Μπορεί να διαγράψει τους «αντάρτες» ο Μητσοτάκης;

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ψήφισε το 2015 -απέχοντας- την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δημιούργησε ένα προηγούμενο στο κόμμα του, πολλώ δε μάλλον με την επιλογή του να αιτιολογήσει πολιτικά το σκεπτικό του και να μην επικαλεστεί γελοίες ή έωλες δικαιολογίες και προσχήματα, όπως δήθεν προ καιρού κανονισμένα ταξίδια στις ΗΠΑ.
Βεβαίως, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί ψηφοφορία από εκείνες που κάθε βουλευτής μπορεί, «χαλαρός» να συνομιλήσει με τη συνείδησή του. Πρώτον, είναι η μόνη ψηφοφορία για πρόσωπο που δεν είναι μυστική -άρα, ουδείς μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον φάκελο του ψηφοδελτίου. Και, δεύτερον, αν και πλέον η προεδρική εκλογή δεν συνδέεται με διάλυση της Βουλής, η πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου αποτελεί μία κορυφαία απόφαση του πρωθυπουργού και όποιος-α δεν την υπερψηφίσει ουσιαστικά αμφισβητεί τον ίδιο τον εκάστοτε πρωθυπουργό.
Βεβαίως, όπως είπε για την εκλογή Παυλόπουλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2020 δεν είναι 2015. Τότε, η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και βρισκόταν σε φάση «μεταβατικής» ηγεσίας. Συν τοις άλλοις, οι εύκολες διαγραφές δεν αποτελούν στοιχείο της πολιτικής κουλτούρας του τότε προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και, κατά συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείτο να παράσχει θετική ψήφο στον Προκόπη Παυλόπουλο με την γνώση ότι δε θα υποστεί συνέπειες γι’ αυτό. Πέραν αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αυτοδύναμος πρωθυπουργός και, προσώρας, απολαμβάνει την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, διάγοντας ακόμη περίοδο χάριτος. Θεωρείται, δηλαδή, δεδομένο, πως όποιος αποφασίσει να μην ψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα διαγραφεί -εκτός, βεβαίως, από τον Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, αν υπάρξουν αντάρτες και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους διαγράψει, τότε θα δημιουργηθεί μία σειρά από ερωτήματα:
Πρώτον, γιατί θα διαγράψει κάποιους που θα κάνουν απλώς… ό,τι έκανε και ο ίδιος πριν 5 χρόνια.
Δεύτερον, για ποιον λόγο μπορεί να θεωρηθεί αμφισβήτηση της κυβέρνησης η μη ψήφιση της πρότασης του πρωθυπουργού, αφού πλέον η προεδρική εκλογή δεν είναι συνδεδεμένη με τη διάλυση της Βουλής.
Αυτά τα ερωτήματα δε θα είναι τα μόνα. Θα έρθουν να αθροιστούν στο κυρίαρχο ερώτημα: αφού θεωρεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί δεν πρότεινε την ανανέωση της θητείας του. Και, κατά πάσα πρόβλεψη, θα παραμείνουν όλα αναπάντητα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης