Του Θεόδωρου Ρουσόπουλου από την Κυριακάτικη Kontranews
Οι λίγο παλαιότεροι θα θυμούνται ακόμη εκείνα τα ογκώδη «αρχαϊκά» κινητά τηλέφωνα, τα οποία είχαν κάνει την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εκείνα τα κινητά τηλέφωνα που διέθεταν τη δική τους εξωτερική κεραία, για να μπορούν οι χρήστες να επικοινωνούν μέσω των δικτύων της εποχής, αποτέλεσαν μία πραγματική τεχνολογική επανάσταση. Μόλις τρεις δεκαετίες αργότερα, ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα και να εισαχθεί στην επικράτεια του λεγόμενου «5G».
Πρόκειται για την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στο επίπεδο των δικτύων, που στοχεύει να αναβαθμίσει σημαντικά τις ζωές μας. Ενδεικτικά, 5G σημαίνει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης, ταυτόχρονη επικοινωνία πολύ περισσότερων συσκευών (Internet of Things) και εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση του δικτύου, ώστε να επιτυγχάνεται η επικοινωνία σε άμεσο χρόνο. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως η τελευταία δυνατότητα ανοίγει τον δρόμο για την οριστική υιοθέτηση της τηλεϊατρικής, μιας διαδικασίας που θα σώζει ζωές.
Πριν από, περίπου, δύο εβδομάδες η κυβέρνηση παρουσίασε τη λεγόμενη «Ψηφιακή Βίβλο», μία δέσμη προτάσεων και στρατηγικών, που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα πενταετίας. Η ίδια η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί μία μεταρρύθμιση αφ’ εαυτής. Επιπλέον, όμως, μία βδομάδα μετά, αποδείχτηκε πως ένα τέτοιο σχέδιο λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης.
Η δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς που πραγματοποιήθηκε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ξεκινά δηλαδή η εισαγωγή του 5G στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως το συνολικό τίμημα ξεπέρασε τα 372 εκατ. ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας.
Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας δεν αφορά σε κάποιο μακρινό μέλλον. Αντίθετα, ξεκινάει πολύ σύντομα. Τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να δίνουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού ενώ το σχετικό ποσοστό ως το 2027 θα αγγίξει το 94%. Τα αναπτυξιακά πεδία είναι μεταξύ άλλων οι μεταφορές, υποδομές, εκπαίδευση και Υγεία. Χάρη λοιπόν στην ανάπτυξη του δικτύου έως και το τέλος της νέας δεκαετίας, θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι και 69.000 θέσεις εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία από επενδύσεις δύναται να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.
Έτσι, αποδεικνύεται πως η τεχνολογική ανάπτυξη και ο μετασχηματισμός της Οικονομίας και των υπηρεσιών προς το «ψηφιακότερον» έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, αναπτυξιακό χαρακτήρα και θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Και αυτή η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
* Βουλευτής ΝΔ, Β1 περιφέρεια Αθηνών