Αρμαγεδδών στις επιχειρήσεις: Έρχεται λουκέτο στο 41,7% στην εστίαση

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Tο lockdown θα κλείσει μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. Ο Αρμαγεδδών που έρχεται το 2021 για τον επιχειρηματικό κόσμο θα προκαλέσει τεράστια καταστρο­φή ειδικά στον χώρο της εστίασης. Θα βάλει λουκέτο το 41,7% των επι­χειρήσεων.

Είναι δύο από τα εφιαλτικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε έρευνα της εταιρείας Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας και αποδεικνύει πόσο αναπο­τελεσματικά είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις καταστροφι­κές συνέπειες του lockdown. Και απόδειξη της καταστροφικής στάσης της κυβέρνησης αποτελεί το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο το 69% των μικρών και μεσαίων επιχει­ρηματιών είναι δυσαρεστημένοι και τονίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνη­σης βοήθησαν λίγο (44%) ή καθό­λου (25%).

Έρχονται λουκέτα…

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευ­να της Opinion Poll προκύπτει ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αναμένεται να βάλει «λουκέτο» τη νέα χρονιά με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατακόρυφα στο 41,7% σε εκείνες που δραστηριοποιού­νται στην εστίαση και στο 34% στο εμπόριο.

Η έρευνα αποκαλύπτει το μέγε­θος της καταστροφής όταν οι ερευνη­τές ρωτούν για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.

Το 86% των επιχειρήσεων έχει υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένει ότι η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτε­ρο lockdown.

Ιδιαίτερα άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση, με τα ποσο­στά να φτάνουν σε 99% και 94,8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δε, φαίνεται να πλήττονται οι πιο μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους, αφού το 91,8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές σ’ αυτή την περίοδο.

Δεν βοήθησαν τα μέτρα

Μόνο το 29% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι βοήθησαν πολύ ή αρκε­τά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα κατά τη διάρκεια του δεύτε­ρου lockdown, ικανοποίηση δηλώ­νει το 29%, με το 68% να δηλώνει μη ικανοποίηση. Το ποσοστό αυτό στο εμπόριο που δέχθηκε μεγαλύ­τερα πλήγματα φτάνει το 72,1%.

Τα εργαλεία που δημιούργη­σε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις δεν πέτυχαν το σκοπό τους, αφού για διάφορους λόγους ένας πολύ μεγάλος αριθ­μός δεν κατάφερε ή δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Ειδικά στα δάνεια μέσω τραπεζών οι μικρομε­σαίες επιχειρήσεις δεν είχαν πρό­σβαση, αφού, όπως λένε οι τραπε­ζίτες δεν ικανοποιούσαν τα τραπε­ζικά κριτήρια για δανεισμό. Πράγ­μα απολύτως λογικό ύστερα από 10 χρόνια μνημονίων.

Τα ευρήματα για τα εργαλεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι:

• Κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο βασικά αξιοποιήθηκαν η επιστρε­πτέα προκαταβολή απ’ το 54,1% και η αναστολή των συμβάσεων από το 44% των επιχειρήσεων.

• Ακολουθούν με απόσταση το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μόνο από το 3,7% και το Ταμείο Εγγυοδοσίας από το 3,6%, ενώ το 25,6% δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κανένα εργα­λείο. Το 29% των επιχειρήσε­ων δηλώνει ότι το ποσό της επι­στρεπτέας προκαταβολής ήταν αρκετό για να καλύψει ανάγκες του, ποσοστό που συμπίπτει με εκείνο των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι τα μέτρα βοήθησαν.

Το 36% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το click away είναι μια δυνατό­τητα αύξησης του τζίρου. Στο εμπό­ριο το ποσοστό αυτό είναι 20,9%.

Απαισιοδοξία για το μέλλον

Αλλά και το μέλλον της οικονομίας δεν καθόλου αισιόδοξο, τουλάχι­στον για το 70%. Πιο συγκεκριμένα:

Το 29% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονο­μίας, έναντι του 70% που είναι λίγο και καθόλου αισιόδοξο. Ωστόσο, ο βαθμός αισιοδοξίας αυξάνει όταν η ερώτηση εστιάζει στην προσωπική επιχείρηση.

Το 51% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της δικής του επιχείρη­σης έναντι του 49,1% που έχει αντί­θετη άποψη.

Στην εστίαση και στο εμπόριο τα ποσοστά αισιοδοξίας είναι πολύ πιο χαμηλά, 31,3% και 44,3% αντίστοι­χα. Υπάρχουν δε διαφορετικοί υπο­λογισμοί όσον αφορά τον χρόνο που θα κρατήσει ακόμα η κρίση. Το 34% εκτιμά ότι θα κρατήσει έναν χρόνο ακόμα, το 27% δύο χρόνια, το 25% πάνω από δύο χρόνια, ενώ το πιο αισιόδοξο 11% εκτιμά ότι θα είναι έξι μήνες ακόμα.

Το 23% των επιχειρήσεων δηλώ­νει ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσει. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41,7% και στο εμπό­ριο το 34%.

Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους. Επίσης, το 24% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι μπορεί να αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα φτάνει το 49,5% στην εστίαση και σε 41,6% και 39,8% στις επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργα­ζομένους αντίστοιχα.

Κατάσταση οφειλών

• Το 14% των επιχειρήσεων έχει στε­γαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε Εφορία, ΙΚΑ κ.λπ., αφού το ποσοστό όσων έχουν οφειλές που δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν φτάνει το 29%. Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες οφειλές προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες κ.λπ., με το 29% να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Γι’ αυτό και το 88% «ενοποιείται» στην πρόταση για διαγραφή του­λάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94,1% συμφωνεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

• Μόνο το 11% θεωρεί ότι οι τρά­πεζες έχουν βοηθήσει σ’ αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτε­ρη ευελιξία και λιγότερη γραφει­οκρατία. Το 75,6% έχει αρνητι­κή άποψη.

• Για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα το 33% τον θεωρεί ως πραγματική δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βοηθή­σει στη ρύθμιση των χρεών και τη σωτηρία πρώτης κατοικίας. Το 32% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 35% δεν παίρνει θέση. Το 20% δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τον νέο νόμο για τη ρύθμιση χρεών του, ενώ το 57% δηλώνει όχι. Το 23% και πάλι δεν παίρνει θέση.

Όσον αφορά ειδικά την πρώτη κατοι­κία, το 36% θεωρεί ότι η αφαίρεση ακίνητης περιουσίας, η μίσθωση για δώδεκα χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του ακινήτου μετά τη 12ετία χωρίς την αφαίρεση των μισθωμά­των είναι μια καλή ρύθμιση. Την αντίθετη άποψη έχει το 39% και το 25% δεν παίρνει θέση. Ωστόσο, είναι σημαντικό εύρημα ότι το 45% θεω­ρεί πως όταν ένας επιχειρηματίας πτωχεύει, μπορεί να έχει μια δεύτε­ρη ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκί­νημα. Το 46% έχει αντίθετη άποψη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή