Από την «μετάλλαξη Δ» στο νέο lockdown…

Όταν κάποιος θέτει ως μόνο κριτήριο το υγειονομικό, είναι αυτονόητο ότι δεν έχει κανέναν λόγο να βάλει νερό στο κρασί του. Ωστόσο, απ’ την άλλη πλευρά, είναι εύλογο μία κυβέρνηση να συνυπολογίζει τα πάντα: κυρίως και κυρίαρχα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τον υγειονομικό κίνδυνο, αλλά ταυτοχρόνως και τις επιπτώσεις στην οικονομία, στον κοινωνικό ιστό κ.α.
Η κυβέρνηση, εξάλλου, πολλές φορές έδειξε να βάζει νερό στο κρασί της και να χαλαρώνει άναρχα ή πρόωρα –όπως απέδειξε η ίδια η ζωή- τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση στην οικονομία. 

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία πως παίρνει αποφάσεις με κύριο κριτήριο τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, τώρα που ο τουρισμός φαίνεται να βρίσκεται σε άσχημη φάση, είναι λογικό να γεννηθεί σε πολλούς η υποψία πως το Μαξίμου ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να βάλει νερό στο κρασί του προκειμένου να σώσει ό,τι σώζεται από μία, εξαρχής υπονομευμένη, τουριστική σεζόν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, πριν μερικά 24ωρα, άκουσε τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να τον «μαλώνουν» για την επιλογή της Ελλάδας να δέχεται και εμβολιασμένους τουρίστες με άλλα σκευάσματα από τα εγκεκριμένα από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ως γνωστόν, η Ελλάδα δέχεται  ως πλήρως εμβολιασμένους και επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με τα μη εγκεκριμένα αμερικανικά, ρωσικά και κινεζικά σκευάσματα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά προστατεύουν από την περίφημη «μετάλλαξη Δ».
Ανεξαρτήτως, όμως, της στάσης που κράτησαν οι Μέρκελ-Μακρόν στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής, το θέμα της μετάλλαξης Δ πρέπει να απασχολήσει αυτοτελώς την κυβέρνηση και να μην το αγνοήσει στο βωμό της διάσωσης της τουριστικής σεζόν. Εξάλλου, την ώρα που ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, παραδέχεται ότι η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει σε τοπικά lockdown και ενόσω όλοι οι ειδικοί προεξοφλούν ότι ως τα τέλη Αυγούστου η «Δ» θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα, είτε θα ληφθούν από τώρα τα απαραίτητα μέτρα, είτε θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις. 

Βεβαίως, είναι κατανοητό πως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας υπολειτουργεί. Η αναστολή εργασιών του τουριστικού κολοσσού «Μουζενίδης» καταδικάζει την τοπική οικονομία της Χαλκιδικής και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας σε μαρασμό, αφού φέτος δε θα έχει πολλούς ρώσους τουρίστες. Επίσης, το ότι και για τον Ιούλιο η Ελλάδα θα είναι στην «πορτοκαλί» λίστα των Βρετανών αποτελεί άλλο ένα σκληρό χτύπημα στον τουρισμό μας. Όμως, το να χαλαρώσουμε όλα τα μέτρα ώστε να προσελκύσουμε κι άλλους τουρίστες και να βρεθούμε τον χειμώνα κλεισμένοι στα σπίτια μας με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας, προφανώς και δεν μπορεί να είναι επιλογή. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή