Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Aνοίγουν τα αγκάθια της δ΄ αξιολόγησης!

Δημόσιο, νόμος Κατσέλη και συντάξεις σήμερα στο Χίλτον

Στα «βαθιά» της διαπραγμάτευσης μπαίνουν σήμερα κυβέρνηση και θεσμοί! Στις συναντήσεις στο Χίλτον, ανοίγουν τα καυτά θέματα που αφορούν το Δημόσιο, τις τράπεζες και τα Εργασιακά! Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μαραθώνια, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πρόοδος πριν την αποχώρηση των θεσμών την Πέμπτη. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει μετά το Πάσχα για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τη μετά μνημόνιο εποχή. Και κυρίως αν θα υπάρξει ανάγκη για να έρθουν νωρίτερα μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Τετάρτης

           11:00-12:00      Δημόσια Διοίκηση

           14:00-15:00      Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών

           16:00-18:00      Χρηματοπιστωτικά

           18:00-19:00      Εργασιακά -κοινωνική πρόνοια

Από το πρωί στις έντεκα θα ανοίξει ο φάκελος με τις αλλαγές στο Δημόσιο. Το θέμα που έχει χαρακτηριστεί ως «αγκάθι» είναι η τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στα υπουργεία. Απέναντι στους επικεφαλής εκπροσώπους των θεσμών  αναμένεται να καθίσουν ο  υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, ενδέχεται αυτό το θέμα, να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή του.

Στην συνέχεια, θα ανοίξουν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα Δημόσια Οικονομικά. Στην ελληνική αντιπροσωπία, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο θα βρίσκεται και ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Αναμένεται να συζητηθούν οι μνημονιακοί στόχοι του 2019, που το ΔΝΤ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την επίτευξή τους. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ζητήσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου το 2019, αντί για το 2020, με στόχο να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το θέμα αυτό είναι ακόμα ανοικτό.

Η τρίτη συνάντηση αφορά τα Χρηματοπιστωτικά. Εδώ θα συζητηθούν οι αλλαγές που έρχονται στο Νόμο Κατσέλη όπως είναι η άρση τραπεζικού απορρήτου και μείωση των χρόνων εξέτασης των υποθέσεων. Επίσης σημαντικό θέμα σε αυτή την ενότητα, είναι  η διεύρυνση των οφειλετών που μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με την ένταξη ακόμα και όσων έχουν οφειλές κάτω από τις 20.000 ευρώ.

Τελευταίο στη σειρά, αλλά εξίσου κρίσιμο, είναι τα Εργασιακά. Εδώ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς την πρόοδο στα προαπαιτούμενα αρμοδιότητάς της και να εστιάζει στα εργασιακά και στην κοινωνική πρόνοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν 3-4 που θεωρούνται ως σημαντικά «αγκάθια». Στην αξιολόγηση εντάσσονται θέματα όπως ο επανυπολογισμός των συντάξεων και πλήθος μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό, εργασιακά και πρόνοια. Συγκεκριμένα, είναι η δημιουργία Ενιαίας βάσης δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στο ΚΕΑΟ, η ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών (μέσα Μαρτίου), ο  επανυπολογισμός παλαιών και έκδοση νέων συντάξεων. Η εκρρεμής υπουργική απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, η πλήρης ένταξη όλων των ασφαλισμένων και των συναφών δεδομένων στον EΦKA, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, η απόφαση για την απαίτηση όλοι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Φεβρουάριο το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας, να αρχίσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συστήματος επιδοτήσεων μεταφορών (μετά την εισαγωγή της μεταρρύθμισης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων), έως τον επόμενο μήνα, να  θεσπιστεί νέα νομοθεσία για τον προσδιορισμό ενός συστήματος επιδότησης της στέγασης, το οποίο θα αναπτυχθεί με τη συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο, να επανεξεταστούν οι τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας, να ολοκληρωθεί η λειτουργία της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΕΠΕ, την ΑΑΔΕ, τον ΟΑΕΔ, τον EΦKA και της ελληνικής αστυνομίας και τέλος, να εισαχθεί το νέο μοντέλο για τις ενεργητικές πολιτικές, με εφαρμογή από τον Μάιο.

Παράλληλα, με την εν Αθήναις διαπραγμάτευση, πραγματοποιούνται συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στην Ευρώπη. Η επόμενη ημέρα, μετά το πρόγραμμα, ο ρόλος του ΔΝΤ και η ελάφρυνση του χρέους, απασχολούν τόσο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και το ΔΝΤ.

Επίκεντρο των συζητήσεων είναι το «γαλλικό μοντέλο» το οποίο βασίζεται στη σύνδεση της ανά έτους πληρωμής των δόσεων στους δανειστές, με τον βαθμό ανάπτυξης  της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Έτσι, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Σε μία συμφωνία πακέτο με τους θεσμούς, αναμένεται να περιλαμβάνεται και η ελάφρυνση του ελληνικού  χρέους, που θα συνδέεται  με μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή