Αντιφάσεις και ερωτήματα στον δρόμο προς τις Πρέσπες

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Είμαστε στην τελική ευθεία πριν την ψήφιση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών και, κάθε ώρα που περνά, η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό γίνεται ολοένα και εντονότερη.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, πολλές φορές όταν τα πράγματα κινούνται γρήγορα και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων κάνουν την μία κίνηση μετά την άλλη, προκύπτουν κενά, αντιφάσεις και ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία, για όσους έχουν μνήμη και κρίση, παραμένουν αναπάντητα. Μάλιστα, όσα πρόσωπα απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την πολιτική επικαιρότητα έχουν δημιουργήσει με τις κινήσεις τους πολλά ερωτήματα και απορίες –παρότι θεωρητικά έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Κι αυτό διότι, όλως τυχαίως, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αρκετά πολιτικά στελέχη ανακαθόρισαν την στάση τους, χωρίς ποτέ να αιτιολογήσουν επαρκώς τα «πώς» και τα «γιατί» της αιφνίδιας αλλαγής πορείας τους.

Για παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά ως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έλεγε μεν πως «θα υπάρξουν συνέπειες» για όσους ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο ξεκαθάριζε πως θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν τίθεται. Με άλλα λόγια, «προειδοποιούσε» τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ότι δε θα διαγραφεί μεν για την διαφοροποίησή του, αλλά δε θα τοποθετηθεί εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ωστόσο, 36 ώρες αργότερα, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να διαγράψει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πριν καν ο ίδιος προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και… πέντε ημέρες πριν την σχετική ψηφοφορία.

Το ίδιο χρονικό πλαίσιο ορίζει και την αιφνίδια μεταστροφή του διδύμου Αμυρά-Ψαριανού σε σχέση με το Ποτάμι. Ως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αμφότεροι έλεγαν πως καλύπτονται από την απόφαση του κόμματος για «κατά συνείδηση» ψήφο στο Μακεδονικό, ώστε ο καθένας να ψηφίσει ό,τι θέλει χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση η ύπαρξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Ωστόσο, προχθές, αξημέρωτα την Δευτέρα, ο Γιώργος Αμυράς πρώτα και μετά μερικές ώρες ο Γρηγόρης Ψαριανός, αποφάσισαν να δώσουν την χαριστική βολή στον Σταύρο Θεοδωράκη: ανεξαρτητοποιήθηκαν και έτσι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού διαλύθηκε.

Σημειωτέον ότι ο Γιώργος Αμυράς μόλις πριν 2-3 μήνες έλεγε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra πως «δε θα πάει στη ΝΔ» και ότι, αν θελήσει να πάει σε άλλο κόμμα, «θα παραδώσει την έδρα του σαν κύριος». Ωστόσο, το Ποτάμι το διέλυσε και την έδρα του ακόμη την κρατά –μαζί με τα συνεπαγόμενα προνόμια.

Σε ό,τι αφορά τον Γρηγόρη Ψαριανό, στα social media κάνει θραύση εδώ και μερικές ημέρες ένα βίντεο από συνέντευξη που είχε δώσει πριν μερικά χρόνια στον –τί τραγική ειρωνεία…- Σταύρο Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωταγωνιστές». Τότε, έλεγε ότι δεν έχει πρόβλημα ούτε με τη «Νέα Μακεδονία», ούτε με το «Βόρεια Μακεδονία» και εξηγούσε ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική, αλλά είναι και σκοπιανή (sic) και βουλγαρική». Όλα αυτά, βεβαίως, πριν γοητευθεί από την προοπτική να συνεχίσει την καριέρα του στα κοινοβουλευτικά έδρανα με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη –το τέταρτο κόμμα στου οποίου τα ψηφοδέλτια θα βρίσκεται…

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή