Την άδεια να προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου που αφορά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η άδεια ζητήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ώστε να προχωρήσει η κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα σε κινητά και ακίνητα, με τον όρο όμως να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της κατά τα διεθνώς ισχύοντα.
Η κατάσχεση αφορά σε υπόθεση πρώην εργαζόμενης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, η οποία μαζί με άλλες υπαλλήλους φέρεται να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και έχει δικαιωθεί από Μονομελές Πρωτοδικείο, που της επιδίκασε αποζημίωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:
«Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».
Σημειώνεται ότι πέντε γυναίκες είχαν κάνει καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Τρεις εξ αυτών απολύθηκαν. Η μία, που είχε κινηθεί νομικά, η Ξένια Μπουζαρανίδου, δικαιώθηκε από ελληνικό δικαστήριο τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν είχε εκτελεστεί, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπέγραφε για να αποζημιωθεί.
Σήμερα δόθηκε το «πράσινο φως» και το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε την άδεια να προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα.
Μία δεύτερη γυναίκα, η Σ.Μ., έχει κινηθεί και αυτή νομικά, αλλά η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί, καθώς έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία.