Απροστάτευτοι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες – Με δίκες-express και αναδρομικούς ελέγχους για εισοδήματα οφειλετών
Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί τον Σεπτέμβριο και οι τράπεζες ξεκίνησαν τα βρόμικα κόλπα, για να βάλουν στο χέρι τις περιουσίες των Ελλήνων που έπεσαν στην ανάγκη τους! Οι πιέσεις εντός και εκτός συνόρων, από τράπεζες και δανειστές υπάρχουν εδώ και χρόνια. Να θυσιαστούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με πλειστηριασμούς-“express”, για να σωθούν οι μεγάλες τράπεζες. Οι μαζικοί πλειστηριασμοί, κάτι που παρά την έντονη επιμονή των θεσμών δεν προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχεται η ΝΔ να το κάνει πράξη, όχι μόνο γιατί της το ζητάνε, αλλά και γιατί βρίσκεται στην καρδιά της ιδεολογίας της.
Μπορεί ο νόμος Κατσέλη (πτώχευση φυσικού προσώπου) και η νέα προστασία α’ κατοικίας να βρίσκονται σε ισχύ, όμως λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας τους. Ακόμα περισσότερο, οι τράπεζες προσπαθούν να σε βγάλουν από το καθεστώς προστασίας, να σε πάνε στα δικαστήρια για να σου φάνε το σπίτι! Τώρα, οι τράπεζες ξεκινούν μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων και έρευνα παλαιών εισοδημάτων/περιουσιακής κατάστασης, για να δείξουν ότι υπήρξαν ανακρίβειες στις αιτήσεις υπαγωγής, με στόχο την απένταξη των οφειλετών. Το… «στραγάλι» είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου οικογένειες είχαν ένα μηδενικής αξίας «χωράφι» στο χωριό ή μία κληρονομιά που ήρθε απρόσμενα και οι αιτούμενοι προστασίας δεν το έχουν δηλώσει, είτε γιατί δεν το ήξεραν, είτε γιατί δεν πρόλαβαν. Οι περισσότεροι δεν είναι ειδικοί, ούτε νομικοί, ούτε λογιστές. Όμως τώρα, οποιοδήποτε μη δηλωμένο περιουσιακό στοιχείο ή εισόδημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους τραπεζίτες για να σου βγάλουν το σπίτι σε πλειστηριασμό!
Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ενεργοποιηθεί και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 180.000 δικαιούχους που μπορούν να ενταχθούν. Από την 1η Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι και τις 18 Αυγούστου, δηλαδή στις 7 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει στην εφαρμογή 68.823 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 14.822 δανειολήπτες ενώ έχουν υποβληθεί μόλις 22 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.
Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της ρύθμισης είναι ότι τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά που η πλατφόρμα ελέγχει για κάθε οφειλή εάν η ληξιπρόθεσμη οφειλή δημιουργήθηκε μέχρι το τέλος του 2018, ένδειξη μη ύπαρξης εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου, σύνδεση εξασφάλισης με κύρια κατοικία αιτούντος και ένδειξη μη ύπαρξης ρύθμισης σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του ν. 3588/2007 (Α΄ 153), τα άρθρα 61 έως 67 του ν. 4307/2014 (Α΄ 246) ή το ν. 4469/2017 (Α΄ 62), ή εκκρεμούς αίτησης ρύθμισης κατά τις διατάξεις αυτές.
Ως γνωστόν, η αξία της κύριας κατοικίας της οποίας επιδιώκεται η προστασία από την αναγκαστική ρευστοποίηση, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κατά τον χρόνο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συναινετικής ρύθμισης οφειλών το ποσό των 250.000 ευρώ. Εάν στις οφειλές περιλαμβάνονται και επιχειρηματικά δάνεια, η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να είναι ανώτερη από 175.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ως αξία της κύριας κατοικίας λαμβάνεται η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια ώρα, αυξάνει την πίεση και η Εφορία. Προς το παρόν, περιμένουν να κλείσει στο τέλος Σεπτεμβρίου η ρύθμιση των 120 δόσεων και μετά ξεκινούν μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Ήδη είναι γνωστό ότι το ελληνικό Δημόσιο από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου «βγάζει» σε πλειστηριασμό 17 ακίνητα. Αριθμός που όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί σημαντικά. Εκτός από την αύξηση των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αυξήσει και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Οι περίπου 1,8 εκατ. οφειλέτες της εφορίας, στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα, μπαίνουν στο στόχαστρο και κινδυνεύουν από το Φθινόπωρο. Ο μήνας με τους περισσότερους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων εκτιμάται ότι θα είναι ο Νοέμβριος, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν από το ελληνικό Δημόσιο θα ξεπεράσουν τους εβδομήντα!
Από την άλλη πλευρά σύµφωνα µε το Υπουργείο Οικονοµικών συνεχίζεται η προσπάθειά για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών. Εχθές, ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκαν οι δύο πρώτες ρυθµίσεις στεγαστικών δανείων µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας της Ειδικής Γραµµατείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πρώτη ευνοϊκή ρύθµιση για ένα πραγµατικά ευάλωτο νοικοκυριό περιλαµβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, µε επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθµιση επίσης για ένα πραγµατικά ευάλωτο νοικοκυριό περιλαµβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, µε επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.