ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Άμεσες λύσεις για τα δύσκολα… μέτωπα της αξιολόγησης και της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου, με την «ατζέντα» της διαφθοράς να βρίσκεται εξίσου ψηλά.
Η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ή 5,4δις ευρώ, ώστε να φέρει σε πέρας το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί με τα κόκκινα δάνεια να αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι». Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον real fm, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών θέσεων διαμηνύοντας πως πρέπει να υπάρξει λύση τώρα και για τα ΄κόκκινα δάνεια’. Κληθείς δε να απαντήσει για το μείγμα των μέτρων, επέμεινε πως «θα ψηφιστούν κάποια μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου, η οποία προβλέπει πλεόνασμα 3,5%», εξηγώντας μάλιστα ότι η διαχείριση που γίνεται στοχεύει στο να μην πλήττονται τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω και ένα εικοσιτετράωρο πριν επιστρέψουν οι θεσμοί, συνεχίζονται και σήμερα οι διεργασίες Αθήνας-δανειστών με αμείωτους ρυθμούς. Προκειμένου δε, να οργανωθεί ακόμα καλύτερα ο τελικός γύρος των συζητήσεων με το κουαρτέτο , συνεδριάζει –μέσω τηλεδιάσκεψης- το euroworking group.
ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ…«ΑΤΖΕΝΤΑ» ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ψηλά στην ατζέντα την καταπολέμηση της διαφθοράς. Έτσι, μετά και την αποκάλυψη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασαν στην πράξη.Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, κατέθεσαν συγκεκριμένα «πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων στην αίτηση, οι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλευτές προτείνουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα:
- Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.
- Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.
- Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.
- Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν. Τα δύο κόμματα σημειώνουν, μάλιστα, πως «την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους».