Από τις κεραίες στα κινητά στο «5G»

Του Θεόδωρου Ρουσόπουλου από την Κυριακάτικη Kontranews 

Οι λίγο παλαιότεροι θα θυμού­νται ακόμη εκείνα τα ογκώδη «αρχαϊκά» κινητά τηλέφωνα, τα οποία είχαν κάνει την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εκεί­να τα κινητά τηλέφωνα που διέθεταν τη δική τους εξωτερική κεραία, για να μπορούν οι χρήστες να επικοινωνούν μέσω των δικτύων της εποχής, αποτέ­λεσαν μία πραγματική τεχνολογική επα­νάσταση. Μόλις τρεις δεκαετίες αργότε­ρα, ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα και να εισαχθεί στην επι­κράτεια του λεγόμενου «5G».

Πρόκειται για την τελευταία τεχνολο­γική εξέλιξη στο επίπεδο των δικτύων, που στοχεύει να αναβαθμίσει σημαντι­κά τις ζωές μας. Ενδεικτικά, 5G σημαί­νει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης, ταυτό­χρονη επικοινωνία πολύ περισσότερων συσκευών (Internet of Things) και εξαι­ρετικά χαμηλή καθυστέρηση του δικτύου, ώστε να επιτυγχάνεται η επικοινωνία σε άμεσο χρόνο. Αρκεί μόνο να σκεφτού­με πως η τελευταία δυνατότητα ανοίγει τον δρόμο για την οριστική υιοθέτηση της τηλεϊατρικής, μιας διαδικασίας που θα σώζει ζωές.

Πριν από, περίπου, δύο εβδομάδες η κυβέρνηση παρουσίασε τη λεγόμενη «Ψηφιακή Βίβλο», μία δέσμη προτάσε­ων και στρατηγικών, που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα πενταετίας. Η ίδια η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί μία μεταρρύθμιση αφ’ εαυτής. Επιπλέον, όμως, μία βδομάδα μετά, αποδείχτηκε πως ένα τέτοιο σχέ­διο λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης.

Η δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς που πραγμα­τοποιήθηκε στέφθηκε με απόλυτη επιτυ­χία, ξεκινά δηλαδή η εισαγωγή του 5G στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως το συνολικό τίμημα ξεπέρα­σε τα 372 εκατ. ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας.

Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας δεν αφορά σε κάποιο μακρινό μέλλον. Αντί­θετα, ξεκινάει πολύ σύντομα. Τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλε­πικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να δίνουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπη­ρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού ενώ το σχετικό ποσοστό ως το 2027 θα αγγίξει το 94%. Τα αναπτυξιακά πεδία είναι μεταξύ άλλων οι μεταφο­ρές, υποδομές, εκπαίδευση και Υγεία. Χάρη λοιπόν στην ανάπτυξη του δικτύου έως και το τέλος της νέας δεκαετίας, θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι και 69.000 θέσεις εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία από επενδύσεις δύναται να ξεπερά­σει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, αποδεικνύεται πως η τεχνολογική ανάπτυξη και ο μετασχηματισμός της Οικονομίας και των υπηρεσιών προς το «ψηφιακότερον» έχουν άμεσο οικονο­μικό αντίκτυπο, αναπτυξιακό χαρακτήρα και θετικά αποτελέσματα στην καθημε­ρινή ζωή όλων των πολιτών. Και αυτή η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

* Βουλευτής ΝΔ, Β1 περιφέρεια Αθηνών

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή