Απάντηση Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για δράση

Ο έλεγχος του πληθωρισμού, είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αν το διοικητικό συμβούλιο, αντιληφθεί πως οι καθοδικοί κίνδυνοι σχετικά με τον στόχο του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί θα αναλάβει δράση, κάνοντας χρήση όλου του «οπλοστασίου», των μέσων που έχει στην διάθεσή της για να το αντιμετωπίσει, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.
Η Ευρωζώνη, αποτελείται από διαφορετικής Οικονομίες, που η κάθε μία αντιμετωπίζει της δικές της προκλήσεις, έχει ξεκινήσει μέσα από την ΕΚΤ ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό, να κρατά σε συγκεκριμένα επίπεδα τον πληθωρισμό. Αυτό το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή Quantitative easing (QE), είναι ένας τρόπος για την ΕΚΤ για να δώσει την απαραίτητη «ανάσα» στην οικονομία.
Με τη μείωση των επιτοκίων το χρήμα γίνεται φτηνότερο και έτσι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν κίνητρο να ξοδέψουν ή να επενδύσουν περισσότερο. Ο σκοπός είναι το χρήμα να «ρέει» μέσα στην οικονομία και να μην «αποθηκεύεται» σε καταθέσεις και σεντούκια, στεγνώνοντας της αγορά.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι μία αγορά κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 τρισ. Ευρώ, σχεδόν 60 δισ. ευρώ το μήνα.
Αν και η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν συμμετέχει, έχουν εκφραστεί εκτιμήσεις- στόχοι πως με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και της αναμενόμενης ακόλουθης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, θα ανοίξει ο δρόμος για το φτηνό ευρωπαϊκό χρήμα. Ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Ι. Μουρμούρας σε ομιλία του εκτίμησε πως η αρχή θα γίνει με ένα μικρό ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
Η απαντητική επιστολή του Μάριο Ντράγκι:
«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με υνοδευτική επιστολή, στις 11 Νοεμβρίου 2015.
Κατά την επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αξιολογήσει διεξοδικά την ένταση και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επάνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2%, λαμβανομένων υπόψη των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης στις οικονομίες με αναδυόμενες αγορές καθώς και των πιθανών επιδράσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ από τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές βασικών εμπορευμάτων.
Βάσει των συμπερασμάτων που θα εξαγάγει, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τον διευκολυντικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής. Την εν λόγω αξιολόγηση θα υποβοηθήσουν οι νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρώ-συστήματος, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέχρι τότε, καθώς και το υλικό που έχουν ετοιμάσει εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, κατόπιν διαβούλευσης με τις επιτροπές του Ευρώ-συστήματος, σχετικά με τη μέχρι στιγμής τόνωση της οικονομίας από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και σχετικά με το εύρος των μέσων τα οποία είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να ενισχυθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.
Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενισχύονται οι καθοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμό μας στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής της. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ένα ισχυρό και ευέλικτο μέσο, δεδομένου ότι μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του, ώστε να επιτυγχάνεται μια περισσότερο διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, εάν κριθεί αναγκαίο, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και άλλα μέσα, προκειμένου να ενισχυθεί ο αντίκτυπος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης