειες του νεοφιλελεύθερου δογματισμού. Στην εξωτερική πολιτική, από χώρα που προκαλούσε εξελίξεις και έχτιζε συμμαχίες, η Ελλάδα έγινε προβλέψιμος σύμμαχος”.

“Στο Προσφυγικό η Ν.Δ. θερίζει τις θύελλες που προεκλογικά έσπειρε με ανέμους μίσους” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ενώ σε άλλο σημείο, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «τα σενάρια πρόωρων εκλογών εκπορεύονται από κύκλους της κυβέρνησης. Φαίνεται τους έγινε εμμονή, καθώς ζητούσαν εκλογές καθ` όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε έτοιμοι, όποτε και να γίνουν εκλογές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του βουλευτή Ανατολικής Αττικής

Κύριε Σπίρτζη υπάρχει, πλέον, ένας ικανός χρόνος διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα, αλλά και σε σχέση με τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά;

Επειδή κατάφεραν να εξαπατήσουν προεκλογικά τους πολίτες μέσα από την επικοινωνιακή τους υπεροπλία, οι κύριοι της Ν.Δ. πίστεψαν ότι αρκεί η επικοινωνία για να κυβερνηθεί μία χώρα. Χρειάστηκαν κάποιους μήνες για να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να αναδείξουν την ανεπάρκειά τους σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Βρήκαν τη χώρα εκτός μνημονίων και εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό τους. Βρήκαν την ανεργία μειωμένη και το εργασιακό πλαίσιο να ξαναοικοδομείται και κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, αυξάνοντας την ανεργία. Βρήκαν μία χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, με συμβασιοποιημένα έργα και διαγωνισμούς σε εξέλιξη, άνω των 5,5 δια ευρώ και αφού εξαγγέλλουν την ακύρωσή τους, ρίχνουν στα τάρταρα την αγορά και τα μικρομεσαία στρώματα. Βρήκαν μία χώρα πρωτοπόρο στα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και με ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και αφού έχτισαν ένα δήθεν πατριωτικό μέτωπο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέφεραν την Ελλάδα στη λογική της «ψωροκώσταινας», που αποκλείεται από διεθνείς συσκέψεις, όπως του Βερολίνου και εφαρμόζει πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και όχι της δικής μας. Βρήκαν ένα εθνικό πρόβλημα, το Προσφυγικό και επιχειρώντας να φορτώσουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις αιτίες του προβλήματος, κατήργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δημιούργησαν αδιέξοδα στη χώρα και στα δοκιμασμένα νησιά του βόρειου Αιγαίου, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα αντί με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και σχέδιο, με στρατό καταστολής. Πρέπει, όμως, να τους αναγνωρίσουμε τις άριστες προσπάθειες και τα άμεσα αποτελέσματα στην πολιτική της δόμησης του επιτελικού, κομματικού κράτους της δεξιάς, που έχουν στήσει μέσα σε οκτώ μήνες.

Το τελευταίο διάστημα διακινούνται σενάρια για πρόωρες εκλογές. Εκτιμάτε ότι εκπορεύονται από κυβερνητικούς κύκλους για να αναγκάσουν την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ να χαμηλώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ή έχουν βάση και σχετίζονται με τα προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητα η κυβέρνηση;

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Κρίσιμοι δείκτες στην οικονομία φανερώνουν τις συνέπειες του νεοφιλελεύθερου δογματισμού. Στην εξωτερική πολιτική, από χώρα που προκαλούσε εξελίξεις και έχτιζε συμμαχίες, η Ελλάδα έγινε προβλέψιμος σύμμαχος. Στο Προσφυγικό η Ν.Δ. θερίζει τις θύελλες που προεκλογικά έσπειρε με ανέμους μίσους. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών εκπορεύονται από κύκλους της κυβέρνησης. Φαίνεται τους έγινε εμμονή, καθώς ζητούσαν εκλογές καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε έτοιμοι, όποτε και να γίνουν εκλογές. Ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας θα δώσει ηχηρή απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό και θα προκύψει κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό.

Η πολιτική συγκυρία κυριαρχείται από τη διαμάχη για την υπόθεση Novartis. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική και επιδιώκει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, με στόχο και τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;

Η κυβέρνηση αποδεικνύει και στην υπόθεση Novartis ότι δεν έχει κανέναν σεβασμό στους Θεσμούς. Αν, μέσα στον πανικό τους, αποφασίσουν και θελήσουν να διευρύνουν το κατηγορητήριο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και προσμένει στη μάχη να λάμψει η αλήθεια, που τόσο επιμελώς προσπαθούν να κρύψουν και στο σκάνδαλο Novartis. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της προοδευτικής παράταξης επιχειρείται να λασπωθεί από τη δεξιά, ούτε η πρώτη φορά που η τελευταία θα ηττηθεί συντριπτικά.

Πρόσφατα κατηγορήσατε την κυβέρνηση ότι εγκαινιάζει έργα που ξεκίνησε η δική σας κυβέρνηση. Έχετε μία συνολική εικόνα για τα μεγάλα έργα, επτά μήνες μετά τις εκλογές;

Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι εγκαινιάζει έργα… Μακάρι να εγκαινίαζε έργα, θα ήταν χαρά μας. Στο αεροδρόμιο του Καστελλίου, για παράδειγμα, πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί άργησε τόσους μήνες να δώσει το πράσινο φως για ένα έργο που ήταν καθ’ όλα έτοιμο να ξεκινήσει. Στα υπόλοιπα μεγάλα έργα, η εικόνα είναι να ακυρώνουν έτοιμους διαγωνισμούς και συμβάσεις, αλλά να μην ανακοινώνουν ποιο είναι το σχέδιο της Ν.Δ. Παντού ακυρώνουν διαγωνισμούς και ενημερώνουν ότι θέλουν να κάνουν κάτι… άλλο, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν ούτε το πότε ούτε το πώς. Προφανώς, δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι. Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του και στο τέλος του χρόνου να δοθεί στους πολίτες. Σήμερα εγκαταλείφθηκε, απαξιώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε σε έξι χρόνια. Την ίδια στιγμή που διεκδικούμε τα κλεμμένα αρχαία μας από τα μουσεία της Ευρώπης, η Ν.Δ. σκοτώνει τα νέα μοναδικά ευρήματα και ξηλώνει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τις γενικές διευθύντριες που δεν συμφωνούν, επιστημονικά, με την κομματική τους αντίληψη και τις μεθοδεύσεις τους. Η πρακτική τους είναι ίδια και εφαρμόζεται παντού: Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, στον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), στον οδικό άξονα Πατρών Πύργου, αλλά και στην υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα, στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, στους κάθετους άξονες της Εγνατίας, σε μία σειρά από σιδηροδρομικά έργα, στα εμπορευματικά κέντρα του Θριασίου και του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, στα ηλεκτρονικά, αναλογικά διόδια, στην παρα Ιόνια Οδό, στον Ε65, στην παράκαμψη της Χαλκίδας. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία. Το ότι έχουμε τάση αντιστροφής στη μείωση της ανεργίας, το ότι δεν πιάνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα θέλαμε ως χώρα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ, κυρίως στις υποδομές.

Να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι εκτιμούν ότι η μέχρι τώρα αντιπολίτευση που ασκείται είναι αποσπασματική. Και αυτό, παρά τη θετική αίσθηση στο επικοινωνιακό κομμάτι, με την παράθεση των βίντεο στο Τάε Κβον Ντο και την αποκάλυψη πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής. Πρέπει να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τομέα;

Έχω την αίσθηση ότι η αντιπολίτευση που ασκείται, όχι μόνο δεν είναι αποσπασματική, αλλά βασίζεται στην εναλλακτική πρότασή μας για τη διακυβέρνηση της χώρας και τη συγκρότηση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα στηρίξει την εφαρμογή της. Δίνεται η εικόνα της αποσπασματικής γιατί και σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και ως κυβέρνηση, δεν έχουμε μία ισότιμη αντιμετώπιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και την επιμέλεια που απαιτούνταν για να ενημερωθούν οι πολίτες για το έργο και τους στόχους μας. Πιστεύω ότι π τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα βίντεο που αναφέρατε αποτελούν την αρχή μιας δικής μας, καλύτερης επικοινωνιακής τακτικής και εύχομαι τα MME να τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, που οφείλουν να έχουν απέναντι στους τηλεθεατές τους, αλλά και στους στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία περίοδο ανασυγκρότησης και φαίνεται με τις όποιες δυσκολίες να προχωράει, άλλοτε με ομοφωνίες, άλλοτε με σοβαρές διαφορές, όπως αυτή που αφορά την εγγραφή νέων μελών. Τελικά, όλα τα μέλη είναι δεκτά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπρόσωπα και διαδικτυακά;

Το εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της διεύρυνσης των δυνάμεων που εκφράζονται στην οργανωμένη του βάση, είχε εξαγγελθεί από τον πρόεδρο μας και είχε αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή και την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι προφανές ότι, η διαδικασία εγγραφής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην πορεία προς το Συνέδριο διευκολύνει, αφού όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν να ταυτοποιηθούν την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, παραλαμβάνοντας την κάρτα μέλους. Είναι προφανές ότι η διευκόλυνση της διαδικασίας δίνει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Ενότητα ή και Προοδευτική Συσπείρωση. Τι θα προτιμούσατε;

Θα προτιμούσα το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά θεωρώ ότι πέρα από τη σηματοδότηση που εμπεριέχει το όνομα του πολιτικού φορέα προς τις κοινωνικές δυνάμεις και τον προοδευτικό κόσμο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, το θέμα του ονόματος δεν είναι πρώτο στην ιεράρχηση των όσων θετικών πρέπει να οικοδομήσουμε. Το σημαντικότερο θέμα, κατά την άποψή μου, είναι ο κοινός μας πολιτικός φορέας, που θα συνευρεθεί με όλο το εύρος του προοδευτικού κόσμου της χώρας μας.