Απεργούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στο πλαίσιο της σημερινής τους 24ωρης απεργίας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ενημερωτική ιστοσελίδα, διαρκώς καταφθάνει κόσμος, οικογένειες με παιδιά, ενώ στα 3 χωριά και στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ τα σχολεία και τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Επίσης σε κατάληψη βρίσκονται το Λύκειο Μαρτίνου και το Γυμνάσιο – Λύκειο Μαλεσίνας σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ολοταχώς προχωράει η ιδιωτικοποίηση
Η απεργιακή συγκέντρωση λαμβάνει χώρα με φόντο την τροπολογία Χατζηδάκη με την οποία η εταιρείας θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, κάτι που θα επιφέρει μείωση του κόστους και των μισθών, ενώ θα ακολουθήσει άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης εντός 12μήνου (διαβάστε αναλυτικά: ΛΑΡΚΟ: Απειλούν με κλείσιμο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση).

«Μας απειλούν με κλείσιμο, ώστε με πρόσχημα τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών που έχουν επιβαρύνει τη ΛΑΡΚΟ, να υλοποιήσουν το καταστροφικό σχέδιο τριχοτόμησης του 2014, το οποίο έχει απορριφθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας», δήλωσε στην «Εποχή» ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Τονίζει ότι στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ναυαρχίδα της ελληνικής και ευρωπαϊκής μεταλλουργίας, δεν περιλαμβάνεται καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας: «σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί με τον επόμενο επενδυτή, ο οποίος, ελπίζει ο υπουργός, θα προτιμήσει τους σημερινούς εργαζόμενους (μόνιμους ή εργολαβικούς) ή έστω “τους περισσότερους από αυτούς” λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου».

«Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει εν ζωή η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, καθώς έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», ισχυρίστηκε σε σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε: «Επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή. Αυτό θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας που θα είναι γρήγορη, νομικά στέρεα, συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το δυνατόν ηπιότερη για το προσωπικό. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ ώστε να εισέλθει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά, επ’ ωφελεία των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και εντέλει της εθνικής οικονομίας συνολικά».

Το σχέδιο δράσης για τη «διάσωση» της μεταλλευτικής / μεταλλουργικής δραστηριότητας περιλαμβάνει:

   – Εγκατάσταση εντός του Μαρτίου Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε διάταξη. Διευκρινίζεται ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους παλαιούς και υψηλόμισθους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και των χαμηλόμισθων θα παραμείνουν αμετάβλητες.

   -Εκταμίευση μίας -τελευταίας- κρατικής επιχορήγησης για διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.

   -Ξεκαθάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας).

   Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του διαχειριστή (δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2021), με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

Αλ. Τσίπρας: Η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας
Η επιχείρηση πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση του με το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Δευτέρας 10/2.

   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «εμείς 4,5 χρόνια δώσαμε μάχη, παρά τις δυσκολίες την κρατήσαμε ανοικτή την επιχείρηση». «Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στην ώρα μηδέν, η εταιρεία δυστυχώς φεύγει, θέλουμε βοήθεια από εσάς», είπε από την πλευρά του πρόεδρος των εργαζομένων, Ανδρέας Κορετζέλος.

Με αφορμή τα λεγόμενα του προέδρου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Ανδρέα Κορετζέλου, ότι πληροφορούνται και διαβάζουν ότι το «ντιλ» πάει να γίνει με έναν επενδυτή και πως αυτό «δεν είναι διαγωνισμός», ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει καταρχάς η κυβέρνηση να πει ποιο είναι το σχέδιό της και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι εφόσον το σχέδιο της είναι να βρει στρατηγικό επενδυτή, «δεν μπορεί σε τέτοιες διαδικασίες να υπάρχει μόνο ένας». Πρόσθεσε πως αυτό είναι αυτονόητο και πως «δυστυχώς το βλέπουμε και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη ΛΑΡΚΟ είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν επενδύσεις που θα δώσουν μια μακράς πνοής βιωσιμότητα στη λειτουργία της επιχείρησης». Δηλαδή, πρόσθεσε, «όταν λέμε να μείνει ανοικτή, δεν λέμε να μείνει για λίγους μήνες». Είπε ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνι και στο ίδιο το εργοστάσιο «διότι πρέπει να δούμε και την προστασία του περιβάλλοντος, για μας κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».

   «Μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν κρατήσαμε μονάχα ανοικτή την επιχείρηση, αλλά κάναμε και μια ρύθμιση με τη ΔΕΗ για φτηνό ρεύμα που έδωσε τη δυνατότητα αυτή. ‘Αρα κι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να μπει στην εξίσωση μιας συνολικής λύσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «επειδή εμάς μας ενδιαφέρει και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και οι εργασιακές σχέσεις, άποψη μας είναι ότι τυχόν νέες εργασιακές σχέσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που θα καταλήξει σε νέα συλλογική σύμβαση». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις προσπάθειες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που αφορούν τη δουλειά τους, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτικής της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

   «Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι το σχέδιο που υπήρχε, και γνωρίζετε καλά από το 2014, το σχέδιο της τριχοτόμησης ζει και βασιλεύει και θα υλοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα με νομοθετική ρύθμιση από τη βουλή σύντομα», ανέφερε ο κ. Κορετζέλος. Έκανε λόγο για σημερινό δημοσίευμα «που μιλά για 30-40 εκατ. σαν ενίσχυση για την εταιρεία, αλλά θα δοθούν μαζί με τον ειδική εκκαθάριση». Είπε ότι «μπαίνουμε σε ένα καινούριο πλάνο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι τελεσίδικο από την κυβέρνηση». «Έχει τελεσιδικήσει η απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ», συνέχισε, «θα πάμε σε ειδική εκκαθάριση με ό,τι συνεπάγεται και είναι φανερό ότι “το μάρμαρο θα το πληρώσουν” οι εργαζόμενοι». Ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε πως αυτό που ξέρει για την ώρα είναι ότι θα δοθούν 34 εκατ. και ότι το υπόλοιπο ποσό θα «βγει» από τους εργαζόμενους. «Το ποσό αυτό θα είναι μια δαπάνη γύρω στο 25%, ζητούν από εμάς τους εργαζόμενους να βγει ένα κεφάλαιο γύρω στα 10-15 εκατ., πράγμα ανεπίτρεπτο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία και δεν μπορούμε να εργαστούμε κι εμείς», συνέχισε. «Γιατί αν ζητούν 15 εκατ. να πάρουν από εμάς, φανταστείτε σε τι μισθούς θα δουλεύουμε πλέον», σχολίασε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή