Αποστολή ελληνικών Patriot στη Σ. Αραβία: «Ναι» από ΥΠΕΞ, επιφυλακτικό το ΥΠΕΘΑ

Επιφυλακτική είναι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Το ΥΠΕΞ έχει ταχθεί υπέρ της αποστολής των Patriot που ζητούν οι Σαουδάραβες, ουσιαστικά μέσω ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν μια «πολυεθνική αντιαεροπορική ασπίδα», η οποία θα προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ τάχθηκαν υπέρ, όπως και το ΥΠΕΞ, το οποίο εγγράφως έχει δώσει το πράσινο φως.

Όπως γράφει το Militaire.gr, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ διατηρεί επιφυλάξεις. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του γγ του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, ο οποίος όταν του ζητήθηκε η άποψη του, είπε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Ο σκεπτικισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στην ελληνική αεράμυνα. Έχει να κάνει και με την εμπλοκή της Ελλάδας σε μια ένοπλη διαμάχη απρόβλεπτη. Η Σαουδική Αραβία είναι σε αντιπαράθεση με την Υεμένη και η αποστολή ελληνικών Patriot είναι εκ των πραγμάτων εμπλοκή.

Το ΥΠΕΞ στην απάντηση-εισήγηση που έστειλε στο ΥΠΕΘΑ αναφέρει κι αυτό ότι σε καμία περίπτωση η αποστολή των ελληνικών Patriot δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το ΥΠΕΞ είναι θετικό στην αποστολή, γιατί όπως αναφέρει στην απάντηση του, η αποστολή των Patriot, θα οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία στην υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή