Μπράβο, αυτοί είναι πολιτικοί άνδρες!

 

Η αναπτυξη της οικονομίας μιας χώρας με ικανοποιητικούς ρυθμούς, υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας σημειώνει διαχρονική άνοδο, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το εξαγωγικό της εμπόριο ολοένα και περισσότερο διευρύνεται, οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι αξιόλογες και τα Δημόσια Οικονομικά βρίσκονται σε εξαίρετη  κατάσταση. Όταν το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται ταχύτερα από το αντίστοιχο ΑΕΠ άλλων κρατών,  συνάγεται ότι η εθνική της οικονομία γίνεται ολοένα και ανταγωνιστικότερη σε σύγκριση με τις οικονομίες άλλων χωρών.  Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα απεικονίζουν την εξέλιξη του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

pinakas3

Παρατηρήσεις: Τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από την εξαμηνιαία έκδοση European Economy, Statistical Annex, Spring 2016. Το ΑΕΠ απεικονίζεται σε τρέχουσες τιμές με έτος βάσης το 2010. Τα στοιχεία του 2016 βασίζονται σε προβλέψεις της Eurostat. ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, την περίοδο 1960-2008 η χώρα μας σε σταθερή βάση είχε μεγαλύτερο απόλυτο ΑΕΠ από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φιλανδία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1980, το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν σχεδόν τριπλάσιο από της Ιρλανδίας και διπλάσιο από της Πορτογαλίας και της Φιλανδίας. Μετά το 2008 η κατάσταση μεταβάλλεται δραματικά σε βάρος της χώρας μας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία.

Με κριτήριο τα στοιχεία του 2016, το ΑΕΠ,  τόσο της Ιρλανδίας όσο της Πορτογαλίας και της Φιλανδίας, ξεπερνά το αντίστοιχο ΑΕΠ της χώρας μας. Μετά το 2008, η οπισθοδρόμηση της εθνικής μας οικονομίας είναι διαρκής και εντεινόμενη. Μιλάμε για αδιαμφισβήτητο κραχ της ελληνικής οικονομίας. Όταν οι χώρες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Φιλανδίας και άλλων ανταγωνιστριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προοδεύουν εμείς οπισθοδρομούμε. Η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας, σε συνθήκες συνεχούς αύξησης του δημοσίου χρέους, σπρώχνουν την Ελλάδα στο περιθώριο και σε πλήρη πολιτικοοικονομική εξάρτηση από τους ξένους πιστωτές. 

Ποιοι φταίνε για την οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας και την ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία του δημοσίου χρέους; Μήπως οι αχυράνθρωποι του κομματικού-πολιτικού κατεστημένου εξουσίας σαν τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου; Ή μήπως τα υποζύγια που πληρώνουν τα χαράτσια;

Ποιοι φταίνε για την ιλιγγιώδη αύξηση του χρέους του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 4 δις το 1974 σε 424 δις ευρώ το 2015; Για πες μας κύριε Κώστα Α. Καραμανλή με τους συμβούλους σου. Γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2009 και γιατί μετά το 2010 από τη θέση του απλού βουλευτή ψηφίζεις όλα τα μνημόνια και άρα έχεις αποδεχτεί ως αληθή το σύνολο των δημοσιονομικών και των εθνικολογιστικών στοιχείων της περιόδου 2009-2015; Τελικά, θα βρεθεί ένας πρωθυπουργός, ένας υπουργός, ένας Καμμένος, να αναλάβει με ανδρισμό, σεμνά και ταπεινά, τις ευθύνες του για την πτώχευση της Ελλάδας το 2009 και το μετέπειτα οικονομικό αδιέξοδο; Σε αυτή τη χώρα της μίζας και της λαμογιάς συμβαίνει το εξής πρωτοφανές. Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2009, κάποιοι πολιτικοί την πέταξαν στον καιάδα των μνημονίων, μετά το 2009 η οικονομία οπισθοδρομεί, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με αχαλίνωτους ρυθμούς, και παρ’ όλα αυτά, δεν φταίει κανένας από τους πολιτικούς που μας κυβέρνησε ή μας κυβερνάει. Δηλαδή, δεν φταίει κανένας έλληνας πολιτικός για την τραγωδία της εθνικής οικονομίας. Μπράβο, αυτοί είναι πολιτικοί άνδρες!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή