Αποκλείει «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας ο Ρέγκλινγκ

Το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους απέκλεισε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η παράταση των λήξεων και η αναβολή πληρωμής των τόκων είναι επιλογές που οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος περισσότερο διαχειρίσιμο.

Ακόμα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε: «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση της προόδου της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πριν αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της».

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά το σχέδιο αυτό θα είναι μάλλον επώδυνο καθώς κάποιοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν από μελλοντικά τους δικαιώματα, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Η πρώτη αξιολόγηση χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα, και αυτό ίσως πάρει δύο μήνες», δήλωσε ο Κλάους Ρεγκλινγκ από το Τόκιο.

«Δεν θα υπάρξουν κουρέματα. Μπορεί κανείς να σκεφθεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των λήξεων και της αναβολής πληρωμής των τόκων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM,

«Επίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να εξετάσουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης χρέους που αναμένεται το 2022», πρόσθεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη μείωση του κόστους των ελληνικών δανείων που χορηγήθηκαν από το πρώτο πακέτο βοήθειας το 2010, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα εάν τα προηγούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερή βάση αναχρηματοδοτούνταν από τον ESM ή εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναλάμβανε τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

«Αυτές είναι θεωρητικές συζητήσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών, αλλά είναι ένα σενάριο λίγο πιθανό», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

«Από οικονομικής άποψης, αυτή η επιλογή θα μείωνε την εξυπηρέτηση του χρέους και θα συναντούσε σοβαρά πολιτικά εμπόδια», επεσήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή