Χιλή: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και βασανισμοί ανηλίκων από τις αρχές

Συνεχίζονται οι μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του Πινιέρα, που απαντά με περισσότερο… νόμο και τάξη. Συλλήψεις ανηλίκων και τυφλώσεις από πλαστικές σφαίρες αστυνομικών.

Με ενίσχυση των καραμπινέρος και απειλές για σκληρές καταδίκες απαντά ο πρόεδρος της Χιλής Πινιέρα στην τεράστια γενική απεργία και τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του σε όλη την Χιλή, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που έχουν χάσει τα μάτια τους από πλαστικές σφαίρες.

Ο Πινιέρα ρίχνει στους δρόμους περισσότερους καραμπινέρος και υπόσχεται βαριές ποινές σε όσους διαπράττουν αδικήματα. Ο λαός της Χιλής στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες των συνδικάτων.

«Πάνω από 160 ανήλικοι δέχθηκαν σκάγια και πλαστικές σφαίρες και έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης. Είναι απαράδεκτο ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έκαναν, τόνισε η Συνήγορος του Παιδιού Πατρίσια Μουνιός, μετά την επίσκεψή της σε αστυνομικούς σταθμούς, κέντρα κράτησης και νοσοκομεία, όπου βρέθηκε για να συγκεντρώσει μαρτυρίες από ανήλικους μαθητές και μαθήτριες που πυροβολήθηκαν από την αστυνομία μέσα στα σχολεία τους ή ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν από τους αστυνομικούς.  

Τουλάχιστον 197 άτομα έχασαν το ένα μάτι τους στο Σαντιάγκο κατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταστολής από πλαστικές σφαίρες και σκάγια, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), με την αστυνομία να πυροβολεί εναντίον ατόμων και να τους τυφλώνει ακόμη και από απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

Οι Καραμπινέρος… υπεράνω όλων 

Ο διοικητής των καραμπινέρος Μάριο Ρόσας προειδοποίησε ότι όσο θα είναι αυτός διοικητής δεν θα επιτρέψει διώξεις σε κανέναν υφιστάμενό του, «ακόμη και εάν με αναγκάσουν», ενώ ο διοικητής των καραμπινέρος της Δυτικής Μητροπολιτικής Περιοχής του Σαντιάγκο, στρατηγός Ενρίκε Μπασαλέτι, αποκάλυψε ότι την ευθύνη για αυτούς που έχασαν τα μάτια τους την έχουν οι… διαδηλωτές! «Οι εγκληματίες πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες και σκάγια», τόνισε ο στρατηγός Μπασαλέτι στους δημοσιογράφους για το τεράστιο θράσος του.

«Πινιέρα παραιτήσου», συνεχίζουν να λένε οι διαδηλωτές

Ο Πινιέρα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε το διάλογο με την αντιπολίτευση και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε τη μεταρρύθμιση του φορολογικού αδυνατώντας να καταλάβει ότι ο κόσμος θέλει την παραίτησή του. Ακόμη και τα φιλικά του “παπαγαλάκια”, του έστειλαν το ίδιο μήνυμα με τη βουτιά του πέσο της Χιλής κατά 3,1% έναντι του δολαρίου, κλονίζοντας την αξιοπιστία ενός προέδρου με προσωπική περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δήλωσε έτοιμη να παρέμβει στα πρότυπα της… Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής του Μάκρι.

«Για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και το νέο Σύνταγμα… Η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει τώρα», τόνισε ο Πινιέρα μετά το τελευταίο κύμα ειρηνικών μαζικών διαδηλώσεων, καταστροφών και λεηλασιών στο Σαντιάγκο, τη Βίνια και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Το συνεχιζόμενο κύμα αντίστασης υποδεικνύει ότι ο πρόεδρος της Χιλής αρνείται να κατανοήσει ότι ο κόσμος δεν αποδέχεται τα ετεροχρονισμένα και περιορισμένα οικονομικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων και τη δειλή συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει. Το κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών είναι η παραίτηση του Πινιέρα, η διεξαγωγή νέων εκλογών και μια Εθνοσυνέλευση για να θάψει οριστικά τη δικτατορία του Πινοσέτ και το σύνταγμά της.

Με βάση το νέο τρομονόμο του Πινιέρα το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να μηνύει τους διαδηλωτές ότι θέτουν σε κίνδυνο την Ασφάλεια του Κράτους.

Η αστυνομία του Πινιέρα ανακοίνωσε ότι στη μεγάλη διαδήλωση της γενικής απεργίας στο Σαντιάγκο συμμετείχαν 80 χιλιάδες άτομα, ενώ οι αεροφωτογραφίες δείχνουν την πολλαπλή συμμετοχή πολιτών.

Πάνω από το μισό του πληθυσμού στη Χιλή λαμβάνει μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 484 ευρώ, ενώ αυτός των περισσοτέρων γυναικών με δυσκολία ξεπερνά τα 415 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 388 ευρώ για τους άνδρες και στα 233 ευρώ για τις γυναίκες. Έτσι δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα άνω των 80.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή