Χάος σε Πειραιά και Ειδομένη

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΤΥΠΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ                                                        

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στην Ειδομένη, την ώρα που οι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν τους άτυπους καταυλισμούς και οι εντάσεις ανάμεσά τους επαναλαμβάνονται καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά η ελπίδα τους για το άνοιγμα των συνόρων παραμένει ζωντανή, καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, υποστήριξε ότι «ως το τέλος της εβδομάδας ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί πάρα πολύ και θα αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων και από την Ειδομένη».

Τέλος, 202 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην γειτονική χώρα ενώ έφτασαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια 339 πρόσφυγες και μετανάστες, την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Συγκεκριμένα, από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία. Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Η διαδικασία των επαναπροωθήσεων θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Πάνω από 52.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα                                            

Ασφυχτική παραμένει η κατάσταση με το προσφυγικό στη χώρα. Σύμφωνα με τη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, πάνω από 52.000 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, οι πρόσφυγες ανέρχονται στους 52.352.

Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.980 πρόσφυγες, στην Αττική 14.506, στα νησιά 5.984 πρόσφυγες και στην Κεντρική Ελλάδα 2.542.

pinakas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάνω από 200 μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Από εκεί και πέρα, περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα και στη Σάμο 20.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στα hot spots των τριών νησιών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 3.021, στη Χίο 1.766 και στη Σάμο 479.

Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο hot spot της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου λένε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Παρέμβαση του εισαγγελέα για τους πρόσφυγες στον Πειραιά ζητούν οι λιμενικοί

Την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων, οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν τη διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

«Ένα διαρκές θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στο λιμάνι του Πειραιά, ο χαρακτήρας του οποίου έχει αλλοιωθεί. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τοποθετούν σκηνές, χωρίς κανείς να τους εμποδίσει, σε κάθε σημείο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Καθημερινά πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούνται ως «φύλακες-διαιτητές» ενώ θα έπρεπε να διατίθενται για άλλους σκοπούς.

Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την στάση ορισμένων ατόμων που δηλώνουν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θεωρούν το λιμάνι ως χώρο αποκλειστικής τους ευθύνης και παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο των συναδέλφων, παροτρύνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία για άλλες δομές φιλοξενίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά.

«Μια σειρά από ερωτήματα προκύπτουν και πρέπει να απαντηθούν:

• Ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;

• Ποιοι ελέγχουν τα άτομα – Έλληνες και ξένους – που δηλώνουν εθελοντές, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι και τι επιδιώκουν;

• Γιατί χρησιμοποιούνται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και δεν αναλαμβάνουν το έργο αυτό αποκλειστικά στελέχη του αρμόδιου  Υπουργείου  Μεταναστευτικής Πολιτικής;

• Ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν συμβεί ατύχημα μέσα στο λιμάνι;

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μας απομένει καμία άλλα δυνατότητα παρά να ζητήσουμε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων, οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών” καταλήγουν οι Λιμενικοί.

Αρνούνται οι πρόσφυγες να μετακινηθούν από τον Πειραιά

Την ίδια ώρα, άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων να πείσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς η δυσπιστία για την κατάσταση των χώρων που θα τους μεταφέρουν φαίνεται να αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο αυτήν τη στιγμή.

Μέχρι το μεσημέρι κανένας μετανάστης και πρόσφυγας δεν είχε επιδείξει ενδιαφέρον για να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα πούλμαν που βρίσκονται από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πρόσφυγες ανέφεραν ότι θα ήθελαν να πάνε σε μία άλλη δομή φιλοξενίας, αρκεί οι συνθήκες διαβίωσης να είναι καλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας, θα ζητηθεί, από τους πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές στον χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε3 να μετακινηθούν σε άλλο σημείο, πιθανότατα στην πέτρινη αποθήκη.

Στον χώρο της Ε3, όπου δεξιά και αριστερά έχουν στηθεί σκηνές, βρίσκεται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων, σε σχέση με τα άλλα σημεία του λιμανιού. Ακόμη, οι αρμόδιοι φορείς ζήτησαν από τους μετανάστες που έχουν στρατοπεδεύσει κάτω από υπαίθριους σταθμούς επιβατών, να μετακινηθούν προς την πέτρινη αποθήκη.

«Προσπαθούμε οι διαδικασίες μετακίνησης να είναι πιο οργανωμένες με επίσημους διερμηνείς και το κείμενο που τους διανέμουμε να λέει την πραγματικότητα όπως έχει, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν και να μην ακούνε πράγματα που δεν ισχύουν» τόνισε, τη Δευτέρα, από το λιμάνι του Πειραιά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και επιχειρησιακός συντονιστής για τη διαχείριση των προσφύγων, Γιάννης Ταφύλης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη. Όπως τόνισε ο Γιάννης Ταφύλης, στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει το λιμάνι.

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο 24ωρο, 116 πρόσφυγες διασώθηκαν σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή