Η ερευνητική ομάδα “Forensic Architecture” η οποία έχει ως αντικείμενο την μελέτη και τον συνδυασμό ψηφιακών και χωρικών δεδομένων για την τεκμηρίωση κυρίως εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φέρνει στο φως της δημοσιότητας, βίντεο που προκύπτει από μελέτη και διασταύρωση στοιχείων από κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων και πολλαπλές καταγραφές. Το βίντεο αυτό, όπως σημειώνει η εν λόγω ερευνητική ομάδα, αποτυπώνει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα αμέσως μετά τον πυροβολισμό που φέρεται να δέχτηκε ο Σύρος πρόσφυγας Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, 2 Μαρτίου.
Όπως καταγράφεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Forensic Architecture, η ομάδα Σύρων προσφύγων με την οποία ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα, μετέβη προς το σημείο από την τουρκική πόλη Ύψαλα. Η ομάδα προσφύγων πέρασε τον ποταμό σε σημείο που και στην δυτική του όχθη υπάρχει τουρκικό έδαφος και κινήθηκε προς τον φτάχτη. Σε απόσταση 40 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα, όπως αναφέρεται εκείνη την ώρα στα βίντεο, φέρεται να δέχτηκαν πυρά.
Το επίμαχο βίντεο:
The Killing of Muhammad al-Arab from Forensic Architecture on Vimeo.
Το βίντεο καταγράφει καρέ-καρέ και κυρίως οργανώνει τα διαθέσιμα βίντεο από κινητά τηλέφωνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εστιάζοντας κυρίως στις αποδείξεις της τοποθεσίας, όπως μια κεραία τηλεπικοινωνιών.
Την είδηση του θανάτου του 22χρονου δημοσιοποίησε την Καθαρά Δευτέρα στο τουίτερ η δημοσιογράφος του αραβικού καναλιού Αλ-Αν, Ζίναν Μούσα, δημοσιοποιώντας βίντεο από τη μεταφορά του χτυπημένου Μοχάμαντ πίσω στην Τουρκία και επικαλούμενη πληροφορίες από την οικογένειά του και από αυτόπτες μάρτυρες.
Η έρευνα του Forensic Architecture – που, υπενθυμίζεται ότι είχε αναλύσει τα δεδομένα και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – φέρεται να αποδεικνύει ότι ένας πρόσφυγας πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα από πυροβολισμούς. Ωστόσο, τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά. Από ποιους σκοτώθηκε; Θα γίνει νεκροψία; Μεταφέρθηκε σε τουρκικό νοσοκομείο; Και τέλος, είναι πράγματι αξιόπιστα τα ευρήματα;