Μαραθώνιο επαφών θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Ο κ. Τσίπρας ύστερα από τις συναντήσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Τουρκίας. Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης Ε.Ε.-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της Ε.Ε..
Βασικές θέσεις του Πρωθυπουργού στη σημερινή Σύνοδο θα είναι τήρηση των συμφωνιών της Ε.Ε. για το προσφυγικό και η ανάγκη πίεσης προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής. Μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που, όπως ανέφερε, αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ασκήσει πίεση σήμερα προς την Τουρκία, ώστε η τελευταία να την βοηθήσει να ελέγξει την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση. Εν όψει της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Κυριακή ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει και θα στηρίξει την Ελλάδα με αλληλεγγύη».







