Απουσιάζουν οι Έλληνες από τον πίνακα με τους πιο κρεατοφάγους στον κόσμο!
Eκπληξη προκαλούν τα τελευταία πλήρη στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος διεθνώς το 2009. Μάλιστα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφάγων, η Telegraph δημιούργησε έναν διατροφικό χάρτη, ο οποίος παρουσιάζει ποιες χώρες καταναλώνουν το λιγότερο και ποιες το περισσότερο κρέας στον κόσμο. Η έκπληξη αφορά στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα των 20 χωρών που καταναλώνουν το λιγότερο κρέας, αλλά ούτε και στον πίνακα των χωρών που καταναλώνουν το περισσότερο κρέας.
Στις 20 χώρες που τρώνε το λιγότερο κρέας η κατά κεφαλήν κατανάλωση κυμαίνεται μετά 4,4 κιλών (Ινδία) και 11,9 κιλών (Νησιά Σολομώντα ), ενώ στις 20 χώρες που τρώνε το περισσότερο κρέας η κατά κεφαλήν κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 120 κιλών (ΗΠΑ) και 88,3 κιλών (Σλοβενία).
Κι όμως, θυμάμαι ότι τον Μάρτιο του 2014 ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Τα trans – λιπαρά οξέα στη διατροφή μας», που διοργάνωσε Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Χημείας, παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ότι η Ελλάδα είναι έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κρέατος (100 κιλά)! Μάλιστα, από τα ίδια στοιχεία προέκυπτε ότι οι Έλληνες το 2014 είχαν ξεπεράσει ακόμα και τους Αμερικανούς, που θεωρούνται από τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους στον κόσμο (88 κιλά!)
Σημειώνεται η κρεατοφαγία στη χώρας βαίνει ολοένα και αυξανόμενη μετά την αστικοποίηση του πληθυσμού και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της UNRRA, προπολεμικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα ήταν 16 κιλά ετησίως, έναντι 68 στην Αγγλία, ενώ ο Έλληνας καταναλωτής διατρεφόταν με 20% λιγότερες θερμίδες από τον αντίστοιχο Άγγλο. Επίσης, η υστέρηση, σε σχέση με τον Άγγλο καταναλωτή, ήταν ακόμα πιο μεγάλη στην περίπτωση ορισμένων βασικών ειδών διατροφής, με εξαίρεση το λάδι, το κρασί και τα δημητριακά. Παραδόξως, η υστέρηση αυτή παρατηρούνταν και σε βασικά είδη διατροφής, όπως σε γάλα, πατάτες, τυρί, βούτυρο, ψάρια, που θα έπρεπε να ήταν σε επάρκεια σε μια καθαρά αγροκτηνοτροφική τότε χώρα, όπως ήταν η Ελλάδα.
Το χαμηλό αυτό επίπεδο διατροφής μαζί με την καταστροφή κατά 50%-60% της προπολεμικής αγροτικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του πολέμου, καταδεικνύουν τις τραγικές συνθήκες υποσιτισμού που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός στα χρόνια της εχθρικής Κατοχής.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης