Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και την πώληση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων σε ξένους επενδυτικούς ομίλους(funds), άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δηλώνοντας πως το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε πως, «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς». Στην συνέχεια διέψευσε τν πληροφορία ό,τι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, δηλώνοντας πως, τονομοσχέδιο θα κατατεθεί όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Η μη διάψευση της πιθανότητας από τον αρμόδιο υπουργό φέρνει ανησυχία στην αγορά, σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε η πώληση των επιχειρηματιών «κόκκινων» δανείων σε «ξένα χέρια», αφού κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλούσε αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις και απολύσεις εντός της ελληνικής αγοράς.

Ο υπουργός, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της  πώλησης των NPL’s (Non-performing Loans) σε distress funds, του εξωτερικού τόνισε πως, «η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα γίνει τον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Θα υπάρξει σχετική κατάθεση του νόμου όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Με την διαχείριση αυτών των δανείων (που σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους ξεπερνούν τα 106 δισ. ευρώ) να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, οι δανειστές έχουν ισχυρό μοχλό πίεσης, την ολοκλήρωσή της εντός του έτους για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή