Κόκκινος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ΕΥΠ – Με τη στρατηγική της έντασης εκβιάζει την Ελλάδα
Το επεισόδιο με το τεθωρακισμένο όχημα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που επιχείρησε να γκρεμίσει το φράκτη στον Έβρο, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της ΜΙΤ για πρόκληση ατυχήματος.
Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποκωδικοποιήσει το σχεδιασμό των Τούρκων οι οποίοι έχουν επιστρατεύσει εκατοντάδες πράκτορες της ΜΙΤ στα σύνορα με Έβρο, πολλοί από τους οποίους παριστάνουν τους πρόσφυγες και πρωτοστατούν στα επεισόδια με τη ρήψη δακρυγόνων και τη δημιουργία πολεμικού κλίματος κατά μήκος του φράκτη. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι έχουν κινητοποιήσει και κάποιες ύποπτες ΜΚΟ στην Ελλάδα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν περισπασμό οργανώνοντας διαδήλωση υπέρ των μεταναστών στον Έβρο. Βέβαια η κίνηση αυτή απετράπη εξ αιτίας έγκαιρης κινητοποίησης των ελληνικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση στην ΕΥΠ εκτιμούν με βεβαιότητα ότι στρατηγικός στόχος του σουλτάνου είναι η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου στον Έβρο ή στο Αιγαίο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εκβιαστικό όπλο σε βάρος της Ελλάδας. Γι αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας. Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας συνδέονται άμεσα και με το παζάρι του Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που εξασφαλίσει χρηματοδότηση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τότε θα αναστείλει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τη στρατηγική της έντασης για να δείξει καλή διαγωγή στους Ευρωπαίους και στη συνέχεια να επανέλθει δριμύτερος με προκλήσεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.
atixima
Συναγερμός σε Αθήνα και σύνορα
Σχεδιάζει «ατύχημα» ο Ερντογάν σε Έβρο και Αιγαίο
Μόνο τυχαία δεν ήταν η μεταφορά στον Έβρο των 1.000 ανδρών της Polis Ozel Harekat. Βίντεο και φωτογραφίες τα οποία ήδη ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αλλά και στοιχεία που διαθέτουν οι Ελληνικές αρχές δείχνουν ότι οι επίλεκτοι άνδρες της Τουρκικής αστυνομίας πέρα από την πρόθεση της Άγκυρας για επίδειξη ισχύος έχουν διαταγές να οργανώσουν και να κατευθύνουν τους απελπισμένους μετανάστες ώστε να προχωρήσουν σε προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά μήκος των συνόρων.
Από τις πρώτες ώρες που οι Τούρκοι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα σύνορα φαίνεται ότι εξοπλίζουν τους μετανάστες και τους ωθούν συχνά ακόμα και με χρήση βίας να κινηθούν προς το Ελληνικό έδαφος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα επιχειρούν και ίδιοι με ‘’βροχή’’ από καπνογόνα, δακρυγόνα και αντικείμενα είτε πάνω από τον φράχτη είτε κατά μήκος του ποταμού να προκαλέσουν τις Ελληνικές δυνάμεις.
Ακόμα και με τεθωρακισμένο όχημα επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο φράχτης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εμφανίστηκαν άνδρες της Polis Ozel Harekat μέσα σε λέμβους στον Έβρο ποταμό. Αφού η προσπάθεια των πρώτων ημερών με τα fake news περί νεκρών μεταναστών απέτυχαν οι γείτονες φαίνεται ότι αλλάζουν ‘’επιχειρησιακό’’ σχέδιο και επιδιώκουν πιθανότατα ένα πραγματικό επεισόδιο πάνω στο ποτάμι ή ακόμα και μέσα σε Ελληνικό έδαφος. Με στόχο να το ‘’χρεώσουν’’ στις δυνάμεις που λειτουργούν αποτρεπτικά.
Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα αιφνιδιάστηκε από την αποφασιστική αντίδραση των Ελλήνων ‘’φρουρών’’ απέναντι στην ασύμμετρη επίθεση που εξαπολύθηκε. Η δήλωση Soylu ότι ‘’ακόμη δεν έχουν δει τίποτα οι Έλληνες’’ είναι ενδεικτική της διάθεσης που έχουν οι Τούρκοι να οξύνουν την κατάσταση προς όφελός τους. Ήδη πάντως οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σε όλες τις δυνάμεις που περιπολούν πάνω στη συνοριογραμμή να προσέχουν κάθε ενέργειά τους και να αποφύγουν πιθανές παγίδες των Τούρκων αστυνομικών με ‘’δούρειο ίππο’’ εξαπατημένους μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα το οποίο θα συνεχίσουν να εκπέμπουν δυναμικά οι Ελληνικές δυνάμεις θα είναι μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικής αντίδρασης. Ανάλογη όμως είναι η ανησυχία και στο Αιγαίο. Τόσο το βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσιάζει την προσπάθεια Τουρκικού πλωτού ακόμα και να εμβολίσει Ελληνικό σκάφος του Λιμενικού όσο και μια σειρά από προκλητικές ενέργειες οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβληματίζουν την Αθήνα. Η αλλαγή της στάσης του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και των Αμφίβιων Καταδρομέων που ακολουθούν πλέον το δόγμα της προωθημένης επιτήρησης και αποτροπής στα όρια των Ελληνικών θαλάσσιων συνόρων δείχνει ότι έχει σημαντικά αποτελέσματα. Η δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκική ακτοφυλακή θα απαγορεύσει τις διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο εκτιμάται ότι κρύβει δόλο παρά καλές προθέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει πιθανότατα να δείξει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές την ώρα που ο ίδιος τους υποκινεί να περάσουν στα Ελληνικά νησιά. Όπως στον Έβρο έτσι και στο Αιγαίο θα τον βόλευε ένα ατύχημα με θύματα μετανάστες σημειώνουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικά σε κρίσιμες για την Εθνική Ασφάλεια περιοχές όπως μικρά νησιά και βραχονησίδες τα οποία έχουν μπει ούτως ή άλλως στο ‘’στόχαστρο’’ των γειτόνων. Όμως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Ακτοφυλακής διαθέτουν και την εμπειρία και τη ναυτοσύνη για να μην πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας.
Αλ. Στεφανής: Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες
«Η πίεση από την πλευρά της Τουρκίας θα αυξηθεί γιατί δε του βγαίνει το σχέδιο του Ερντογάν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη πίεση» δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μιλώντας στο OPEN. Για τα επεισόδια που γίνονται στον Έβρο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκία με όχημα τους μετανάστες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες. Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια» Για το αν φοβάται προβοκάτσια ή κάποιο ατύχημα ο κ. Στεφανής είπε ότι «δεν μας φοβίζει τίποτα. Αξιολογούμε την κάθε ενέργεια χωρίς όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας ή ενός ατυχήματος. Ήρεμοι και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα». Σχετικά με τις δομές που θα δημιουργηθούν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «αρματαγωγό θα παραλάβει τους πρόσφυγες από τα νησιά και θα τους πάει σε δομές που θα δημιουργηθούν και εκεί θα αντιμετωπιστούν ως ποινικοί».
Θεοδωρικάκος: Δεν θα κουραστούμε να φυλάμε τα σύνορα μας
«Απαντάμε με αποφασιστικότητα στον Ερντογάν» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως ο ίδιος εξήγησε: «Η Ελλάδα είναι χωρά της ΕΕ. Τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Τα φυλάμε με τον καλύτερο τρόπο». «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να περάσει κανείς από τον Έβρο.. Είμαστε φιλόξενος λαός αλλά η απόφαση του πρωθυπουργού για το κλείσιμο των συνόρων ήταν επιβεβλημένη». «Ο Μητσοτάκης με την σημαντική απόφαση του να κλείσει τα σύνορα σε όσους επιδίωξαν παράνομα να μπουν στην Ελλάδα εξέφρασε όλους τους Έλληνες. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι, ψύχραιμοι και αποφασιστικοί και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να περάσει κανένας παράνομα τα ελληνικά σύνορα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εσωτερικών Σοιλού ανέφερε πως «αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε στις δικές τους προκλήσεις. Είμαστε σε ετοιμότητα και δίνουμε μάχη παντού». Επιπλέον τόνισε πως «κανένα κράτος δεν θα δεχόταν μαζική εισβολή μεταναστών» προσθέτοντας «Αν νομίζανε ότι επειδή ήταν Καθαρά Δευτέρα θα πιάνανε στον ύπνο την Ελλάδα είναι μακρια νυχτωμένοι. «Δεν θα κουραστούμε να φυλάμε τα σύνορα μας». Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «το δημόσιο θα λειτουργήσει παρά τα κρούσματα κορωνοιου». Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής 8/3 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών εφ όλης της ύλης για τον κορωνοιο.
Reuters: Αφγανοί και Πακιστανοί παριστάνουν τους Σύρους στον Έβρο
Την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες που ελπίζουν ότι θα περάσουν στη χώρα μας, περιγράφει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπό τον τίτλο «Στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη, όλοι θέλουν να είναι Σύροι». Το ρεπορτάζ εστιάζει στο γεγονός ότι μετανάστες που δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά από άλλες χώρες, παριστάνουν τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ για να περάσουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για μετανάστες που αποφάσισαν να αφήσουν τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. «Με εκνευρίζει όταν συναντάω ανθρώπους από το Μαρόκο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», λέει η 20χρονη Γέχια Ρέις από το Χαλέπι της Συρίας. «Αν στα σύνορα βρίσκονταν μόνο Σύροι τότε ίσως να είχαμε ελπίδες να περάσουμε», προσθέτει. Ένας άλλος Σύρος σημειώνει ότι «δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, την Αλγερία και το Πακιστάν. Εμείς φεύγουμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όμως αυτοί γιατί βρίσκονται εδώ;». Στη συνέχεια, ένας Μαροκινός αναφέρει ότι παριστάνει τον Σύρο για να έχει ελπίδες να πάρει έγγραφα και να περάσει στην Ευρώπη. «Μόνο έτσι έχω ελπίδες», λέει ο Μπαντέρ από την Ραμπάτ του Μαρόκου. «Δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, δεν υπάρχει πόλεμος στην Αλγερία και δεν υπάρχει πόλεμος στο Πακιστάν», δήλωσε ο 16χρονος Μόργκι. «Ακόμη και στο Αφγανιστάν η κατάσταση είναι καλύτερη από ό, τι στη Συρία. Έπρεπε να φύγουμε επειδή η κυβέρνησή μας θέλει είτε να μας σκοτώσει, είτε να μας μετακινήσει». Από το τη νύχτα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, επικρατεί ηρεμία στα σύνορα, Μετά τις ρίψεις χημικών, από την τουρκική πλευρά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο τελωνείο των Καστανεών και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόκλησης φθορών σε διάφορα σημεία του φράχτη, οι ώρες από τα μεσάνυχτα έως και το πρωί της Κυριακής, κυλούν ήρεμα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να παραμένουν παρατεταγμένες και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα απ’ άκρη σ’ άκρη των συνόρων του Έβρου. Ο απροσδιόριστος αριθμός των συγκεντρωμένων από την τουρκική πλευρά παραμένει και να περιμένει σε διάφορα σημεία εντός του εδάφους της γείτονας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα.
Κύπρος: Στέλνει δύναμη για την προστασία των συνόρων
Τη βούληση της Κύπρου να αποστείλει δυνάμεις για την προστασία των ελληνικό συνόρων αποκάλυψε ο Νίκος Αναστασιάδης με μήνυμα του στο Twitter. «Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πληροφόρησα ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αποστείλει δύναμη των Σωμάτων Ασφαλείας, για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Πρόταση που έγινε αποδεκτή», τονίζει.
Τουρκικό καψώνι σε 13 Έλληνες αυτοκινητιστές!
Μεγάλη ταλαιπωρία βιώνουν 13 Έλληνες αυτοκινητιστές που βρίσκονται από το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ιράκ -Τουρκίας και συγκεκριμένα στην πόλη Ζάχο του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των μεταφορών απαγορεύτηκε η διέλευση των συνόρων από τις τουρκικές αρχές με το πρόσχημα του ελέγχου μετάδοσης του κορωνοϊού, την ώρα που οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκονται σε τεντωμένο σκηνή λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος και της έντασης που επικρατεί στον Έβρο. Οι Έλληνες οδηγοί βαρέων φορτηγών ζήτησαν από τις τουρκικές αρχές να υποβληθούν σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν τον ιό που μετρά πάνω από 100.000 κρούσματα και 3500 θανάτους παγκοσμίως, ωστόσο το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό. Μετά από μία εβδομάδα οι οδηγοί έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Μας έχουν τελειώσει τα τρόφιμα και το νερό. Οι οικονομικές πηγές έχουν εξαντληθεί, αφού φορτηγά κάθονται. Τα σπίτια μας εμείς τα συντηρούμε. Είναι σαν να μην πηγαίνουμε στη δουλειά. Περιμένουμε πότε η τουρκική πλευρά θα ανοίξει τα σύνορα, γιατί έχουμε έξοδα. Δεν γίνεται να μην δουλεύουμε. Δεν μπορούμε να βρούμε καμία άκρη με την τουρκική πλευρά», σημειώνει ο Θεσσαλονικιός μεταφορέας. Οι αυτοκινητιστές απευθύνθηκαν στις ελληνικές αρχές, ωστόσο καμία λύση δεν φάνηκε στον ορίζοντα. «Έχουμε μιλήσει με την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και στο ελληνικό προξενείο του Αρμπίλ. Μας είπαν, ότι περιμένουν εξελίξεις. Αλλά ακόμα δεν μας έχουν πει συγκεκριμένα πράγματα για το τι πρόκειται να γίνει. Το πρωί της Παρασκευής (6-3-20) στείλαμε mail στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν πήραμε απάντηση», επισημαίνει Έλληνας αυτοκινητιστής, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους 12 συμπατριώτες μας περιμένουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να διασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: Ψυχολογικός πόλεμος από την Τουρκία
Για «ψυχολογικό πόλεμο» από πλευράς Τουρκίας έκανε λόγο ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, μιλώντας στο CNN Greece στην περιοχή, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην καλή ψυχολογία των κατοίκων της μεθορίου αλλά και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Ο κ. Πέτροβιτς έκανε λόγο για μία ρευστή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τονίζοντας πως είναι άγνωστες οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς. «Είναι σημαντικό που κατασκευάστηκε ο φράχτης το 2012», είπε, συμπληρώνοντας πως εάν δεν υπήρχε τότε θα είχαν καταφέρει να περάσουν στην ενδοχώρα «χιλιάδες μετανάστες, που ενδεχομένως να κατευθύνονταν» προς άλλες χώρες της Ε.Ε. Χαρακτήρισε «υψηλό» το φρόνημα των ντόπιων και δήλωσε «συγκινημένος από την «συμπαράσταση από πλευράς όλων των Ελλήνων. Μας τηλεφωνούν και προσπαθούν να στείλουν αγαθά για να ενισχύουν τους φύλακες των συνόρων μας. Αυτό μας συγκινεί και μας κάνει πιο δυνατούς». Αναφέρθηκε στην επικείμενη πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, που, όπως είπε, θα βελτιώσουν την κατάσταση. Ωστόσο, έκανε και ορισμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Συγκεκριμένα, πρότεινε στην κυβέρνηση να προσληφθούν και οι επιλαχόντες του διαγωνισμού, αλλά και να δημιουργηθεί ένα «μόνιμο σώμα συνοριοφυλακής», το οποίο – όπως τόνισε «θα γνωρίζει καλύτερα τις ιδιομορφίες της περιοχής». Ακόμη, ζήτησε επέκταση του φράχτη και επανέλαβε τη σημασία του «έμψυχου δυναμικού» που θα βοηθήσουν στην ύπαρξη «καλύτερης επιτήρησης». «Είναι πιο σημαντικό το έμψυχο δυναμικό», εξήγησε ωστόσο, σημειώνοντας πως οι δυνάμεις της Frontex που θα φτάσουν στην περιοχή δεν θα παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα καθώς καταγράφουν και επιτηρούν, αλλά δεν μπορούν να αποτρέπουν εισόδους και να συλλαμβάνουν. Τέλος, αναφέρθηκε στους 11 πυλώνες 50 μέτρων που αναμένεται να τοποθετηθούν σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου το επόμενο διάστημα και θα εποπτεύονται από ένα κέντρο επιτηρήσεων. «Θα συμβάλουν ακόμη περιοσσότερη στην καλύτερη φύλαξη», είπε.
Ενισχύεται η θωράκιση των συνόρων με drones, θερμικές κάμερες και εξοπλισμένα σκάφη
Πέρα από τον φράκτη πάντως, υπάρχουν σκέψεις επέκτασης και της αντιαρματικής τάφρου μήκος 14,4 χιλ. που δημιουργήθηκε το 2011 μεταξύ των χωριών Μαράσια και Νέα Βύσσα
Στην περαιτέρω θωράκιση των ελληνοτουρκικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων προχωρά η κυβέρνηση, μέσω της αύξησης της παρουσίας κατάλληλα εξοπλισμένων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο, αλλά και την πραγματοποίηση μιας σειράς τεχνικών έργων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.
Τα επεισόδια και οι μάχες μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας με τους χιλιάδες αλλοδαπούς που υπό την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών επιχειρούν εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, κατέδειξαν όχι μόνο τη χρησιμότητα του φράχτη του Έβρου, αλλά και την ανάγκη επέκτασή του σε περιοχές, κυρίως, προς το νότο. Στο πλαίσιο αυτό και αφού προηγουμένως σε συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ «άναψε το πράσινο φως», αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη κατά 40 επιπλέον χιλιόμετρα με την προοπτική μελλοντικά να αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία που έχουν «μαρκαριστεί» ως περάσματα από τους διακινητές. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος του φράχτη θα τοποθετηθεί στο νότιο μέρος του Έβρου, κυρίως στην περιοχή των Φερών και στα δέλτα του ποταμού. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, φράκτης αναμένεται να τοποθετηθεί και σε ορισμένα επιλεγμένα σημεία σε Ορμένιο, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια και Νέα Βύσσα. Σήμερα ο φράκτης εκτείνεται σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων πριν και μετά τις Καστανιές.
Κατασκευή τάφρου
Πέρα από τον φράκτη πάντως, υπάρχουν σκέψεις επέκτασης και της αντιαρματικής τάφρου μήκος 14,4 χιλ. που δημιουργήθηκε επί των ημερών Φράγκου Φραγκούλη στην ηγεσία του ΓΕΣ, το 2011 μεταξύ των χωριών Μαράσια και Νέα Βύσσα και η κατασκευή της οποίας συνεχίζεται, αν και με αργούς ρυθμούς, μέχρι και σήμερα. Η συγκεκριμένη τάφρος, πέρα από τους στρατιωτικούς σκοπούς που εξυπηρετεί, είχε ως αποτέλεσμα να ανακόψει σε σημαντικό βαθμό το πέρασμα των παράνομων μεταναστών από το συγκεκριμένο σημείο. Να σημειώσουμε πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε το μήκος της τάφρου να έφτανε τα 120 χιλιόμετρα, καλύπτοντας δηλαδή σχεδόν τη μισή έκταση των ελληνοτουρκικών συνόρων και το πλάτος της τα 30 μέτρα. Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει και την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών φυλακίων, σε σημεία περάσματα του ποταμού, όπως και την αύξηση των περιπολιών από στρατιωτικά τμήματα, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή συνοριοφυλάκων. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να παίξει τόσο η πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων όσο και η ενεργοποίηση ενός πλέγματος νέας τεχνολογίας που σαν σκοπό θα έχει τον έγκαιρο εντοπισμό και εν συνεχεία την ειδοποίηση των ελληνικών αρχών για την παρουσία παράνομων μεταναστών όταν αυτοί κινούνται πλησίον της ελληνοτουρκικής μεθορίου.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μικρά drones, εικόνες από το δορυφόρο Hellas Sat, θερμικές κάμερες και κάμερες ανίχνευσης κίνησης, είναι μερικά μόνο από τα μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ενισχυθεί η επιτήρηση των συνόρων, τροφοδοτώντας, σε πραγματικό χρόνο, με εικόνα και ήχο, το κοινό κέντρο επιχειρήσεων Στρατού και Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα στηθεί στη Νέα Βύσσα. Παράλληλα, η ενεργοποίηση της ομάδας ταχείας επέμβασης Rabit μέσω της υποβολή σχετικού αιτήματος στη Frontex εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, αυξάνοντας την πίεση προς την Τουρκία, καταδεικνύοντας συνάμα και επί του επιχειρησιακού πεδίου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε.
Σαμοθράκη
Την ίδια στιγμή κύκλοι του Πενταγώνου φοβούνται ότι η μεταναστευτική πίεση, που επί του παρόντος εκφράζεται κυρίως στην περιοχή γύρω από το τελωνείο στις Καστανιές, σταδιακά θα μετατοπιστεί νότια και πιο συγκεκριμένα στα δέλτα του Έβρου, όπου και το ποτάμι είναι πιο ρηχό και το πέρασμά του πιο εύκολο. Εκείνο που ωστόσο ανησυχεί και προβληματίζει ιδιαίτερα τους έλληνες επιτελείς είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι οι τούρκοι ενδέχεται να δημιουργήσουν μία νέα θαλάσσια δίοδο μεταφοράς μεταναστών, χρησιμοποιώντας ως βάση περιοχές στα ανατολικά του Έβρου. Σύμφωνα με τις εν λόγο πληροφορίες, οι τούρκοι σχεδιάζουν να μεταφέρουν με βάρκες και να αποβιβάσουν στη Σαμοθράκη ένα μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, από αυτούς που ήδη έχουν μεταφέρει στην Ανατολική Θράκη, επιχειρώντας να παρακάμψουν, δια θαλάσσης, το «τείχος» που έχουν στήσει κατά μήκος του Έβρου οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκπονηθεί σχέδιο δραστηριοποίησης σκαφών είτε του Πολεμικού Ναυτικού, είτε του Λιμενικού Σώματος προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού να σφραγιστεί η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός.
Ηλεκτροοπτικές κάμερες
Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες θέλουν να επαληθεύεται και ο μεγάλος φόβος της ελληνικής πλευράς, πως η αδυναμία να σπάσει ο κλοιός των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας στον Έβρο, θα έχει ως αποτέλεσμα οι τούρκοι να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους μεταφέροντας έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης και την Κωνσταντινούπολη, στα μικρασιατικά παράλια. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ενεργοποίηση ενός μεγάλου αριθμού πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επιχειρούν στα ανατολικά των νησιών του Αιγαίου, με στόχο να αποτρέψουν τα κατάμεστα με παράνομους μετανάστες πλοιάρια, να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Σχεδόν στο σύνολό τους τα ελληνικά πλοία είναι εξοπλισμένα με ηλεκτροοπτικές κάμερες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα «νυχτερινής όρασης», αλλά και κατόπτευσηςκαταγραφής εικόνας, σε μακρινές αποστάσεις. Μέσω του συγκεκριμένου εξοπλισμού η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει, μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάθε κίνηση που γίνεται στα μικρασιατικά παράλια και αφορά στην προετοιμασία και επιβίβαση παράνομων μεταναστών σε βάρκες για να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες προετοιμασίες γίνονται υπό το βλέμμα και την καθοδήγηση των επίσημων τουρκικών αρχών, οι οποίες όχι μόνο δεν κάνουν το παραμικρό για να τις εμποδίσουν, αλλά δεν εμφανίζονται ακόμη και όταν τα ελληνικά πλοία τους καλούν μέσω ασυρμάτου, να πάνε με τους ακταιωρούς τους να παραλάβουν τις βάρκες που κινούνται εντός των χωρικών τους υδάτων. Όπως εκτιμάται όσο θα βελτιώνεται ο καιρός τόσο θα αυξάνεται και το πλήθος των πλοιαρίων που θα φεύγουν από τα μικρασιατικά παράλια για κάποιο ελληνικό νησί. Απ’ ότι φαίνεται αυτή τη φορά οι τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους μια σειρά από μικρά ελληνικά νησιά όπως η Σύμη και το Καστελόριζο, δημιουργώντας μείζον πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες και αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας και τα κόστη στην ελληνική πλευρά ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.