Αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο -Τελεσίγραφο από Ουάσινγκτον στον Σουλτάνο
ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ και γαλλικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το οικόπεδο στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλατφόρμα με το γεωτρύπανο από τους πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς ΤΟΤΑL και ΕΝΙ, προκαλούν ασφυξία στον Σουλτάνο που γαβγίζει σαν λυσσασμένο σκυλί, απειλώντας θεούς και δαίμονες, προκειμένου να αποτρέψει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Άγκυρα έχει περιέλθει σε καθεστώς απομόνωσης με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να επιδίδεται σε λεονταρισμούς, για εσωτερική κατανάλωση.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού με πραγματικά πυρά, που γίνονται σε απόσταση λίγων μιλίων από το οικόπεδο, όπου έχει εγκατασταθεί το ερευνητικό σκάφος της Γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας.
Πρόκειται για κίνηση απελπισίας του Σουλτάνου, ο οποίος απέτυχε να μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, απομονώθηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους και το κυριότερο βλέπει την άμυνα της Κύπρου να θωρακίζεται με την παρουσία πολεμικών πλοίων της Αμερικής και της Γαλλίας.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά τεράστια επιτυχία τόσο για την Κυπριακή όσο και την Ελληνική κυβέρνηση, που αντιμετώπισαν τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Πρόκειται επίσης για ένα στραπάτσο στρατηγικής σημασίας για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει απολέσει κάθε ίχνος ψυχραιμίας και επιτίθεται πλέον ανοιχτά κατά Ευρωπαίων και Αμερικανών, ενώ αναγκάζεται να παραδεχτεί δημόσια ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος και στο μέτωπο της Συρίας, όπου οι Κούρδοι σε συνεργασία με τους Αμερικανούς έχουν εξελιχτεί σε υπολογίσιμη δύναμη.
Τα οπλικά συστήματα με τα οποία έχουν εξοπλίσει οι Αμερικανοί τους Κούρδους, προκαλούν vertigo στην Τουρκία, γιατί είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους με διεθνή αναγνώριση.
Παρέμβαση από τις ΗΠΑ υπέρ της Κύπρου
Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή. «Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης (σ.σ. το γεωτρύπανο West Capella) στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, που δεν ήθελε να κατονομάσει.
Απειλές Ερντογάν κατά των εταιρειών που συμμετέχουν στις έρευνες
Ευθείες βολές κατά ενεργειακών κολοσσών που συμμετέχουν στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά τις έρευνες. «Ορισμένες ενεργειακές εταιρείες συμμετέχουν σε ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Reuters. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε νέα πρόκληση προς την Λευκωσία, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και λίγο πριν φτάσει η εξέδρα με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total. Συγκεκριμένα, προειδοποίησε την Λευκωσία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας στη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη πως «οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού».
«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να ακολουθήσει εποικοδομητική στάση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη» πρόσθεσε. «Συμβουλεύουμε (την Λευκωσία) να απέχει από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση για τους υδρογονάνθρακες του νησιού.
Πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα
Λίγες μέρες, μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά, όπως είχε σχεδιαστεί, το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Διακριτική παρουσία στην περιοχή του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα “Ονησίφορος” αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται στις 16 Ιουλίου 2017.
Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella της Total – ENI έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex, οδηγία προς ναυτιλομένους, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο. Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Παράλληλα, έχουν γίνει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι, αλλά και αυτό του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Ουάσινγκτον. Μέχρι και αργά χθες δεν υπήρξε επί θαλάσσης κάποια πρόκληση ή παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας. Στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία. Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Εδώ κάνει γεωτρήσεις το West Capella
Ενα διαφορετικό πλοίο από τα συνηθισμένα βρίσκεται πλέον ανοιχτά της Κύπρου. Πρόκειται για το πλοίο-γεωτρύπανο (Drillship) West Capella, το οποίο ξεκίνησε έρευνες στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για ένα «θηρίο» 228 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων. Έχει κατασκευαστεί το 2008 από το ναυπηγείο της Samsung στην Κορέα και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 180 εργαζόμενοι και άλλο προσωπικό, ενώ πλέει υπό σημαία Παναμά.
Το βάπτισμα του πυρός στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις το πήρε το 2009 στο κοίτασμα «Ογόβο» της Νιγηρίας για λογαριασμό της ExxonMobil, η οποία χρησιμοποιούσε μέχρι και το 2016 το γεωτρύπανο στην ίδια περιοχή. Tο συμβόλαιο για το γεωτρύπανο ακυρώθηκε το 2016, όταν η κρίση στις τιμές πετρελαίου μείωσε σημαντικά τη γεωτρητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα παγκόσμια. Τότε η γαλλική Total βρήκε την ευκαιρία και δέσμευσε το γεωτρύπανο για τη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε θάλασσες με βάθος μέχρι και 3.048 μέτρα, ενώ το γεωτρύπανο μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 11.433 μέτρα κάτω από τον βυθό. Διαθέτει ελικοδρόμιο το οποίο μπορεί να υποδεχθεί ελικόπτερα τύπου SIKORSKY S-92 και MIL-MI-8.
Για το προσωπικό διαθέτει σύγχρονα σαλόνια και αίθουσες για παρακολούθηση τηλεόρασης, αλλά και εστιατόριο, ενώ εντύπωση προκαλεί και το καλά εξοπλισμένο και ευρύχωρο γυμναστήριο.