Απορρίφθηκαν οι πρόσφυγες των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες

Προχωράει κανονικά ο διαγωνισμός – εντός του καλοκαιριού πιθανόν θα καθαρογραφεί η απόφαση

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου ολοκλήρωσε τις διασκέψεις για το θέμα, που συζητήθηκε στις 4 Μαΐου, και απέρριψε τις προσφυγές γεγονός που σημαίνει ότι η διαγωνιστική διαδικασία προχωρεί κανονικά. 

Στη διάσκεψη προήδρευσε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Γεώργιος Παπαγεωργίου (μετά την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου Νικολάου Σακελλαρίου) και εισηγητές ήταν οι  συμβούλουι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Δημήτρης Μακρή. Η συνεδρίαση , που έγινε κεκλεισμένων των θυρών , ολοκληρώθηκε με την απόρριψη των αιτήσεων κατά της διαδικασίας χορήγησης των   7 τηλεοπτικών αδειών.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η αποφαση να δημοσιευθεί επισήμως εντός του καλοκαιριού. 

 

ΤΙ ΚΡΙΘΗΚΕ 

 

Το δικαστήριο (μετά την αποδοχή των προηγουμένων προσφυγών του 2016) τώρα, έκρινε τις προσφυγές των Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενων στο Μέγκα.

Ολοι ζητούσαν να  να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

     Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής . Τα κανάλια ισχυρισζονταν πως η διαδικασία αντίκειται στο Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες και την ΕΣΔΑ 

Καθώς επίσης και πως έπρεπε να χορηγηθούν οχι 7 αλλά 16 άδειες. 

 

 είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

     Ακόμη, τα κανάλια υποστήριζαν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, καθώς μπορεί να χορηγηθούν 16 άδειες. Ο περιορισμός αυτός του αριθμού των αδειών, σύμφωνα με τους καναλάρχες έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πάντως μπορούν να επανέλθουν με προσφυγές για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή