Ασπιρίνη: σημαντική η συμβολή της και κατά των καρκίνου του πεπτικού!

Μειωμένη πιθανότητα εμφανίζουν οι άνθρωποι που παίρνουν ασπιρίνη για πολύ καιρό, στο να εκδηλώσουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Αυτό αποκάλυψε κινέζικη έρευνα, η οποία έγινε σε πάνω από 600.000 ανθρώπους και μελέτησε τα στοιχεία που συνέλεξε από όλους.

Οι επιστήμονες συνέκριναν όσους έπαιρναν ασπιρίνη κατά μέσο όρο επί 7,7 χρόνια (το ελάχιστο επί έξι μήνες) με όσους δεν έπαιρναν καθόλου ασπιρίνη. Διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη πιθανότητα κατά 47% για καρκίνο του ήπατος και του οισοφάγου, κατά 38% για καρκίνο του στομάχου, κατά 34% για καρκίνο του παγκρέατος και κατά 24% για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ανωτέρω καρκίνοι του πεπτικού συστήματος ευθύνονται για το ένα τέταρτο σχεδόν όλων των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη. Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος είναι ανάμεσα στους πέντε πιο θανατηφόρους καρκίνους πανευρωπαϊκά, ενώ συνολικά όλοι οι πεπτικοί καρκίνοι είναι υπεύθυνοι για το 30% των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πώς για κάποιον που παίρνει σε καθημερινή βάση ασπιρίνη για μεγάλο διάστημα, τότε έχει μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσει και άλλους καρκίνους (λευχαιμία, πνευμόνων και προστάτη), αλλά όχι για όλους (μαστού, κύστης, νεφρών, πολλαπλό μυέλωμα κ.α.).

Αυτό μάλιστα, έχει επιβεβαιωθεί και από ακόμα μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε ότι όσοι ασθενείς σταματούν να παίρνουν τακτικά την ασπιρίνη, είναι 37% πιθανότερο να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους συνεχίζουν την ασπιρίνη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή