Η αλήθεια πρέπει να γράφεται. Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ότι μπορούν για να βελτιώσουν το φορολογικό σύστημα. Ένας από αυτούς που επί χρόνια παλεύουν για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Κάθε φορά που κάνει μια παρέμβαση, μια ομιλία, μια συνέντευξη δεν μιλά περί ανέμων και υδάτων αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις κράτους και φορολογουμένου είναι προβληματικές εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του στη διεθνή ημερίδα με θέμα: «επίλυση διαφορών και προστασία φορολογούμενου» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕA Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο Κ. Μίχαλος εξήγησε την άποψή του αναφέροντας ότι «έχουμε ένα δαιδαλώδες, πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, το οποίο δημιουργεί κενά ερμηνειών και αλλάζει διαρκώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αυθαιρεσίας των φορολογικών οργάνων και να δημιουργούνται όλο και περισσότερα σημεία τριβής μεταξύ φορολογικών αρχών και ελεγχόμενων». Η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και της πιεστικής ανάγκης για αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων και το ύψος των προστίμων είναι τέτοια που απειλούν ακόμα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως είπε, γι αυτό και εκτιμά ότι η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας του φορολογουμένου από φαινόμενα αυθαιρεσίας, είναι κρίσιμης σημασίας ζητούμενο στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είναι από τους λίγους εκπροσώπους θεσμικών φορέων που κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει το φορολογικό σύστημα. Το θέμα όμως είναι ποτέ δεν τον ακούν οι κυβερνώντες. Κρίμα γιατί οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουν πολύ περισσότερα από τους πολιτικούς. Γι’ αυτό και η χώρα έχει πάει εκεί που πάει. Γιατί ποτέ οι πολιτικοί δεν ακούν τους ανθρώπους της αγοράς…