ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ για χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ανοίγει η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού στις Δομές Υγείας.
Γιατί στον νόμο περιλαμβάνεται και μία ύποπτη διάταξη για τους υπόλοιπους εργαζόμενους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους εργοδότες τους αν είναι εμβολιασμένοι.
Με πρόσχημα ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στη διαμόρφωση ασφαλούς υγειονομικής εικόνας στους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους εργοδότες για απολύσεις και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.
Αν για παράδειγμα ένας εργοδότης θεωρήσει ότι ένας ανεμβολίαστος υπάλληλος θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων, τότε κανείς δεν τον εμποδίζει να τον θέσει σε διαθεσιμότητα χωρίς μισθό κι ασφάλιση.
Με δεδομένη την αρχή της αναλογικότητας, αφού τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως τους υγειονομικούς, μπορούν να επεκταθούν στο σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Προφανώς για να αποφύγει τη θύελλα αντιδράσεων η κυβέρνηση πέρασε σε μία θολή τροπολογία η οποία μπορεί να δέχεται πολλαπλές ερμηνείες.
Στην ουσία όμως ανοίγει τον δρόμο για αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων από ασύδοτους εργοδότες οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα την πανδημία.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η διάταξη αυτή ορίστηκε αναγκαία προκειμένου οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα προς την ενδεχόμενη διακύβευση της δημόσιας υγείας στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Είναι η πρώτη φορά που μία θολή και ύποπτη τροπολογία δικαιολογείται για λόγους… στατιστικής.
Κατά την κυβέρνηση η επίμαχη τροπολογία αποσκοπεί στην αποτύπωση του λεγόμενου τείχος ανοσίας.
Οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αφορούν στο σύνολο του προσωπικού σε ιδιωτικές και δημόσιες Δομές Υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία.