Χειροπέδες στον γενικό διευθυντή της ΑΕΠΙ Δημήτρη Ξανθόπουλο

Κατηγορείται για υπεξαίρεση στα χρήματα των δημιουργών
Χειροπέδες στον Γενικό Διευθυντή της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, Δημήτρη Ξανθόπουλο, πέρασε χθες η Αστυνομία για υπεξαίρεση χρημάτων που ανήκουν σε καλλιτέχνες και δημιουργούς.
Ο 39χρονος συνελήφθη μεσημεριανές ώρες από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η επίτροπος που είναι υπεύθυνη για την εταιρεία της Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων,
Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΠΙ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την κρατική επίτροπο Μαρία Βλάχου να συναινέσει στη μεταφορά 200.000 ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΠΙ στη συνδεδεμένη εταιρεία ΕΔΙΣ συμφερόντων του ίδιου.
Μετά την άρνηση της κλείδωσε το γραφείο της και δεν της επέτρεψε την είσοδο και στη συνέχεια προχώρησε, χωρίς την έγκριση της, στην έκδοση επιταγών ύψους 200 χιλιάδων ευρώ.
Επιπλέον, ο Δ. Ξανθόπουλος κατηγορείται και για απείθεια αφού σύμφωνα με τον νόμο, είναι υποχρεωμένος να ζητάει την έγκριση της επιτρόπου για τέτοιου είδους κινήσεις.
Στο μεταξύ, η καθυστέρηση του εισαγγελέα να ασκήσει διώξεις με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το πόρισμα – καταπέλτη της Ernst & Young αλλά και του ελέγχου της ΦΑΕ, έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα στον χώρο των δημιουργών.
Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ στάλθηκε από το υπουργείο στον εισαγγελέα τον περασμένο Απρίλιο. Πηγές αναφέρουν ότι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός περίμενε να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της ΦΑΕ, ο οποίος, όμως, για αδιευκρίνιστους λόγους άργησε αρκετά να ολοκληρωθεί.
Οι διοικούντες της ΑΕΠΙ, δηλαδή η οικογένεια Ξανθόπουλου, οι φίλοι και οι λοιποί συγγενείς που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο, θα κληθούν να λογοδοτήσουν για βαριές κακουργηματικές πράξεις.
Ήδη έχουν δεσμευτεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες των μελών του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ, μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στο λογιστήριο της εταιρείας και στις οικίες των πρωταγωνιστών, ενώ το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, εκτός από την επίτροπο , έχει ορίσει εποπτικό συμβούλιο αποτελούμενο από δημιουργούς των τριών σωματείων, το οποίο επιβλέπει τη διαδικασία σχεδίου εξυγίανσης με σκοπό να περιέλθει η εταιρεία στα χέρια των δημιουργών.
Το μεγάλο φαγοπότι με τα πνευματικά δικαιώματα
Σε υπόθεση άκρως… οικογενειακή φαίνεται ότι είχαν μετατρέψει το φαγοπότι στην ΑΕΠΙ το αφεντικό της εταιρείας Πέτρος Ξανθόπουλος, ο γιός του Δημήτρης και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Πατέρας, υιός, μητέρα, σύζυγος και θυγατέρα κατέλαβαν τις θέσεις εξουσίας στην εταιρεία και μέσα από αυτές έγιναν πάμπλουτοι, αφήνοντας μερικά ψίχουλα στους σχεδόν 15.000 Έλληνες δημιουργούς που εκπροσωπούν.
Πρόκειται για μια ιστορία με αμαρτωλό παρελθόν και ακόμη πιο σκανδαλώδες παρόν.
Ήταν το μακρινό 1938 όταν ο θετός πατέρας του Πέτρου Ξανθόπουλου, Δημήτρης, αγόρασε την ΑΕΠΙ 8 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον συνιδρυτή της Ζαχαρία Μακρή.
Ο σημερινός επικεφαλής της την κληρονόμησε το 1972 και σιγά-σιγά έβαλε στο παιχνίδι και τον γιό του Δημήτρη, ώστε να συνεχίσει την δυναστεία που έχει φτωχοποιήσει καλλιτέχνες, στιχουργούς, παραγωγούς αλλά και οποίον τολμάει να ανοίξει το ραδιόφωνό του για να ακούσει μουσική.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το φαινόμενο αυτό συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού σε καμία άλλη χώρα του κόσμου τα πνευματικά δικαιώματα δεν ανήκουν σε ιδιωτική εταιρεία.
Μόνο στην ελληνική ΑΕΠΙ συμβαίνει να μην υπάρχει κανένας δημιουργός στη μετοχική σύνθεσή της, με αποτέλεσμα οι διοικούντες της να μην λογοδοτούν στους καλλιτέχνες για λογαριασμό των οποίων υποτίθεται ότι λειτουργούν.
Ενδεικτικό του μονοπωλιακού και κερδοσκοπικού χαρακτήρα της ΑΕΠΙ είναι το γεγονός ότι η προμήθειες της εταιρείας για τα πνευματικά δικαιώματα φτάνουν το εξωφρενικό 33% την ώρα που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 20%.
Η ασυδοσία αυτή ήρθε «νομιμοποιήθηκε» με την ψήφιση του Νόμου 2121/1993, ο οποίος εκχώρησε στην εταιρεία απεριόριστα περιθώρια δράσης, με αποτέλεσμα την κορύφωση του οργίου της ρεμούλας.
Βάσει αυτού του παράλογου νόμου η ΑΕΠΙ απέκτησε το δικαίωμα να διώκει με τη διαδικασία του Αυτοφώρου όσους έκαναν το… «έγκλημα» να ακούσουν μουσική στο τρανζίστορ.
Ακόμη και η Αστυνομία έφτασε στο σημείο να λειτουργεί σαν εισπράκτορας της ΑΕΠΙ, μαζεύοντας τα πρόστιμα από καφετέριες, κομμωτήρια, περίπτερα και όποιες άλλες επιχειρήσεις είχαν ανοιχτά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
Τα δίχτυα των αρπακτικών της ΑΕΠΙ για κάποιο ανεξήγητο λόγο έφτασαν μέχρι και στο χαρτί Α3 και Α4 που χρησιμοποιούμε για τις εκτυπώσεις, αφού και για αυτά καταβάλλεται φόρος 4% υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές αναπαραγωγής ήχου που εισάγονται στην Ελλάδα, για τις οποίες επίσης έχει θεσπιστεί τέλος 6%.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αρπαχτής αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι το διάστημα 1991-2012 η ΑΕΠΙ εισέπραξε τόκους ύψους 9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα – καταπέλτη των ορκωτών λογιστών της Ernst & Young τα χρήματα αυτά ουδέποτε αποδόθηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, δηλαδή στους δημιουργούς, αλλά κατέληξαν στις τσέπες των ιδιοκτητών.
48.000 εισαγγελικές απαγορεύσεις, 4.000 εξώδικα, 5.000 μηνύσεις και 1000 αγωγές περιελάμβανε το πογκρόμ σε βάρος βιοπαλαιστών μικρομεσαίων επιχειρηματιών από το 2010 μέχρι το 2015. Ούτε αυτά τα έσοδα όμως έφτασαν ποτέ στους καλλιτέχνες.
Τα αδιανέμητα δικαιώματα άγγιξαν το 2014 στα 42,5 εκατ. ευρώ. Με εξαίρεση, βέβαια, τους λίγους και εκλεκτούς τραγουδοποιούς, τρανταχτά ονόματα της μουσικής, που είχαν ξεχωριστή μεταχείριση.
Η καταχρηστική συμπεριφορά της ΑΕΠΙ σε βάρος χιλιάδων δημιουργών θορύβησε το υπουργείο Πολιτισμού που ζήτησε από τους ανθρώπους της εταιρείας να προσκομίσουν όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Όπως ήταν αναμενόμενο εκείνοι αρνήθηκαν αλλά μετά το πρόστιμο ύψους 85.000 ευρώ που τους επιβλήθηκε αναγκάστηκαν να συνεργαστούν.
Ήταν τότε που μπήκαν μέσα οι ελεγκτές και εντόπισαν σημεία και τέρατα.
Όπως προέκυψε, το 2014 τα θετικά κεφάλαια έφταναν μόλις στα 983.000 ευρώ την ώρα που τα αρνητικά είχαν εκτοξευθεί στα 19,9 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα βρέθηκαν και 5 εταιρίες της οικογένειας Ξανθόπουλου, οι οποίες θησαύρισαν από την ΑΕΠΙ την ώρα που η ίδια μετρούσε τις ανυπολόγιστες ζημιές της.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας ΕΔΙΣ που από το 2011 μέχρι το 2014 είχε συναλλαγές 8 εκατ. ευρώ με την ΑΕΠΙ, χωρίς να έχει κανένα άλλο πελάτη.
Τα μεγαλοστελέχη της δεν δίστασαν να βάλουν χέρι ακόμη και στα 6 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για το μουσικό αρχείο της ΑΕΠΙ και για την πληρωμή των υπάλληλων της.
Αυτό που προκαλεί όμως τη μεγαλύτερη οργή είναι η μισθοδοσία της 5μελους οικογένειας που έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Εκτός από τον πατέρα Πέτρο και τον υιο Δημήτρη, παχυλούς μισθούς λάμβαναν η μητέρα Νικολέτα, η κόρη Νινόν και η σύζυγος του Δημήτρη Ξανθόπουλου, Μαργαρίτα Λυμπέρη, παρόλο που οι τρεις γυναίκες εμφανίζονταν σπάνια στην εταιρεία.
Το 2011 ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Ξανθόπουλος αμειβόταν με 625.565 ευρώ ετησίως, δηλαδή με 52.000 ευρώ το μήνα.
Ο αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος Παντελής Γρετζελιάς καρπωνόταν 195.000, ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Ξανθόπουλος 294.000 ευρώ και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, μια εκ των γυναικών της οικογένειας, 466.000 ευρώ.
Παράλληλα, λάμβαναν μπόνους παραστάσεων στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ τους παρέχονταν ιδιωτική ασφάλιση, αυτοκίνητα και άλλες ανέσεις.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης