Τα νέα που έρχονται για την Ελληνική οικονομία είναι καλά. Θέλει όμως ακόμη πολύ δουλειά. H επίτευξη πλεονάσματος δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη και συνεχίζει να εκπληρώνει τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της, υποστηρίζει η Fitch σε χθεσινή της έκθεση.
Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την επίτευξη πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της για το 2017, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου για 1,75%. Η Fitch προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ.
«Αυτό ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση μας πως η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα στηρίξουν την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό αντανακλάται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε “Β” τον Φεβρουάριο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η οικονομία βελτιώνεται. Θέλει όμως προσοχή για να μην ξεφύγουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους. Καλημέρα σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας.