Η οικονομική κρίση, οι ασφυκτικές πιέσεις της υψηλής φορολογίας και η μείωση της κατανάλωσης, έχουν ρίξει το μαύρο πέπλο της απαισιοδοξίας πάνω από την αγορά της συμπρωτεύουσας.
Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στον ελληνικό βορρά η κατάσταση στο επιχειρείν χειροτερεύει συνεχώς καθώς οι μεγάλες εταιρίες φεύγουν για γειτονικές χώρες με πιο φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον και τα λουκέτα στις γειτονιές «έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση».
Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι ταπ ράγματα θα γίνουν χειρότερα το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 4 στους 10 ζουν με τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να επιβιώσουν.
Η έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, και παρουσιάζει πτώση στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται (-43 μονάδες).
Την ίδια στιγμή, ούτε κουβέντα για τη πορεία των αποταμιεύσεων, αφού μόνο το 10% δήλωσε πως θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάζουν τη σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας με επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.
Παραμένει σε αρνητικό επίπεδο ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο», ενώ το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -19 μονάδες.
Σημαντική επιδείνωση εμφανίζεται στην εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6μηνο σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
Εμφανίζεται σταθερή τάση πτώσης των τιμών σε σχέση σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική σταθερότητα υπάρχει στην πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο 6άμηνο.