Αποκλειστικό
Στο νόμο Κατσέλη κόκκινα δάνεια που έχουν εκχωρηθεί σε ξένα Funds αποφάσισε το δικαστήριο και διέκοψε κάθε καταδιωκτικό μέσον σε βάρος των δανειοληπτών
Τα κόκκινα δάνεια που έχουν πουληθεί σε ξένα Funds “κουρεύονται” με το νόμο Κατσέλη
Απόφαση σταθμό για τους κόκκινους δανειολήπτες αλλά και μπλοκο στα κοράκια των ξένων funds νομοθέτησε η ελληνική δικαιοσύνη. Η απόφαση που ανοίγει νέους νομικούς δρόμους για χιλιάδες δανειολήπτες κόκκινων δανειών τα οποία έχουν εκχωρηθεί εν αγνοία τους σε ξένα funds αποφάσισε την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι Έλληνες δικαστές των Ειρηνοδικείων της χωρας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις φτωχών και ταλαιπωρημένων πολιτών σώζουν την τιμή της ελληνικής δικαιοσύνης προσφέροντας «καταφύγιο» σε οικονομικά αδύναμους, προχώρησαν ακόμα μια φορά σε μια τολμηρή απόφαση, η οποία αν επιβεβαιωθεί από ανώτατα δικαστήρια θα έχει λύσει ένα τεράστιο κοινωνικό προβλημα. Εν ολίγοις η συγκεκριμένη απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου αποφαίνεται ότι μπορούν να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 3869/2010 (νόμου Κατσέλη) και τιτλοποιημένα δάνεια που εκχωρήθηκαν σε ξένα funds. Μάλιστα το δικαστήριο ανέστειλε όλα τα καταδιωκτικά μέτρα που είχαν επιβάλει οι τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών.
Στο δικαστήριο προσέφυγε ζευγάρι δανειοληπτών που χωρίς να ευθύνονται (λόγω υπέρμετρων μειώσεων συντάξεως και απόλυσης χωρίς αποζημίωση) υπέστη οικονομική καταστροφή. Το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αφορούσε στεγαστικό δάνειο 192.395 ευρώ που πήρε το 2003 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), ενώ παράλληλα δημιούργησε και άλλα χρέη από δάνειο για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών (10.000 ευρώ), από δανεισμό για αγορά αυτοκινήτου (13.244 ευρώ) και από πιστωτική κάρτα.
Τα δάνεια αποπληρώνονταν κανονικά επί χρόνια, αλλά οι σταδιακές μειώσεις των αποδοχών τους (σε ποσοστό έως και 60%) τους οδήγησε σε αδυναμία πληρωμής, εξαιτίας της οποίας κίνησαν τις διαδικασίες για υπαγωγή τους στον «νόμο Κατσέλη», ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία μέσα από ευνοϊκή ρύθμιση δόσεων, αφού απέμενε προς εξόφληση συνολικό ποσό 107.835 ευρώ.
Ομως, όταν απευθύνθηκαν στο ΤΠΔ διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το δάνειό τους από το 2006 είχε τιτλοποιηθεί και εκχωρηθεί σε ξένα funds με έδρα το Λονδίνο χωρίς να γνωρίζουν απολύτως τίποτα. Ζητησαν δε – παρα τις αντιρρήσεις τις αντιδίκου- να σταματήσει το ΤΠΔ να του παρακρατεί ποσό 646 ευρώ μηνιαίως από τη σύνταξή του, να ανακληθεί η σχετική εκχώρηση που είχε κάνει προ ετών, αλλά και να ρυθμιστεί ευνοϊκότερα το χρέος σε δόσεις, με παράλληλη προστασία της κατοικίας 110 τ.μ., όπου διαμένουν.
Το δικαστήριο απαγόρευσε στο ΤΠΔ και στα ξένα funds να παρακρατούν οποιοδήποτε ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό, που είναι προορισμένος για την καταβολή της σύνταξής του, διατάσσοντας να διατηρηθεί η πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας του δανειολήπτη, χωρίς να εκποιηθεί η α’ κατοικία της οικογένειας. Ανέστειλε επίσης όλα τα καταδιωκτικά μέτρα που είχαν επιβάλει οι τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης.