Απαράδεκτα «παιχνίδια» Σκοπιανών σε βάρος των προσφύγων

… ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΡΙΣΚΑΡΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ                         

Σε νέες απαράδεκτες ενέργειες σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων προέβησαν τα Σκόπια, που συνεχίζουν την προκλητική και εχθρική στάση απέναντι στη χώρα μας.

Την ώρα που οι Έλληνες ανοίγουν τα σπίτια τους στους κατατρεγμένους πρόσφυγες για να τους προσφέρουν ένα κομμάτι ψωμί και ένα ζεστό μπάνιο, οι άλλες χώρες όχι μόνο κλείνουν τα σύνορά τους αλλά σπάνε τα χέρια και τα πόδια όσων κάνουν το «λάθος» να πατήσουν στο έδαφός τους.

Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν και να υποβάλλουν σε βασανιστήρια τους πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησαν με τα πόδια από τον καταυλισμό της Ειδομένης, διέσχισαν χαράδρες και ορμητικούς χείμαρρους και κατάφεραν να περάσουν στα Σκόπια ρισκάροντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν αρκέστηκε στη σύλληψή τους αλλά επιδόθηκε σε πρωτοφανείς αγριότητες κατά ηλικιωμένων, γυναικών και μικρών παιδιών.

Πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στην Ειδομένη με γύψους και επιδέσμους σε διάφορα σημεία του σώματος τους ενώ άλλοι έφεραν εγκαύματα στο πρόσωπο.

«Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν» κατήγγειλε ένας Αφγανός.

Στο μεταξύ, έχει ξεσπάσει διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων σχετικά με την τύχη των περίπου 1.500 προσφύγων που πέρασαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και συνελήφθησαν.

Το υπουργείο εσωτερικών των Σκοπίων υποστηρίζει ότι όλοι οι παράνομα εισελθόντες επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας τόνιζαν η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή.

«Δεν υπάρχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αριθμοί των προσφύγων που για λόγους εντυπωσιασμού αναγγέλλονται και γράφονται από τα Σκόπια, μέσα στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εαυτούς ως “προστάτες” της Ευρώπης» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εξάλλου, εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα υπογράμμισαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

Όπως προκύπτει, μετά την ομαδική είσοδο προσφύγων στην ΠΓΔΜ, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 άτομα, τα οποία δεν κατάφεραν να περάσουν στη Γευγελή και απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ένστολοι Σκοπιανοί οδήγησαν πολλούς συλληφθέντες στα σύνορα, άνοιξαν κρυφά τρύπα στο φράκτη που οι ίδιοι έχουν ορθώσει και τους έστειλαν παράνομα πίσω στη χώρα μας,

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από την είσοδο των προσφύγων στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter… Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ.Κυρίτσης δήλωσε με νόημα: «Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε».

Το φυλλάδιο που «πυροδότησε» την εξέγερση

Ένα φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης με συνημμένο χάρτη της περιοχής ήταν αυτό που «πυροδότησε» την άτυπη  εξέγερση και μαζική έξοδο των 2.000 προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης με προορισμό τα Σκόπια.

Το φυλλάδιο, που ήταν γραμμένο στα αραβικά, «ενημέρωνε» τους πρόσφυγες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε και έναν χάρτη με το σημείο του περάσματος.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια εγκληματική στάση επιτηδείων απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο ενώ έκανε λόγο για παραπληροφόρηση από παραοργανώσεις, «δείχνοντας» προς κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με ύποπτο ρόλο.

Έρευνες διεξάγονται από την αστυνομία, προκειμένου να εντοπιστεί ο ιθύνων νους που ευθύνεται για τη σύνταξη και το διαμοιρασμό του απατηλού φυλλαδίου.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ είναι πίσω από αυτή την απαράδεκτη ενέργεια να βρίσκεται κύκλωμα δουλεμπόρων, «αμαρτωλές» ΜΚΟ ή συλλογικότητες με περίεργη δράση, που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα μας.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του γερμανού πρώην υπουργού Νόρμπερτ Μπλουμ που είχε κατασκηνώσει στην Ειδομένη, καθώς το επίμαχο φυλλάδιο έφερε –άγνωστο πως και γιατί- την υπογραφή «Kommando Norbert Blüm» (σ.σ Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ).

Ο 80χρονος Χριστιανοδημοκράτης πρώην υπουργός Εργασίας είχε περάσει τη νύχτα του Σαββάτου σε σκηνή στην Ειδομένη, σε ένδειξη αλληλεγγύης και γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως είναι «μάλλον απίθανο» να εμπλέκεται στο «σχεδιασμό της ενέργειας».

Ο ίδιος δήλωσε για το θέμα: «Έλαβα εκ των υστέρων γνώση αυτού του φυλλαδίου. Δεν ξεκίνησε από μένα αυτή η ενέργεια» και πρόσθεσε ότι κατανοεί την κατάσταση των προσφύγων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της καλεί τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές, να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να μην πιστεύουν σε ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων.

Η έκκληση απευθύνεται και προς τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους ώστε να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης.

Ανακριβείς και εκτός πραγματικότητας είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, οι ισχυρισμοί των Σκοπιανών που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι πίσω από το πέρασμα των προσφύγων από άλλα σημεία των συνόρων τους.

«Αυτά είναι ψέματα που λέει η σκοπιανή πλευρά, που θέλει να δείξει όλον τον τελευταίο καιρό ότι εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και ότι αυτό είναι το κράτος που υπερασπίζεται την Ευρώπη, για να διεκδικήσει στη συνέχεια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλα τα σχετικά που επιδιώκει. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα…» ξεκαθάρισε ο κ. Τόσκας.

Δ. Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η μετεγκατάσταση

Την ανάγκη η μετεγκατάσταση να αποτελέσει μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Ειδομένη.

«Τώρα», τόνισε, «προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, τα δεινά των προσφύγων και μεταναστών μπορούν να απαλυνθούν μόνο με «με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους» που διαθέτει η Ε.Ε..

Για την περίοδο 2014 – 2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

Ενέργειες για αποσυμφόρηση της Ειδομένης

Την ανάγκη να απομονωθούν όσοι διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα και προσκαλούν τους πρόσφυγες «σε ανεύθυνες και παράλογες πράξεις» υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συνόδευσε Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν καινούργιες θέσεις υποδοχής και να καταλάβουν οι πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα.

«Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ, αλλά ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην τραγωδία να εξαπλωθεί, παρεμβαίνουμε συνέχεια και θα τα καταφέρουμε».

Στην Ειδομένη ο Κ. Μητσοτάκης

Στην Ειδομένη βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού ενημερώθηκε από ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει οργανωμένο σχέδιο για την εκκένωση του καταυλισμού, ενώ άσκησε κριτική για την απουσία του Κράτους.

«Η κατάσταση που είδα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ μετέβη στο δημαρχείο Πολυκάστρου Κιλκίς, ενώ επισκέφθηκε και το νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύονται παιδιά από τον καταυλισμό.

Καυστικό ήταν το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα (σ.σ. χθες) να κάνει  επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη. Κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας.

Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας» σημείωσε η κ. Γεροβασίλη.

Νέο κρούσμα ηπατίτιδας σε προσφυγόπουλο

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά το νέο κρούσμα ηπατίτιδας Α σε μικρό προσφυγόπουλο.

Πρόκειται για ένα 8χρονο αγόρι από τη Συρία, που τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ  στην πύλη Ε1 του λιμανιού.

Ο μικρός ασθενής έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Παράλληλα, παρακολουθείται και το περιβάλλον του ενώ οι υπηρεσίες υγείας προχώρησαν σε εμβολιασμούς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μαλεσιώτης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο περιστατικό διαχειρίσιμο, ενώ είπε ότι ένα άλλο παιδί ασθένησε από ανεμοβλογιά.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) «σποραδικά κρούσματα της νόσου είναι αναμενόμενα, λαμβάνονται δε όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθεί ο Οργανισμός».

Αυτό, πάντως, είναι το δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγες στη χώρα, μετά τον εντοπισμό ενός 9χρονου κοριτσιού με τον επικίνδυνο ιό στον καταυλισμό της Ειδομένης την περασμένη Παρασκευή.

«Έμφραγμα» στον Πειραιά

Ασφυκτικά γεμάτοι ήταν και χθες οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) από 4.000 άτομα, που συνωστίζονται στους εκεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο με την άφιξη δύο ακόμη πλοίων που μετέφεραν περίπου 550 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο, τη Μυτιλήνη και το Καστελόριζο στον Πειραιά.

Την ίδια ώρα, σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, στο Λαύριο, τη Ριτσώνα και το Γραμματικό- μεταφέρθηκαν με πούλμαν, από το λιμάνι, περίπου 200 μετανάστες που λόγω κακοκαιρίας διανυκτέρευσαν το βράδυ της Δευτέρας στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές είναι ότι θα πρέπει να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι η μεταφορά τους σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές δεν θα τους εγκλωβίσει και ότι προς το παρόν τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά.

Μαζικές αφίξεις στα νησιά

Κατά χιλιάδες αποβιβάστηκαν οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά το τελευταίο τετραήμερο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και χθες το πρωί σε 59 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Μεγίστης διασώθηκαν συνολικά 2.797 άτομα.

Πάντως, άκαρπες παρέμειναν και χθες οι έρευνες ανοιχτά της Κω για τον εντοπισμό των οκτώ Πακιστανών που αγνοούνται από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, όταν η λέμβος που τους μετέφερε ανετράπη.

Επισήμως, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο για το Προσφυγικό, στα νησιά βρίσκονται 9.229 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στη Λέσβο (5.143), στη Χίο (2.941) και στη Σάμο (1.003).

Στην υπόλοιπη χώρα, στην Αττική οι πρόσφυγες είναι πλέον 11.853, από τους οποίους οι 4.166 στο Ελληνικό, οι 3.970 στο λιμάνι του Πειραιά και οι 2.000 στο Σχιστό.

Στην κεντρική Ελλάδα (Φθιώτιδα-Θεσσαλία) είναι τώρα 1.095 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα άλλοι 21.542, εκ των οποίων οι 10.500 στην Ειδομένη. Συνολικά, οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα ανήλθαν στους 43.719.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή