Επιμένουν σε μέτρα 3,6 δις ευρώ οι δανειστές!
Παραμένουν στο τραπέζι, τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας, αφού μετά από τέσσερις ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης, οικονομικό επιτελείο και «κουαρτέτο», ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων, που σε επίπεδο υπουργών αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρή σύγκληση υπήρξε στο κομμάτι του χρονοδιαγράμματος ενεργοποίησης των μέτρων.
Αν και το Ταμείο ήρθε στην Αθήνα επιμένοντας σε κούρεμα των συντάξεων από το 2018, οι δύο πλευρές, έχουν συγκλίνει σε σταδιακή μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και μείωση στη προσωπική διαφορά από το 2020. Ειδικά για το τελευταίο, έχει ιδιαίτερη σημασία, να δοθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος και μέχρι στιγμής, το σενάριο που προκρίνεται προβλέπει να είναι 5ετής.
Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, μετά τις συναντήσεις, «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν». Η διαπραγμάτευση περνάει τώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπου οι τεχνοκράτες των Θεσμών, θα πιάσουν το κάθε μέτρο και τον κάθε κωδικό, «γραμμή- γραμμή» για να βρουν το πόσο θα κοστίσουν στους Έλληνες και αν οι θυσίες που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι αρκετές για να κλείσει η συμφωνία.
Οι δανειστές, δεν έχουν υποχωρήσεις από την αρχική θέση τους και την απαίτηση για νέα μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Τα οποία θα αντληθούν μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο Η ίδια πηγή, δεν απέκλεισε την πιθανότητα, μέσα από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, οι τελικές απαιτήσεις των Θεσμών να είναι μικρότερες. Αυτό στηρίζεται στην επισήμανση του ΔΝΤ (Έκθεση άρθρου 4), όπου αναφέρεται ότι οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο. Όπως είπε, «Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι».
Το Ταμείο, ήδη έχει ανοίξει το παράθυρο, για μείωση τους ύψους των μέτρων που ζητά, όταν ο Επικεφαλής του ευρωπαϊκού Γραφείου του Ταμείου, Πολ Τόμσεν είχε αναφέρει σε άρθρο του, στο μπλογκ του ΔΝΤ, ότι είναι πιθανή η αναθεώρηση των προβλέψεών του, αν επιβεβαιωθούν οι θετικές εκτιμήσεις του 2016 με την έκδοση των οριστικών στοιχείων, τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, έφτασε κοντά στο 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για το Ταμείο, να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του και να μπει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, δίχως να πάρει γη και ύδωρ.