Μπουρλότο από το πραξικόπημα Ραχόϊ στην Καταλονία

Αντιμέτωπο με διαλυτικές καταστάσεις το Ιερατείο των Βρυξελλών και την εκλογή φιλορώσου ηγέτη στην Τσεχία
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ και Τσεχία βάζουν μπουρλότο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ιερατείο των Βρυξελλών να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα πολυεπίπεδη κρίση.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με μια πραξικοπηματικού τύπου πρωτοβουλία που είναι αντίθετη σε κάθε ευρωπαϊκή λογική, ανέστειλε την αυτονομία της Καταλονίας.
Πρόκειται καθαρά για ένα πραξικόπημα το οποίο δυναμιτίζει επικίνδυνα την έκρυθμη έτσι κι αλλιώς κατάσταση. Στην προσπάθειά του να επιδείξει πυγμή και να ακυρώσει το δημοψήφισμα, ο Ραχόι αντιγράφει πρακτικές του δικτάτορα Φράνκο τινάζοντας στον αέρα την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις.
Ταυτόχρονα το Ιερατείο των Βρυξελλών, έρχεται αντιμέτωπο με μια ακόμα κρίση που προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτώντας παράλληλα εξελίξεις και σε άλλες χώρες.
Πρόκειται για την εκλογή του εθνικιστή ηγέτη και φίλου του Πούτιν στην Τσεχία.
Το κόμμα του Μπάμπις έχει αντιευρωπαϊκή ατζέντα, τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος, είναι αντίθετο στους μετανάστες και αμφισβητεί ευθέως τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Με δεδομένο ότι το αντιευρωπαϊκό αυτό κόμμα σάρωσε στην κυριολεξία, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 30% και σε συνδυασμό με τη θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην Τσεχία.
Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης του κόσμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα προγράμματα λιτότητας και η Γερμανική κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα έχουν δημιουργήσει το υπόβαθρο στην κοινωνία που αναζητά λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκρηκτική άνοδος της Ακροδεξιάς και των αντισυστημικών κομμάτων, καταγράφεται και στην Ιταλία, στην οποία θα στηθούν κάλπες το νέο έτος.
Η Ευρώπη αντί να αντιμετωπίσει την πολυεπίπεδη κρίση και τα προβλήματα της κοινωνίας, επιμένει σε πρακτικές διαρκούς λιτότητας που οξύνουν τις αντιθέσεις και φέρνουν στο πολιτικό προσκήνιο δυνάμεις που συνδέονται με τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.
Ειδικά στην περίπτωση της Καταλονίας, το Ιερατείο των Βρυξελλών δεν πήρε καμία απολύτως πρωτοβουλία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μια ευρωπαϊκή χώρα με διχασμό ακόμα και εμφύλιο.
Γιατί μετά το πραξικόπημα Ραχόι στην Καταλονία, έρχεται και η σειρά των Βάσκων να αμφισβητήσουν τις επιλογές της Μαδρίτης.
Στην ουσία ο Ισπανός πρωθυπουργός αντί να επιχειρήσει να κλείσει το μέτωπο με την Καταλονία, άνοιξε και δεύτερο μέτωπο αυτή τη φορά με τους Βάσκους με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Χάος στην Ισπανία
Βαθαίνει η κρίση στην Ισπανία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος και να οδηγήσει την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές. Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο και ότι η Καταλονία δεν θα δεχθεί το “παράνομο” σχέδιο της Μαδρίτης. Για «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας» έκανε λόγο η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.
Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. «Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το “παράνομο” σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Πουτζντεμόν, η κυβέρνηση της Καταλονίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ.
«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.
Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους
Περίπου 450.000 Καταλανοί, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνης ζητώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αφού η Μαδρίτη ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της ηγεσίας της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας. Ανάμεσά τους βρέθηκε και ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.
Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.
Ραχόι: Στόχος η επιστροφή
στη νομιμότητα
Ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του συντάγματος της Ισπανίας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και οδηγεί την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που είχε αντικείμενο την Καταλονία, δήλωσε πως ενεργοποιεί το Άρθρο 155 και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία «εντός έξι μηνών». Ο Ραχόι είπε πως στόχος της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 είναι η επιστροφή στη νομιμότητα, η ανάκτηση της ομαλότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης και οι πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, το «πιο αντιδημοκρατικό κομμάτι των τελευταίων εβδομάδων, ήταν αυτό που συνέβη στην καταλανική Βουλή, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου».
Ο Ραχόι εξήγησε πως οι ηγέτες της Καταλονίας επιχείρησαν να «επιβάλουν» τη θέλησή τους στην κεντρική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο αίτημα του Πουτζντεμόν για διάλογο, είπε πως ο διάλογος είναι μια υπέροχη λέξη ωστόσο όπως τόνισε «διάλογος δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα δεχτούν τις απαιτήσεις σου», ενώ πρόσθεσε πως μια συζήτηση εκτός του πλαισίου της νομιμότητας είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι “ανησυχητικά” και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.
Τσεχία εκλογές: Νικητής ο φιλορώσος Αντρέι Μπάμπις
Σε νικητή των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία αναδείχτηκε ο μεγιστάνας Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό σχεδόν 30%. Το ευρωσκεπτικιστικό ODS ήρθε δεύτερο με περίπου 11,2%.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη, είπε ότι το κόμμα ANO αποτελεί μία φιλοευρωπαϊκή δύναμη και ότι θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μπάμπις δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει τη συζήτηση για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και ότι χρειάζεται να σκεφθεί περισσότερο τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ένωση.
Ο Αντρέι Μπάμπις διευκρίνισε ότι θα διαπραγματευθεί με όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό της νέας τσεχικής κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος ΑΝΟ της Τσεχίας Γιάροσλαβ Φάλτινεκ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, όχι να αυξήσουμε τους φόρους.
Ο ίδιος είπε ότι θα προτείνει συνομιλίες στους εταίρους της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού πρώτα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Φάλτινεκ δήλωσε ότι ο ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ -μεγάλου νικητή των βουλευτικών εκλογών- ο μεγιστάνας Αντρέι Μπάμπις, θα πρέπει να είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι τον εμπιστεύονται.
Έχει φανατικούς οπαδούς, αλλά και πολυάριθμους εχθρούς: ο φιλορώσος, λαϊκιστής και ευρω-σκεπτικιστής επιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί των εκλογών που διεξάγονται στην Τσεχία σήμερα και την Κυριακή.
Ο κόσμος συνωστίζεται για να παραλάβει το βιβλίο του κι ο Αντρέι Μπάμπις δεν χαλάει χατίρι. «Πάρτε το, δυο χρόνια το δούλευα» λέει στο κοινό του. Το πόνημα επιγράφεται «Τι ονειρεύομαι όταν, κατ΄εξαίρεση, κοιμάμαι». Τίτλος εξίσου ασυνήθιστος με τον ίδιο τον συγγραφέα. Στα 63 του χρόνια ο Αντρέι Μπάμπις είναι αυτοδημιούργητος, λέει, επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Τσεχίας. Για τους οπαδούς του ενσαρκώνει τις ελπίδες του έθνους, για τους αντιπάλους του δεν είναι παρά κακέκτυπο του Ντόναλντ Τραμπ ή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στο βιβλίο του πάντως δεν τσιγκουνεύεται τις υποσχέσεις: δωρεάν ίντερνετ για όλους, τρένα υψηλής ταχύτητας παντού στην Τσεχία, καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πιο ευέλικτο κράτος και άλλα πολλά.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περαστικοί κοντοστέκονται και βγάζουν φωτογραφίες μαζί του. Εκείνος ανταποκρίνεται πάντα και η τακτική φαίνεται ότι αποδίδει. Μόλις πριν από πέντε χρόνια ο Αντρέι Μπάμπις είχε ιδρύσει το φιλελεύθερο κόμμα «Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών» (ΑΝΟ) και σήμερα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία που διεξάγονται 20 και 21 Οκτωβρίου.
Πολλοί θα ήλπιζαν ότι ένας επιχειρηματίας από την Τσεχία που δραστηριοποιείται στη Γερμανία και διατηρεί εξοχικό σπίτι στη Γαλλία θα είναι, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα φιλοευρωπαίος. Κι όμως ο Μπάμπις απορρίπτει το ευρώ και δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει την τσεχική κορώνα. Διευκρινίζει όμως ότι δεν επιδιώκει την έξοδο της Τσεχίας από την ΕΕ. Από κει και πέρα: «Εγώ ασκώ κριτική σε όλους», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Η Ευρώπη είναι ανίκανη»
Όταν η συζήτηση έρχεται στην προσφυγική κρίση πάντως, ο Μπάμπις επικρίνει τους Ευρωπαίους. Απαιτεί την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, δεν βλέπει καμία ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, κατηγορεί την Ευρώπη ότι είναι ανίκανη να λύσει το πρόβλημα και υποστηρίζει ότι οι μετανάστες δεν προσφέρονται καν ως εργατικό δυναμικό.
«Οι επιχειρήσεις μας θέλουν Σλοβάκους και Ουκρανούς, όχι τους μετανάστες που μας στέλνει η Ευρώπη» δηλώνει. Με την ευκαιρία αυτή υπόσχεται ότι θα περικόψει τα κοινωνικά επιδόματα στην Τσεχία, ώστε «να διαχωρίσουμε του εργαζόμενους από τα παράσιτα».
Όσο για τη γειτονική Γερμανία, ο Μπάμπις έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις. Από τη μία πλευρά θαυμάζει τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής του και δηλώνει μάλιστα ότι «είναι ο καλύτερος πολιτικός που έχω συναντήσει σε όλη μου τη ζωή». Από την άλλη επικρίνει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό γιατί, όπως υποστηρίζει, «ήταν σαν να έστειλε ανοιχτή πρόσκληση στους πρόσφυγες».
«Ο Τσέχος Μπερλουσκόνι»
Ο πολιτικός επιστήμων Γιρι Πέχε, άλλοτε σύμβουλος του Βάτσλαβ Χάβελ, υποστηρίζει ότι ο Μπάμπις αποτελεί την τσεχική εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ ή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Κατά βάση δεν είναι δημοκράτης. Νομίζει ότι μπορεί να διοικήσει όλη τη χώρα όπως την επιχείρησή του, αποκαλεί “κουβεντολόι” τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, ενώ θέλει να καταργήσει την Άνω Βουλή», επισημαίνει.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης