Ανοίγει θέμα επιπλέον μέτρων για το 2018, το ΔΝΤ!

Κυβερνητικοί κύκλοι: Δεν υπάρχει ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018

 

Θέμα επιπλέον μέτρων 2,75 δις ευρώ για το 2018, ανοίγει η νέα έκθεση του ΔΝΤ με τις δημοσιονομικές προβλέψεις για την ελληνική Οικονομία!  Συγκεκριμένα, στην έκθεση με τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν θα υπερβεί του χρόνου το 2%, ενώ ο στόχος του μνημονίου είναι αύξηση 3,5% του ΑΕΠ!

 

Η έκθεση έχει προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη έως και το 2022 και φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα δημοσιονομικά, ήταν από τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης με το «κουαρτέτο» και οι δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων (παράλληλα με τη διαπραγμάτευση) έδιναν την εικόνα, ότι το θέμα έχει κλείσει!

 

Όμως η έκθεση του Ταμείου, δείχνει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει πειστεί, για την επίτευξη των στόχων και παρουσιάζει μία υστέρηση που αναλογεί σε 2,75 δις ευρώ. Αν αυτός ο αριθμός, είναι εκτός από μία εκτίμηση  και το βασικό σενάριο βάσει του οποίου κινείται το Ταμείο, τότε το ερώτημα που γεννάται είναι, πως θα καλυφθεί αυτό το κενό; 

 

Από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έχει καταστεί σαφές, ότι για το 2018, δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα και το θέμα έχει κλείσει, αλλά όπως έχουν τονίσει κατ επανάληψη, από Ελλάδα και εξωτερικό, «κανένα θέμα δεν κλείνει, μέχρι να κλείσουν όλα».

 

Αν και οι πληροφορίες, είχαν αρχίσει να διαρρέουν από το πρωί, στην αίθουσα Τύπου, στην Σύνοδο του Ταμείου, η έκθεση που δημοσιεύτηκε και επισήμως στις 15:45 ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα Στελέχη του ΔΝΤ στο «κουαρτέτο» και συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου, επέμεναν για νέα μέτρα ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό.

 

Μέχρι στιγμής, οι απαιτήσεις του Ταμείου για περισσότερα μέτρα το 2018, προσκρούουν στην άρνηση της ελληνικής πλευράς, από πού ξεκαθαρίστηκε ότι «το δημοσιονομικό κενό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ που εντόπιζαν οι δανειστές για το 2018, έχει εξαλειφθεί». Ένα έλλειμμα που εξαφανίστηκε, χωρίς όμως να ανακοινωθούν και τα μέτρα που επιλύουν αυτή την εκκρεμότητα. 

 

Όλα αυτά, με το ΔΝΤ να δείχνει μέσα από τις τρείς εκθέσεις που έχει δημοσιεύσει και το στίγμα για την θέση που κρατήσει στη διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους και την περίοδο που θα παραμείνει ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.

 

Τα νούμερα του «Fiscal Monitor» για την Ελλάδα

 

Για την φετινή χρονιά, το ΔΝΤ, προβλέπει ότι η Ελλάδα, θα ξεπεράσει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο και θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%, έναντι στόχου 1,75%. Βέβαια αρκετά πιο πάνω είναι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, που εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα φτάσει το 2%.

 

 Επίσης, θετική είναι η εκτίμηση του Ταμείου και για τα επόμενα χρόνια μετά το 2018. Συγκεκριμένα από 2019 έως και το 2022, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, εκτιμούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% (χωρίς τα επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ) που σημαίνει ότι σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος.

 

Το «αγκάθι» φαίνεται ότι είναι το 2018. Ένα έτος πριν την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων που συμφωνήθηκαν στην Μάλτα για 1% ή 1,8 δις ευρώ περικοπή από την συνταξιοδοτική δαπάνη και δύο έτη πριν την αύξηση του φορολογικού βάρους κατά επίσης 1% ή 1,8 δις ευρώ.

 

Μαξίμου: Δεν υπάρχει ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018

 

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μαξίμου και κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν λίγο μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων του Ταμείου, «χαιρετίζουμε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του (Fiscal Monitor). υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!».

 

Επίσης, «οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».

 

Για το «επίμαχο έτος» οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016. Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί».

 Ξεκαθαρίζοντας, ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή