Αθανάσιος Δημόπουλος: Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μελετών για το ρωσικό εμβόλιο – Πιθανό να έρθει σύντομα η θεραπεία με τα αντισώματα

Συνέντευξη στο Χρήστο Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως οι μελέτες για το ρωσικό εμβόλιο δίνουν «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα», όμως σημειώνει πως για να έρθει στην Ελλάδα, θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Υποστηρίζει πως τα οφέλη του εμβολίου της Astra Zeneca «υπερτερούν των κινδύνων του» και μιλά για τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Εξηγεί το αν οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να νοσήσουν ή αν μεταδίδουν τον ιό και απαντά στο αν θα κάνουμε Πάσχα με συγγενείς και φίλους.

Ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Πώς γίνεται σε μερικές περιοχές να άνοιξαν τα καταστήματα προκειμένου να πέσουν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές να έμειναν κλειστά για τον ίδιο λόγο;

Η απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου λήφθηκε με βάση την επιδημιολογική εικόνα και το ιικό φορτίο κάθε περιοχής ξεχωριστά σε συσχέτιση με τον αριθμό των κατοίκων και το δείκτη θετικότητας ως προς το σύνολο των διαγνωστικών δοκιμασιών για SARS-CoV-2 που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Θεωρείτε πως θα έπρεπε η Ελλάδα, χωρίς την έγκριση της ΕΕ, να προμηθευθεί το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο;

Για να λάβει έγκριση κυκλοφορίας ένα νέο εμβόλιο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως η θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως ακριβώς και με οποιοδήποτε νέο φαρμακευτικό προϊόν. Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών ειδικά με το ρωσικό εμβόλιο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε την αξιολόγηση των δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από τον ΕΜΑ προτού ξεκινήσει η χορήγησή του στον ελληνικό πληθυσμό.

Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία του κόσμου για το εμβόλιο της Astra Zeneca;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει συσχετιστεί με την πολύ σπάνια παρενέργεια εμφάνισης θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια συχνότερα σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Συνολικά όμως τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών. Είναι σημαντικό ο καθένας να συζητάει με τον οικογενειακό του ιατρό τις πιθανές ανησυχίες του για το εμβόλιο ώστε να διευκρινίζονται τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Πόσο πιθανό είναι να εμ- βολιαστεί κάποιος και στη συνέχεια να νοσήσει σοβαρά; Σε τι ποσοστό μπορούν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό;

Μπορεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να κυμαίνεται από 80% έως 95% ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19, ωστόσο η προστασία από σοβαρή νόσηση αγγίζει έως και το 100% στις κλινικές μελέτες. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στη μεταδοτικότητα του ιού είναι δύσκολο να αποδειχθεί γιατί πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη διασπορά του ιού. Τα δεδομένα από μελέτες φάσης 3 δείχνουν μία μείωση στην ασυμπτωματική νόσο μετά τον εμβολιασμό, ενώ στο Ισραήλ ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία πτωτική πορεία στον αριθμό των νέων λοιμώξεων μετά το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό με φίλους και συγγενείς;

Σίγουρα η κατάσταση δεν θα είναι όπως πριν την πανδημία COVID-19. Η ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού ισχύει όσο το επιδημιολογικό φορτίο του SARS-CoV-2 παραμένει υψηλό και δεν έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Η δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ η τήρηση των γνωστών προληπτικών μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2 όπως η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών παραμένουν σημαντικά για να μπορέσουμε να βρεθούμε με φίλους και συγγενείς το Πάσχα με ασφάλεια.

Είστε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους;

Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους αποτελεί ένα από τα άμεσα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια εφόσον τηρούνται οι αντίστοιχοι κανόνες.

Γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων; Είναι τόσο αποτελεσματική όσο ακούγεται; Κάποιοι θεωρούν πως είναι η λύση στο πρόβλημα…

Για να λάβει έγκριση κυκλοφορίας ένα νέο φάρμακο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως η θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ο ΕΜΑ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση το Μάρτιο για χρήση συγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19. Επομένως, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες και στη χώρα μας. Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί πως η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων έγκειται στην πρόληψη της νοσηλείας σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη COVID-19 που βρίσκονται κατ’ οίκον και δεν έχουν ανάγκη χορήγησης συμπληρωματικού οξυγόνου. Δεν έχει διευκρινιστεί το πιθανό όφελος σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας.

Πρύτανης ΕΚΠΑ – Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή