Χωρίς τις αναγκαίες πριν από δεκαετίες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις βιώσιμο χρέος δεν γίνεται…

Μας έκανε την καρδιά περιβόλι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης(με δύο ν) Στουρνάρας με αυτά πού είπε για το ελληνικό δημόσιο χρέος και την κατάντια μας.

Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ζήτησε για μία ακόμη φορά να προχωρήσει η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, προειδοποιώντας ότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Στη συνέχεια επεσήμανε (για να χρυσώσει το χάπι!) ότι αρχίζει η σταδιακή βελτίωση της οικονομίαςη οποία απεικονίζεται και στην πορεία αρκετών μακροοικονομικών δεικτών, όπως στη βιομηχανική παραγωγή, στις λιανικές πωλήσεις (αυξήθηκαν κατά 9,7% τον Ιούλιο), στη δημιουργία 237.817 νέων θέσεων εργασίας στο οκτάμηνο και τέλος στην υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε 23,1%, έναντι 24,9% το προηγούμενο τρίµηνο και 24,6% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2015. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότηταςβασίζονται στην υπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η εκταμίευση των σχετικών δόσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο ότι θα συνεχιστεί η διευκολυντική νοµισµατική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αλλά, επειδή ο κ. Στουρνάρας μίλησε για «υπόθεση» σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι αυτό το μείζον θέμα ήτανμείζων «υπόθεση» επί… δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά το 2010, με την υπογραφή του πρώτου και το δεύτερου Μνημονίων, και τώρα του τρίτου που έχει εξελιχθεί σε… «κοροϊδία»! Διότι,συνεχώς οι δύο προηγούμενεςμνημονιακές κυβερνήσειςανελάμβαναν δεσμεύσεις για το θέμα αυτό, ανεβάζοντας μάλιστα τον πήχυ των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στο ποσό των 50 δις ευρώ, η δε σημερινή, τρίτη, μνημονική, κυβέρνηση το έχει ρίξει, «ανταγωνιζόμενη» τις προηγούμενες, στο «στρίβειν» και όλο ζητά ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να εφαρμόζει τα υπεσχημένα.

Όλες αυτές οι καθυστερήσεις, οι ολιγωρίες, οι «κόκκινες γραμμές» και αντιφάσεις δημιουργούν μια δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέους προς το… άπειρον! Δεν το λέμε εμείς. Το επισημαίνει με στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη από το πρώτο Μνημόνιο για τη δυναμική που είχε και έχει (σήμερα ακόμα περισσότερο) το χρέος χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς μεταρρυθμίσεις, χωρίς δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από την ιλιγγιώδη εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους από το 129,7% του ΑΕΠ το 2009, που έφερε το πρώτο Μνημόνιο, μέχριτο 177,4 % του ΑΕΠ που έφτασε το 2015 και που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική2015, σελίδα 107 θα διαμορφωθεί στο… 150% του ΑΕΠ το… 2022, παρά τις εφιαλτικές θυσίες του ελληνικού!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή