Από τις αντιδράσεις για «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας» πριν από 22 χρόνια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ το 2016

 

Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ συνεχίζεται η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο άρχισε κυρίως μετά το 1994 και σταμάτησε το 2008, λόγω των έντονων αντιδράσεων και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως ως κυβέρνηση είχε εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις σε έξι χρόνια (έως το 2004) ποσό 13,7 δις. ευρώ.

Συνολικά, με την προσθήκη στο ποσό αυτό και άλλων 7,6 δις. ευρώ που εισπράχθηκαν από ιδιωτικοποιήσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έως το 2008, εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία από την πηγή αυτή 23,3 δις. ευρώ, που πήγαν για το «Γάμο του Καραγκιόζη», αφού δεν συνέβαλαν στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά, αντιθέτως, κατά την ίδια περίοδο, αυξανόταν ιλιγγιωδώς, διότι οι πόροι αυτοί διετίθεντο για αλλότριες σκοπιμότητες, δηλαδή για συνέχιση της δημόσιας σπατάλης!

Η νέα περίοδος ιδιωτικοποιήσεων άρχισε κυρίως το 2010, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ανακοίνωσε την πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ εντός του Ιουνίου και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ. Τ.) εντός του έτους σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε τότε στις αγορές. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι επισπευδόταν και θα εντασσόταν στο νέο πρόγραμμα η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (με το Δημόσιο να διακρατεί το 34%) και των λιμανιών της Πειραιά (ΟΛΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Επίσης, λίγα λεπτά μετά το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τις διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων για τα σχέδια των ΟΤΕ, Τ. Τ., ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ. Από το πρόγραμμα αυτό, όπως είχε ανακοινωθεί η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα 15 δις. ευρώ έως το 2013, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το 2012!

Υπενθυμίζεται ότι για την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε τότε στο υπουργικό συμβούλιο και η δημιουργία ενός ειδικού φορέα (του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας) που θα περιλαμβάνει χαρτοφυλάκια κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στόχος του νέου Ταμείου θα είναι η άμεση προώθηση των σχεδίων που θα διαχειρίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχει στο διοικητικό του συμβούλιο στελέχη της τρόικας.

Η τότε κυβέρνηση επιχείρησε, όπως και η σημερινή, να αλλάξει το κλίμα, ανακοινώνοντας:

1. Την πώληση ολόκληρου του ποσοστού (16%) που κατείχε στον ΟΤΕ. Το 10% στη γερμανική Deutsche Telekom βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας και θα εξετασθεί η διάθεση του υπόλοιπου 6%.

2. Τη διάθεση του 34% του Τ.Τ

Πέραν αυτών, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα και εντός του 2011 την αποκρατικοποίηση του 40% της ΕΥΑΘ (από το 74% που κατέχει το Δημόσιο), αλλά και την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Στις δύο τελευταίες εταιρείες το Δημόσιο κατέχει το 75%. Ακολούθησαν τότε κι άλλες ανακοινώσεις για πολλές άλλες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή