Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Από τη δημαγωγική ιαχή «Τσοβόλα δώστα όλα» το 1989 στην ταπεινωτική «Τσακαλώτε πάρτ’ όλα» το 2016

Η διαδρομή από τη γνωστή πρωθυπουργική ιαχή στο Περιστέρι το 1989 «Τσοβόλα δώστ’ όλα» έως τη σημερινή, το 2016, των «αφρόνων» δανειστών «Τσακαλώτε πάρτ’ όλα» αριθμεί 27 χρόνια, δηλαδή περίπου μια γενιά, αλλά δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη χώρα μας σε δημαγωγία, σε αντίληψη για «αιμοσταγείς ξένους» ή «ξένο δάκτυλο», για «ιταμή συμπεριφορά», σε εφαρμογή δικών μας αλλόκοτων «λαϊκίστικων» οικονομικών νόμων και σε κυβερνήσεις που νομίζουν, όταν τις συμφέρει, ότι η χώρα μας είναι «νησί».

Αυτές τις σκέψεις προκάλεσε η «απαντητική επιστολή» του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές για το έκτακτο βοήθημα που ανακοίνωσε πριν από τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στους χαμηλοσυνταξιούχους, με νέες δεσμεύσεις ως αντάλλαγμα για το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος.

Προσέξτε, λοιπόν, την αρχή και το τέλος της 27ετούς αυτής, χωρίς μαθήματα, διαδρομής:

-Τον Ιούνιο του 1989, η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Τότε, ακούστηκε η ιαχή του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην προεκλογική ομιλία του στο Περιστέρι «Τσοβόλα δώστ’ όλα» (υπουργός Οικονομικών), ως αντίλαλος στις γεμάτες από αντίθετες ιαχές, προτροπές και συστάσεις εκθέσεις της τότε ΕΟΚ, του ΔΝΤ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Τον ίδιο μήνα, τον Ιούνιο του 1989, ο τότε αρμόδιος επίτροπος της ΕΟΚ Δανός Χένινγκ Κριστόφερσεν συνόδευε την ανακοίνωση της Οικονομικής Έκθεσης για την Ελλάδα με ζοφερές δηλώσεις, όπως: «Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής της ΕΟΚ, δηλαδή το Φεβρουάριο του 1989» και: «Ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα και να προβούν στις ανάλογες δράσεις, ώστε να προληφθεί μια έκρηξη του δημόσιου χρέους…»

-Τότε, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ο τότε πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης αποκάλυψε στη Βουλή ότι το πρώτο εξάμηνο του 1989 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπερνούσε το ποσό των 750 δις δραχμών και ότι στο τέλος του χρόνου θα πλησίαζε το ποσό 1.900 δις. δραχμών, δηλαδή θα ξεπερνούσε κατά 36% την αρχική πρόβλεψη που είχε κάνει ο τότε υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1989 το Δεκέμβριο του 1988. Τότε, διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα παρουσίαζε μιαν υπέρβαση κατά 500 δις δραχμές, από το οποίο 140 δις δραχμές ή περίπου 500 εκατ. (σημερινά) ευρώ από την ιαχή «Τσοβόλα δώστ’ όλα»!

-Πέρασαν όλα αυτά και φτάσαμε στο πρώτο Μνημόνο το 2010, το δεύτερο Μνημόνιο του 2012 και το τρίτο Μνημόνιο το 2015, αλλά η «συνήθεια δεν κόβεται», βλέπετε. Και την ιαχή του Ανδρέα Παπανδρέου συνέχισαν και όλοι οι άλλοι «γαλαντόμοι» υποψήφιοι πρωθυπουργοί και πρωθυπουργοί μέχρι και το σημερινό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, παρά τις έντονες αντιθέσεις, τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών φώναξε: «Τσακαλώτε δώστ’ όλα». Και τα έδωσε, με τη διαφορά όμως ότι μετά το 2010 η χώρα είναι υπό επιτήρηση. Κι έτσι αναγκάστηκε ο δύσμοιρος υπουργός Οικονομικών να ακούσει την αντίθετη ιαχή: «Τσακαλώτε πάρτ΄ όλα»…

Διερωτάσθε ακόμα ότι η ιστορία στη χώρα μας επαναλαμβάνεται ως ιλαροτραγωδία και σιγά-σιγά ως… αηδία;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή